Zeytin ve zeytinyağında fiyat uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Zeytin ve zeytinyağında fiyat uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2011 10:40

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2011-2012 sezonunda zeytinde geçen sezona oranla beklenen yüzde 34'lük rekolte artışının sevindirici olduğunu ancak, bu artış gerekçe gösterilerek üretici üzerinde fiyat baskısı oluşturulmaya, fiyatın bu yıl düşük gerçekleşeceği izlenimi yaratılmaya çalışıldığını bildirdi.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin, dünya sofralık zeytin üretiminde ikinci, yağlık zeytin ile zeytinyağı üretiminde ise 5'inci ülke konumunda olduğunu belirterek, son yıllarda yeni zeytin fidanlarının dikimi ve zeytin üretiminin özendirilmesiyle birlikte ağaç sayısının arttığını, buna bağlı olarak üretimde de artış gerçekleştiğini kaydetti.

Rokelte çalışmalarında, bu sezon zeytin üretiminin 1 milyon 446 bin 117 ton olacağı, bunun 534 bin 376 tonunun sofralık zeytine, 903 bin 353 tonunun yağlığa ayrılacağı ve bundan da 191 bin 106 ton zeytinyağı elde edileceğinin belirlendiğini ifade eden Bayraktar, 2011-2012 sezonu zeytin rekoltesinde yaklaşık yüzde 34'lük bir artış beklendiğini belirtti. Türkiye'de zeytinciliğinin büyük bir gelişim içerisine girdiğini ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

“Bu artış zeytin üreticimiz için de sevindirici olmakla birlikte, son günlerde basında yer alan bazı haberler, rekoltedeki artış gerekçe gösterilerek üretici üzerinde fiyat baskısı oluşturulmaya, fiyatın bu yıl düşük gerçekleşeceği izlenimi yaratılmaya çalışıldığını ortaya koymaktadır. Bu yıl için tespit ettiğimiz zeytinyağı üretim maliyeti 6,2 TL/Kg'dir. Geçtiğimiz yıl 5,5 TL/Kg olan üretim maliyeti bu yıl, girdi maliyetlerinin, özellikle de mücadele masraflarının, bunun yanı sıra gübreleme ve mazot maliyetlerinin yükselmesi ve dekardan alınan verimin düşmesi nedeniyle yüzde 13 oranında artış göstermiştir.
Ülkemizde sofralık zeytin fiyatları MARMARABİRLİK, zeytinyağı fiyatları ise TARİŞ tarafından açıklanmaktadır. Üretici eline geçen fiyatlarda Birliklerin verdiği fiyatlar esas alınmakta, piyasa bu fiyatlara göre oluşmaktadır. Zeytin hasadının önümüzdeki günlerde artmasıyla piyasaya girecek ürün miktarında da artış olacaktır. Hasadın yoğunlaşmasıyla birlikte fiyatların gerilememesi için MARMARABİRLİK ve TARİŞ'in üretici maliyetlerini göz önünde bulunduran, üretimi teşvik edici bir fiyatı gecikmeden açıklaması büyük önem taşımaktadır.”

“İç tüketim artırılmalıdır”

Bayraktar, özellikle insan sağlığı açısından çok önemli olan zeytinin ve zeytinyağının hak ettiği fiyatı bulabilmesi için zeytinyağında iç tüketimin artırılması gerektiğini belirtti. Geçen yıl bitkisel yağ ve yan ürünleri için yurt dışına yaklaşık 2,3 milyar dolar ödendiğini ifade eden Bayraktar, “Ülkemizin bitkisel yağ açığının karşılanması ve dışarıya ödenen miktarın asgari düzeye indirilmesinde zeytinyağı üretim ve tüketimi önemli bir rol oynayacaktır. Bunun için, ithal ettiğimiz diğer bitkisel yağlar yerine halkımızın daha sağlıklı bir ürün olan zeytinyağına yönelmesi teşvik edilmelidir” değerlendirmesinde bulundu.

“Zeytinyağını en az Türkiye tüketiyor”

Zeytinyağı üreticisi ülkeler arasında en az zeytinyağının Türkiye'de tüketildiğine işaret eden Bayraktar, şöyle devam etti:

“Nitekim, kişi başına zeytinyağı tüketimi komşumuz Yunanistan;da 20 kilogramın üzerinde, İspanya ve İtalya'da 12 kilogram iken, bu rakam ülkemizde 1 kilogram seviyesindedir. Zeytinyağı bir nevi meyve suyudur, onu diğer yağlardan farklı kılan en önemli özellik de zaten doğal haliyle tüketilebilen tek yağ olmasıdır. Zeytinyağının, özellikle kalp ve damar hastalıkları üzerindeki olumlu etkileri araştırmalar sonucunda ortaya konulmuştur. Zeytinyağının kandaki kolesterol düzeyinin denetlenmesini kolaylaştırarak, zararlı kolesterol miktarını düşürdüğü ve kalp krizi riskini azalttığı belirtilmektedir. Bunun yanı sıra bağırsak, idrar yolları, safra kesesi rahatsızlıklarının azaltılmasında, çocuklarda beyin gelişimi ve kemiklerin güçlendirilmesinde, içerdiği E, A, D, K vitaminleri sayesinde hücrelerin yenilenmesinde etkili bir besin maddesi olduğu da bilinmektedir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!