Anadolu’nun en saf ürünlerini son derece dozunda duru ve rafine dokunuşlarla şekillendiriyor. Savaş Zafer, yaşadığı toprağın kültürüne sahip çıkan ve malzemesinin kıymetini bilen, özetle yeni nesle dair umutlarımızı canlandıran şeflerden. Bundan sonra adını çok daha fazla duyacağımıza eminim.
#Savaş ZaferYeme-içme kültürünün en seçkin örneklerini bulabileceğiniz mutfakların başında Türk mutfağı gelir. Bu mutfağın en lezzetli tabakları her bölgenin kendine has özelliklerini bulabileceğiniz sunumlarıyla hem görsel bir şölen hem de damaklarda harika bir lezzet bırakır. Yedi kıtadan oluşan Türkiye’nin mutfak yönünden en zengin ürünlerinden bir diğeri de Karadeniz Bölgesi’nde yer alır. Bölgenin nüfus yoğunluğu en yüksek olan Samsun ilinde yemek kültürü de oldukça gelişmiştir. Samsun yemeklerinde Karadeniz mutfağında sık tercih edilen tereyağı, turşu, yöresel bitkiler, doğal peynir ve salça gibi gıdalardan oluşan menüler ağırlıktadır. Bugünkü yazımızda sizler için Samsun'da ne yenir ve neyi meşhur? Samsun mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi hakkında detayları derledik.
#Samsun YemekleriPide, Türk mutfağının öğün fark etmeksizin zevkle tüketilen olmazsa olmaz lezzetlerinden biri…Haliyle bu kadar sevildiği için her yörede ayrı bir pideyle karşılaşıyoruz. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Pidelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Çok geniş olan listeden 8 şehrin uğruna yola düşmeye değer lezzetli pidelerini önerdiler.
#RotaÜniversiteler 2023-2024 akademik yılına yarın başlıyor. Yaklaşık 1 milyona yakın genç ilk kez üniversiteye adım atacak. Gençlerin bir kısmı üniversiteye ailelerinin yaşadığı yerlerde gidecek ama kimileri de başka şehirlerde yeni bir hayata başlayacak. Türkiye’nin dört bir köşesinde öğrenim görecek gençler için bir rehber hazırladık. Nerede ev tutmalı, en güzel yemek hangi restoranda, o şehirde nereleri gezmek gerek? Bütün bunları da o şehirlerde okuyan gençlere sorduk.
#OkulGüz mevsimiyle birlikte sararan ve dökülen yapraklar yeryüzünde bir renk cümbüşü oluşturuyor. Ülkemizde bu renkliliği fotoğraflamak ve yaşamak için en ideal adres Karadeniz Bölgesi. Bölge; şelaleleri, tabiat parkları, ormanları, kanyonları, köy ve kasabalarıyla adeta bir hazine. Bu hafta uzmanlarımıza Karadeniz'in sonbaharda görülmesi gereken güzelliklerini sorduk. Kartpostallık kareler yakalayacağınız ve sonbaharın tadını çıkaracağınız birbirinden özel önerilerde bulundular.
#RotaMersin tatilimde bildiğiniz üzere Konya ve Gaziantep’e gidip oradaki iki harika mekanı değerlendirmiştim. Bu hafta başı ise her gün farklı bir restorana gidip, yine sizler için değerlendirdim. İlk olarak yolum Çamlıca tepesindeki Sembol Ocakbaşı restorana düştü. Ataşehir ve Şanlıurfa’da da şubeleri olan Yusuf Can Güçtekin’in işletmeciliğini yaptığı bu mekan eşsiz manzarası ve lezzetiyle İstanbul’daki bir çok restoranın önüne geçiyor. Ertesi gün ise Bafra pidesinin en güzel yapıldığı yerlerden biri olan Bafralı Fatih Aşçı’nın sahibi olduğu mekandaydım. İyi ki de davetine icabet etmişim, çok memnun kaldım. Çarşamba günü, Konya yemeklerini tadabileceğiniz en güzel yerlerden birisi olan Küçükçekmece’deki Erol Tuzlu Bey’in işlettiği Has Konya Mutfağı’nda harika lezzetleri deneyimledim. Kebap denilince İstanbul’da akla gelen ilk yerlerden birisi Aksaray’daki Horhor semti. Burada lezzetine bayıldığım Neden Urfa Baboş Kebap’ı yazmadan edemeyeceğim. Son olarak ise Kadıköy’deki Haçapuri pideyi size anlatacağım… Yıllardır hizmet veren bu mekanda da lezzet tavan yapmış.
#KebapŞüphesiz ki ilkbahar, dünyaya bakma ve onu görmenin en özel zamanı. Kuşlar, çiçekler ve kelebekler gibi birçok canlının görülmek ve duyulmak için harikulade hallerde karşımıza çıktığı bahar, doğanın düğün ve şenlik vakti. Sahnemizse deltalar, boğazlar, ormanlar, göller gibi özel ekosistemler. Anadolu, yedi bölgesine yayılan birbirinden güzel doğal alanlarıyla bizi bekliyor. Gelin, baharda bu şenliğe ortak olalım.
#DoğaSamsun Çarşamba Havaalanı’ndaki Northfly Uçuş Akademisi’nden pilot arkadaşlarım “Karadeniz’i havadan görmek ister misin” diye sorunca hemen yola düştüm. Bulutların arasından geçerek gördüğümüz sarp kayalıkların arasında kıvrılan kanyon, uçsuz bucaksız yeşillikler içinde tablo görünümlü yaylalar ve dağ manzaraları... Hepsi masalsı, hepsi eşsizdi.
#GazetehaberleriÜnlü yemek eleştirmeni Vedat Milor'un sosyal medya hesabından başlattığı "Pizza mı yoksa pide mi?" anketine pidesi ile ünlü Karadeniz’den yanıt geldi. Karadenizli ustalar pizzaya oranla daha doğal olan pide lezzetinin tercih edilmesini önerdi.
#PizzaYaprakların hafiften kızarmaya başladığı, doğanın dinginleştiği eylül ayı Doğu Karadeniz’in de en az yağış aldığı, havanın açık olduğu dönem. Üstelik çay ve bal gibi ürünlerin de hasat sonu... Bölgenin bu fotojenik dönemini yerel tatlarla taçlandırmak isteyenler için muhlamadan çeşit çeşit pideye peşine düşülmesi gereken lezzetleri sıraladık.
#SeyahatSamsun denilince akla ilk gelen şeylerden biri Samsun pidesi oluyor. Samsun pidesi denilince de akla ilk Bafra geliyor ama Çarşamba ve Terme ilçelerinin de kendine özgü pideleri bulunuyor. Samsun pidesi ekşi mayalı hamurla hazırlanıp, odun ateşinde fırında pişiriliyor. Pidenin içine pişmiş orta yağlı kıyma, çiğ soğan ile tuz ve karabiber ekleniyor. Daha sonra üzeri kapatılan pide, odun ateşinde pişirilmeye bırakılıyor.
#Samsun PidesiRamazan geldi, iftar sofralarınızın baştacı olacak mis gibi çörekotlu klasik pide tariflerimiz var. Hazır eli hamura değdirmişken mönülerinize lezzet katacak lahmacunu ve Bafra pidesini de ekledik. Ünlü şefler ve yemek blogger’ları en lezzetli tariflerini bizimle paylaştı.
#LahmacunSamsun'un Bafra ilçesinde yüz yılı aşkın süredir maharetli ustaların ellerinde yoğrularak şekillenen Bafra pidesi, lezzetiyle adını da tadını da büyük şehirlere taşıdı. ‘Coğrafi işaret’ tesciline sahip lezzetler arasında yer alan Bafra pidesi, ince hamuru, gevrekliği, odun ateşinde pişirilişi, yapılışında kullanılan doğal tereyağı ve peyniri, özel olarak hazırlanan kıymalı harcıyla diğer pidelerden ayrılıyor.
#KaradenizSon zamanlarda İstanbul’un tarihi semti Cihangir’e benzetilir oldu Ayrancı. Tarih olarak Cihangir kadar eski olmasa da, merkezi konumu, sakin ve sessiz sokakları, yemek ve huzur kokan apartmanların ön ve arka bahçelerinde tek tük de olsa vişne, elma ve erik ağaçları ile geçtiğimiz 50 yılın izlerini taşıyor.
#Aziz DevrimciKuşbaşı etli, közlenmiş patlıcanlı, pastırmalı, otlu, çökelekli pideler… İştah açan lahmacunlar. Çıtır çıtır, sıcak ve gönül doyuran cinsten. Her ne kadar evlerde de yapılsa pide ve lahmacun bir çarşı yemeğidir. Anadolu’nun tüm mutfak kültürlerinde vardır ve çok da sevilir. İncili Gastronomi Rehberi’nin Lezzet Noktaları bölümünde yer alan İstanbul’un kalite ve lezzetiyle fark yaratan mekânlarını soğuk kış günlerinde ziyaret etmenizi öneririz...
#PideKızılırmak ve Yeşilırmak deltaları arasında yeşil bir cennet olan kutlu şehir Samsun, sosyal belediyecilik anlayışı ile büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği yeni projeler ile birçok alanda şehrin çehresi değişiyor. Tarım ve sanayi kollarının yanında turizm sektörüyle de yükselişe geçen Samsun, barındırdığı tarihi mirası ve doğal zenginlikleri turizme kazandırıyor.
#Samsun