Vücutta birçok görev üstlenen B12 vitamini suda çözülebilen ve vücut tarafından üretilmediği için mutlaka dışarıdan alınması gereken bir vitamindir. Eksikliğinde depresyon, unutkanlık, kansızlık, alzheimer ve sinir hasarı gibi ciddi sağlık problemlerine yol açan B12 vitamini, sadece hayvansal besinlerde bulunuyor. Peki, B12 vitamini eksikliği neden olur?
#B12 Vitamini Eksikliği Neden Olur?B12 vitamini eksikliğinin hafıza sorunları, unutkanlık, halsizlik, yorgunluk yapan çok önemli bir vitamin eksikliği olduğunu belirten uzmanlar, halsizlik ve yorgunluk varsa mutlaka kanda B12 vitamini düzeyi ölçtürülmesi gerektiğini söylüyor. Peki, B12 vitamini eksikliği neden olur? B12 eksikliği belirtileri nelerdir?
#B12 Vitamini Eksikliği Neden Olur?Her yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımUzmanlar genellikle ciddi bir şeyin işareti olmasa da inatçı karın ağrılarını görmezden gelmenin tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. Çünkü hayati organlar karın bölgesinde yer alıyor ve bu bölgedeki ağrı, apandisit ya da böbrek enfeksiyonundan kaynaklı olabiliyor. Londra'da yaşayan aile hekimi Dr. Hana Patel, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, karın ağrısının tam olarak nerede olduğuna bakarak ağrının sebebinin anlaşılabileceğini söyledi. İşte karın ağrılarının yerleri ve işaret ettiği hastalıklar…
#Karın AğrısıBirleşik Krallık'taki Lancaster Üniversitesi'nde yaşlanma üzerine çalışan ve Biogerontologist Dr. Clancy, Business Insider’a yaptığı açıklamada uzun ve sağlıklı bir yaşam umuduyla aldığı takviyelerin bazılarını bilimsel araştırmalarda okuduğu faydaları nedeniyle, bazılarını ise yaptırdığı kan testlerinde bazı değerlerin eksik çıkması nedeniyle aldığını söyledi. Örneğin Dr. Clancy balık yemeyi sevmediği için balık yağı alıyor, D vitamini ve magnezyum takviyelerini onun yaşındakilerin alması gerektiği için kullanıyor.
#Gıda TakviyesiUzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek elbette hepimizin hayali… Bu uğurda kimilerimiz spor yapıyor, sağlıklı besleniyor, kimi ruhuna iyi gelen hobiler ediniyor, kimi de besin takviyeleri alarak kendini korumaya alıyor. Yaşlanma üzerine araştırmalar yapan bir bilim insanı olan Dr. David Clancy de uzun ve sağlıklı bir yaşam umuduyla 6 vitamin takviyesi aldığını açıkladı. İşte Dr. Clancy'nin aldığı o takviyeler ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Berrin Karadağ'ın bu takviyelerin yaşlanma üzerine etkileri hakkında yorumları...
#Gıda TakviyesiKarın ağrıları, kramplardan şişkinliğe, mide rahatsızlıklarından iştah kaybına pek çok semptoma eşlik ediyor. Peki her karın ağrısı aynı mı? Ağrının yerinin size sorununuz hakkında çok önemli ipuçları verdiğini biliyor muydunuz? İşte ilginç detaylar…
#Karın AğrısıBir film izlerken bazen oradaki popüler oyuncunun adı dilimizin ucuna gelir ama bir türlü hatırlayamayız. Anahtarımızı veya cüzdanımızı arada sırada bir yerlerde unutabiliriz. Dün akşam ne yediğimiz de şıp diye aklımıza gelmeyebilir. Uzmanlara göre bunlar normal ancak unutkanlıkta bazı belirtiler kırmızı alarm olabilir.
#Hazan Aköz IşıkVücudumuzda B12 vitamini seviyesi çok azaldığında yorgunluk, halsizlik, hafıza sorunları ya da nörolojik sorunlar meydana gelebilir ancak bu demek değil ki kendini her yorgun hisseden ya da hafızasını kuvvetlendirmek isteyen B12 vitamini almalı? Uzmanlar B12 seviyelerine baktırmadan takviye almamanızı öneriyor ve gereksi kulanımı konusunda uyarıyor
#B12Vitamin takviyelerinin popülaritesi oldukça arttı ama uzmanlar her fırsatta gereksiz kullanım konusunda uyarıyor. B12 de son yılların parlayan yıldızlarından biri. Özellikle yorgunluk ve hafıza sorunları için pek çok kişi B12 seviyelerine baktırmadan takviye alıyor. Peki bu takviyeler gerçekten işe yarıyor mu? Gereksiz kullanımı nelere sebep olur? İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Koçoğlu ve Diyetisyen Gamze Çakaloğlu ile konuştuk.
#B12Kendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#Gıda TakviyeleriSon yıllarda sağlıklı yaşam ve hastalıklardan korunma gibi nedenlerle vitamin ve gıda takviyeleri kullanımı giderek artıyor. Bunların en popülerlerinden biri sosyal medyanın da etkisiyle adından sıkça söz ettiren magnezyum takviyeleri… Kendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#SağlıkBir haftadır kuvvetli yağmurlarla birlikte soğuk havalar da sert yüzünü göstermeye başladı. “Üşüyorum” diyenlerin sayısı bir anda arttı. Kışın yaklaşmasıyla üşümeyi "Soğuktandır" diyerek olağan bir durum olarak görebiliyoruz ama üşüme hissi bazı önemli hastalıkların işareti olabilir. Peki her üşüme hastalık belirtisi mi? Hangi belirtiler endişe verici? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkVücutta önemli görevi olan kırmızı kan hücrelerine yönelik yapılan test sonucu MVC olarak isimlendirilir. MVC değerinin öğrenilmesi tam kan testiyle mümkün olabilir. MVC nedir, değeri kaç olmalıdır, yüksekliği ve düşüklüğünün nedenleri ile belirtileri nelerdir sorularının cevaplarını derledik.
#SağlıkBu günlerde kendinizi her zamankinden daha yorgun, enerjisiz, isteksiz ve mutsuz hissediyorsanız D vitamini eksikliğiyle karşı karşıya olabilirsiniz. Bu haftaki yazımızda mutluluk ve D vitamini arasındaki ilişkiyi ve en iyi D vitamini kaynaklarının neler olduğunu sizler için derledik.
#D VitaminiBirçoğumuz artık yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyoruz ve daha uzun bir ömür hayal ediyoruz. İşte son yıllarda bu amaçla yapılan popüler yaşlanma karşıtı uygulamalar var. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, skızılötesi ışık terapisi gibi birçok trendin ömrü uzattığına inanılıyor. Peki hangi uygulamalar gerçekten işe yarıyor mu? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#SağlıkGünümüzde birçok kişi yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyor ve bu ömür uzatma arayışı bir akım haline geldi. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, sebze ağırlıklı beslenme, kızılötesi ışık terapisi gibi yaşlanma karşıtı birçok trendin ömrü uzattığı söyleniyor. Peki hangi trendler gerçekten işe yarıyor? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#SağlıkSaçlar imajımızın ayrılmaz parçası, estetik görünümün olmazsa olmazı; önemli aksesuvarımız. Bu nedenle her insan sağlıklı, gür ve dolgun saçlara sahip olmak ister. Ancak bazen genetik faktörler, bazen de kullandığımız ürünler, sağlıksız beslenme veya vitamin eksikliği gibi faktörler saç tiplerimizi farklılaştırır. Bu nedenle de ince saçtan kuru saça; yağlı saçtan kuru saça kadar her saç tipine uygun hassaslıkta bakım yapmak ve uzmanlara tedavi ettirmek gerekir.
#Saç BakımıGeçtiğimiz hafta Dr. Ender Saraç ile kaliteli yaşamın ipuçlarını, sağlıklı ve mutlu bir hayatın şifrelerini konuşmuştuk. Çok fazla geri dönüş aldığım yazımda, okuyucularımın değerli görüşlerine teşekkür ederim. En çok da gıdaların bizlerde bıraktığı etkileri konusunda geri bildirim aldım.
#BursaBaş dönmesi oldukça yaygın ve çoğu zaman endişelenmeye gerek olmayan bir durum. Ama bazen çok ciddi hastalıkların habercisi de olabiliyor. Peki hangi baş dönmelerini ciddiye almalıyız? Tehlikeli baş dönmelerinin diğerlerinden farkı ne?
#SağlıkDilimizin görünümü ve rengi sağlığımız için önemli ipuçları sunuyor. Uzmanlar sabahları ilk iş ayna karşısında dilimizin rengini kontrol etmenin önemini sık sık vurguluyor. Peki dilde oluşan renkler hangi hastalıkların habercisi olabilir? Mercek altına aldık…
#SağlıkVücudundaki uyuşma ve karıncalanma hissi nedeni ile hastaneye giden ABD'li gazeteci Kelly Rissman, uzun bir süre baş ağrısı, yorgunluk, görüşte bulanıklık gibi semptomlarla boğuştu. Doktorları bile bir dönem beyin tümöründen şüphelenip tarama yaptı ancak genç kadını yürüyemeyecek hale getiren sorun bambaşka çıktı.
#B12 Eksikliği2022-2023 eğitim-öğretim yılı için ders zilinin çalmasına sayılı günler kaldı. Tatil sonrası geçiş dönemi öğrenciler ve veliler için stresli olabiliyor. Daha serbest geçen tatil günlerinin ardından okul düzenine ayak uydurmak zaman alabiliyor. Uzmanlardan süreci kolaylaştıracak öneriler dinledik.
#Okula DönüşKadınlarda saç dökülmesine sebep olan hastalıklar arasında tiroit problemleri, aşırı stres, gut ilaçları, tansiyon ilaçları gibi nedenler vardır. Yetersiz beslenme ve ani kilo kayıpları da kadınlarda saç dökülmesine neden olmaktadır. Bunlar B12, folik asit ve D vitamini gibi bazı vitaminlerin eksikliğinden ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda saç dökülmesini önlemenin en önemli etkeni sağlıklı beslenmektir. İşte, tüm detaylar.
#Kadınlarda Saç DökülmesiKansızlık veya diğer adı ile anemi vücutta organlara veya dokulara yeterli oranda oksijen taşıması için gerekli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresinin bulunmadığı zaman ortaya çıkan bir durumdur. Vücut yeteri kadar kırmızı kan hücresi üretemez ise anemi hastalığı ortaya çıkmaktadır. Bazı kişilerde nefes darlığı veya baş dönmeleri gibi belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. İşte kansızlık ile ilgili tüm detaylar.
#Kansızlık TedavisiUnutkanlık, her yaşta görülebilen oldukça can sıkıcı bir hastalıktır. Unutkanlığa iyi gelen besinler arasında ceviz ve balık ön plana çıkmaktadır. Eksik alınan vitaminler, yanlış beslenme ve sağlıksız gıda tüketimi unutkanlığa yol açabilir. Ceviz, elma, kırmızı et ve daha birçok farklı besin unutkanlığa iyi gelmektedir. İşte, sizler için merak edilenleri derledik.
#Unutkanlığa İyi Gelen Besinler