Vücudumuzda B12 vitamini seviyesi çok azaldığında yorgunluk, halsizlik, hafıza sorunları ya da nörolojik sorunlar meydana gelebilir ancak bu demek değil ki kendini her yorgun hisseden ya da hafızasını kuvvetlendirmek isteyen B12 vitamini almalı? Uzmanlar B12 seviyelerine baktırmadan takviye almamanızı öneriyor ve gereksi kulanımı konusunda uyarıyor
#B12Her yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımKefir, sağlık trendlerinde yükselişte… Özellikle Avrupa’da perakende sektörü verilerine göre, kefir ilgisi giderek artıyor. Ünlü beslenme uzmanı Tim Spector da kahve ve süt yerine artık kefir gibi fermente süt ürünlerini tercih ettiğini açıkladı. Peki kefirin faydaları neler? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Pek çok içecek yerine sadece kefir tüketmek doğru mu?
#SağlıkEğer siz de yemeğin tadına bile bakmadan tuz ekleyenlerdenseniz bu haberi okurken tadınız tuzunuz kaçabilir. Yeni bir çalışma kapsamında 470 bin kişinin verisi incelendi ve yemeğe fazladan tuz eklemenin mide kanserine yakalanma ihtimalini yüzde 41 arttığı ortaya koyuldu. İşte bir sonraki öğününüzde tuzluğa uzanırken bir kez daha düşünmenize neden olacak o araştırmanın detayları...
#Tuz TüketimiKonu gıda takviyeleri, özellikle de multivitaminler olunca kafalar karışık. Piyasada birbirinden farklı içeriklere ve etkilere sahip birçok farklı multivitamin bulunuyor. Peki ama kimler multivitamin almalı? Kendi ihtiyacımıza en uygun multivitamini nasıl seçebiliriz?
#SağlıkBirçoğumuz yeni bir yıla girerken kendimizle ilgili kararlar alırız. Tam da ‘yeni bir ben’in arifesindeyken daha sağlıklı bir yaşam için doktorlara kulak vermeye ne dersiniz? Vücuda neyin yararlı, neyin zararlı olduğunu meslekleri gereği iyi bilen doktorlara beden ve ruh sağlıkları için ‘kullanmam, yapmam, yemem ve sürmem’ dediklerini sorduk. Ayrıca bağışıklıklarını güçlendirmek için hangi takviyeleri, ne kadar sıklıkla aldıklarını da anlattılar.
#Hazan Aköz IşıkVegan ve vejetaryen beslenme, toplayıcı insanların dönemi kadar eski olsa da avcılıkla ve ateşin bulunmasıyla birlikte yenmeye başlanan hayvanlar yüzünden unutulmuş durumdaydı. Ta ki günümüze; et endüstrisinin yarattığı korkunç görüntülere, çalışma şekillerine, hareket edemeyip antibiyotiklerle şişirilen hayvanların ayyuka çıkmasına; farklı diyetlerin sonuçlarının laboratuvar ortamında klinik olarak test edilebilmesine ve kıyaslamalar yapılmasına ve yeme alışkanlıklarının hastalıkların kaynağı olarak gösterilmesine kadar.
#VeganDilimizin görünümü ve rengi sağlığımız için önemli ipuçları sunuyor. Uzmanlar sabahları ilk iş ayna karşısında dilimizin rengini kontrol etmenin önemini sık sık vurguluyor. Peki dilde oluşan renkler hangi hastalıkların habercisi olabilir? Mercek altına aldık…
#SağlıkBirçok hastalık yorgunluk ve halsizliğin nedenleri arasında yer almaktadır. Bu hastalıkların başında, kansızlık olarak da bilinen anemi ve diyabet gelir. Bunun dışında beslenme ve uyku alışkanlıkları da kişinin gün içerisinde her zamanki aktivitelerini yaparken bile zorlanmasına neden olabilir. Kadınlarda halsizliğin ve yorgunluğun nedenleri nelerdir? Yorgunluk, hamilelik belirtisi olabilir mi ayrıntıları ile derledik.
#Kadınlarda HalsizlikHamilelikte anne adaylarının pek çok konuda bilgi sahibi olmaları gerekir. Yeterince bilgi sahibi olmak bu süreci kolaylaştırır. Ayrıca doğru adımların atılmasına da yardımcı olur. Hamilelikte beslenme nasıl olmalı? Gebelikte beslenme listesi ve önerileri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
En sevdiğiniz ve ‘Her gün olsa itiraz etmem’ dediğiniz bir menüyü kaç gün üst üste yiyebilirsiniz? 1 hafta, 1 ay ya da 1 yıl… Victoria Beckham, tam 25 yıldır aynı sağlıklı öğünle besleniyor. 4 çocuk doğurmasına rağmen her zaman formda ve fit olan Victoria'nın yaptığı ne kadar sağlıklı? Uzmanlar ne diyor?
#BeslenmeKilo vermenin yanı sıra sağlıklı kilo vermek herkes için olması gereken bir yaşam şeklidir. Bu diyetlerin nasıl ve ne şekilde yapılması gerektiği de ayrıca önem taşır. Sizlerle bu yazımda son zamanların en popüler diyetleri alkali diyet, aralıklı oruç, ketojenik diyet, vegan- vejetaryen diyet hakkında merak edilenleri paylaşıyorum.
#DiyetlerSağlıklı bir cinsel yaşam için en önemli etkenlerden biri şüphesiz sağlıklı beslenmedir. Besleyici bir diyet, fiziksel aktivitelerin ve duygusal durumun yanında cinsel gücü doğal yolla artırmanızda oldukça etkilidir. Peki, cinsel gücü artıran besinler nelerdir? İşte kadınlarda ve erkeklerde cinsel gücün artmasını sağlayan o mucize yiyecekler...
#Cinsel Gücü Artıran BesinlerKovid-19 enfeksiyonunun olası etkilerinin tüm bireylerde olduğu gibi ileri yaş grubundakiler için de büyük önem taşıdığını vurgulayan Nöroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üy. Emir Ruşen, Kovid-19’un Alzheimer üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Ruşen, “Kovid-19’un zihinsel fonksiyonları çok hızlı gerilettiğine yönelik veriler var” dedi.
#KoronavirüsGünlük hayatta en sık karşılaşılan can sıkıcı problemlerden biri de geçmeyen ağız yaraları ya da bir diğer adıyla aftlar: Beyaz şekilde çıkan ağız yaraları için ne yapmalı, neden çıkar ve aftlara ne iyi gelir, bu sorundan mustarip kişiler tarafından merak ediliyor. Peki, Ağız yarası (Aft) neden olur? Ağız yarasına ne iyi gelir, aft nasıl geçer? İşte ağız yaralarına karbonattan, sumağa iyi gelen bitkisel çözümler...
#Ağız Yarasına Ne İyi Gelir?Sınav döneminde beslenme, pek çok yönüyle başarıya etki ediyor. Beynin hangi besin öğelerini alacağı konusunda oldukça seçici olduğunu söyleyen Doç. Dr. Haluk Saçaklı, gıdalarının türünün yanı sıra miktarının ve kalitesinin de beynin gelişimini, zihinsel performansını etkileyeceğini ifade ederek Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek öğrencilere beslenme tavsiyelerinde bulundu.
#KahvaltıSon yıllarda ‘beslenme psikiyatrisi’ terimini daha çok duymaya başladık. Uzmanlar “Ne yiyorsak beynimizi onunla besliyoruz, bu da ruh halimizi etkiliyor” diyor. Türkiye’de psikiyatri diyetisyenliğinin öncülerinden Prof. Dr. Aliye Özenoğlu da selenyum, çinko, magnezyum, D vitamini yetersizliklerinin zihinsel fonksiyon bozukluklarına neden olabileceğini söylüyor.
#PsikiyatriDokuz Eylül Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Diyetisyenlerinden Defne Gülcan, virüslerle savaşacak, güçlü bir immun sistemine (vücudumuzun savunma sistemi) sahip olabilmenin en önemli etkenlerden birinin beslenme olduğunu belirterek Hürriyet’e şunları söyledi:
#Meltem ÖZGENÇ ANKARA