B12 haberleri sayfasında B12 hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 28238 B12 haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
B12 vitamini de sağlığımız için oldukça önemli. Eksikliğinde vücut sinyal veriyor, pek çok sağlık problemine neden oluyor. Peki B12 vitaminin faydaları neler? B12 eksikliğinde ne olur? B12 vitamini hangi yiyeceklerde bulunur? Konuyla ilgili detaylı bilgileri uzmanlardan öğrenelim.
#B12Vücudumuzda B12 vitamini seviyesi çok azaldığında yorgunluk, halsizlik, hafıza sorunları ya da nörolojik sorunlar meydana gelebilir ancak bu demek değil ki kendini her yorgun hisseden ya da hafızasını kuvvetlendirmek isteyen B12 vitamini almalı? Uzmanlar B12 seviyelerine baktırmadan takviye almamanızı öneriyor ve gereksi kulanımı konusunda uyarıyor
#B12Vitamin takviyelerinin popülaritesi oldukça arttı ama uzmanlar her fırsatta gereksiz kullanım konusunda uyarıyor. B12 de son yılların parlayan yıldızlarından biri. Özellikle yorgunluk ve hafıza sorunları için pek çok kişi B12 seviyelerine baktırmadan takviye alıyor. Peki bu takviyeler gerçekten işe yarıyor mu? Gereksiz kullanımı nelere sebep olur? İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Koçoğlu ve Diyetisyen Gamze Çakaloğlu ile konuştuk.
#B12Vücudumuz için en gerekli besin kaynaklarından olan B12 vitamini, enerji üretimi ve merkezi sinir sistemimize doğrudan etki ediyor. Oldukça sık rastalanan bir durum olan B12 eksikliği ise özellikle 60 yaşın üzerinde kişilerde yaygın olarak gözlemlenmektedir. Peki, B12 eksikliği belirtileri nelerdir, neden olur? İşte B12 eksikliğini gösteren 9 işaret!
#B12B12 vitamini vücut için önemli bir vitamindir ve bu vitaminin eksik olması durumunda hafıza problemleri yaşanılabilir ve kansızlığa da sebep olabilir. Medikal Estetik Uzmanı Dr.Fevzi Özgönül, B12 vitamini hakkında uyarılarda bulundu, B12 alabileceğimiz en güzel besinleri sıraladı...
#B12B12 vitamini vücut içerisinde pek çok noktada dengeleyici özellikler taşıması nedeniyle eksikliği en çok hissedilen vitamin türü olarak öne çıkmaktadır. Sağlıklı bir insanın karaciğerinde en az 2 mg ve tüm vücudunda toplam 4 mg kadar depolanan B12 vitamini, enerji üretiminden kan hücresi yapımına, sinir dokusunun sağlığından beyin fonksiyonlarına kadar pek çok noktada önemi ile öne çıkmaktadır. Peki, B12 vitamini hangi besinlerde bulunur? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#B12Kaya gibi sert görünseler de, kemikler kolajen, protein ve mineral gibi birçok katmandan oluşan canlı dokulardan meydana gelir. Tüm bu maddeler kemiklerin içinde o kadar yoğun bir şekilde bulunur ki, mesela sadece uyluk kemiği bükülmeden 550 kiloluk bir baskıya dayanabilir. Peki kaya gibi sert ve güçlü kemiklere sahip olmak için ne yapmamız gerekir? Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy, güçlü kemiklerin sırrını anlatıyor.
#KemikKaya gibi sert görünseler de, kemikler kolajen, protein ve mineral gibi birçok katmandan oluşan canlı dokulardan meydana gelir. Tüm bu maddeler kemiklerin içinde o kadar yoğun bir şekilde bulunur ki, mesela sadece uyluk kemiği bükülmeden 550 kiloluk bir baskıya dayanabilir. Peki kaya gibi sert ve güçlü kemiklere sahip olmak için ne yapmamız gerekir? Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy, güçlü kemiklerin sırrını anlatıyor.
#KemikEksikliği çeşitli sorunlara neden olan B 12 vitaminini kullananlar dikkat etmeli. Piyasada farklı formlarda bulunan B 12'nin 'hidroksikobalamin' içerdiğinden emin olmalısınız. Çünkü 'siyanokobalamin' etken maddesi barındıran türü, uzun süre yüksek dozlarda kullanıldığında siyanür zehirlenmesine yol açabiliyor.
#B12B12 hangi besinlerde bulunur sorusu birçok vatandaş tarafından araştırılmaya ve sorgulanmaya devam eden konular arasında yer alıyor. Hayvansal gıdalarla vücutta eksiklikleri karşılanan B12'nin vücuda birçok faydası bulunuyor. Peki, B12 hangi besinlerde bulunur? B12 eksikliği nasıl anlaşılır?
#B12B12 eksikliği nasıl anlaşılır sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından araştırılan konular arasında yer almaya devam ediyor. Hayvansal proteinlerle birlikte B12 eksikliği kolayca giderilebiliyor. Peki, B12 eksikliği nasıl anlaşılır? B12 hangi besinlerde var?
#B122024 yılının ocak ayında prostat kanserine yakalandığı açıklanan İngiltere Kralı 3. Charles'ın iyileşme sürecini hızlandırmak ve kanseri yenmek amacıyla kırmızı et tüketmeyi bıraktı. Her zaman yediğine içtiğine dikkat eden kral, artık daha özenli davranıyor ve kırmızı eti diyetinden tamamen çıkardı. Peki kırmızı et ile kanserin ilişkisi nedir? İşlenmemiş et de riskli mi? Ne sıklıkla tüketmeliyiz? Uzmanlar ne diyor?
#Kral CharlesSağlıklı bir yaşam sürdürmek için gıda takviyeleri oldukça yaygın bir şekilde kullanılıyor. Ancak, bu takviyeleri doğru bir şekilde kullanmak ve beklenen faydayı görmek için dikkat edilmesi gereken noktalar var. Yanlış zamanlama, yetersiz bilgi veya düşük kaliteli ürün tercihleri, takviyelerin etkisini azaltabilir veya zararlı hale getirebilir. İşte gıda takviyeleriyle ilgili doğru bilgiler ve uygulamalar...
#Gıda TakviyesiKüçük yaşlardan itibaren yorgunluk ve beyin sisi ile mücadele eden Katrina Burchell, sayısız kez doktora gitmesine rağmen belirtileri göz ardı edildi. Son raddede hiçbir işini yapacak enerjisi kalmayan, yataktan çıkamayacak hale gelen Katarina bunadığını ya da beyin tümörüne sahip olduğunu düşünürken doğru teşhisi aldı. Yaşadıklarının ardındaki basit gerçek ise herkesi şaşırttı
#Pernisiyöz AnemiTarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye devam ediyor. Açıklanan yeni listede yine kıyma başta olmak üzere etlerde tek tırnaklı eti kullanılırken, peynirde süt çıkmaması ve et dönerde dil eti çıkması dikkat çekti. Peki döner ve peynirdeki bu durum sağlığımızı nasıl etkiliyor? İki üründe de sahtekârlık olduğu kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Nelere dikkat etmeliyiz? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkHer yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Gıda Takviyeleri Dairesi Direktörü Stefan Pasiakos, gıda takviyeleri söz konusu olduğunda sadece ülkesinde değil dünyada en yetkin isimlerden biri. Görevi kamuoyunu takviyeler konusunda bilgilendirmek olan Pasiakos, kendi tercihlerini anlattı.
#SağlıkEmbriyo, döllenmiş bir yumurtanın gelişim sürecinin erken evrelerinde oluşan ve canlı organizmanın temel yapılarını oluşturan hücresel bir yapıdır. Tüp bebek uygulamalarında kaliteli embriyo oluşması gebelik şansını artıran önemli bir faktördür. Yumurta ve sperm kalitesi, laboratuvar koşulları, genetik faktörler, doğru zamanlama ve embriyo takibi kaliteli embriyo oluşumunu etkileyen temel koşullar arasındadır.
#Tüp BebekToplumda vitamin ve gıda takviyesi gibi ürünlerin bilinçsiz kullanımına karşı uyarılarda bulunan Dahiliye Uzmanı Doç. Dr. Murat Akarsu, “D ve B12 vitaminiyle ilgili çok bilinçsiz kullanımlar görüyoruz. Hastalar, öğünlerinin bir parçası olarak gördüğü takviye ürünü sürekli kullanıyor. Altta yatan bir sebep var mı diye araştırdığımız çok oluyor. Sosyal medyadan etkileniyor olabilirler, reçetesiz alınabilen ilaçları çok yoğun talep ettiklerini, hele ki bu vitamin ve takviyelerin çok yanlış kullanıldığını söylemek istiyorum. Karaciğer enzimleri çok yüksek şekilde gelebiliyorlar. Böbrek, sinirsel fonksiyonlarımızı bozabiliyor, kardiyak etkiler de oluşturabiliyor” dedi.
#SağlıkŞarkıcı, fotoğrafçı ve reklam yönetmeni Metin Arolat önceki gece sahne aldığı mekânda kalp krizi geçirdi. 52 yaşındaki sanatçı, tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. Ünlü dostlarının ‘sanat dünyasının güzel kalbi’ diye bahsettiği Arolat’ın ani ölümü sevenlerini yasa boğdu. Arolat'ın zayıflamak için iğne ve hap kullandığı iddia edildi.
#Metin ArolatBatı Anadolu Central Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neslihan Gürbüz, HPV tedavisinde bağışıklık sistemini yükseltici takviyelerin kullanıldığını ve 2023 yılının mart ayında İtalya’da tanıtılan gıda takviyesi ile aynı etken maddeye sahip olan HAPYVİR’in ülkemizde de güvenli ve orijinal bir ürün olarak kullanıma sunulduğunu söyledi
#1Değerli okurlarım ve lezzetsever dostlarım; bugün sizleri, biz torunlarına geniş bir lezzet seçkisi bırakan Osmanlı saray mutfağına ait en özel tatlarından biri ile buluşturmak istiyorum: kayısılı yahni… Dünya tarihinin en önemli ve en güçlü imparatorluklarından biri olan Osmanlı İmparatorluğu, 700 yıl gibi uzun bir döneme yayılan egemenliğin hükümdarlığını sürdürdü. Sınırlarını ve topraklarını genişlettikçe birçok kültürü ve mutfağı himayesine katan Osmanlı, zamanla bu çeşitliliği kendi saray mutfağına da uyarladı. Bu özel mutfağın farklı çeşit ve tatlara sahip olmasının en büyük nedenlerinden biri de payitahtta farklı kültürlerin bir arada yaşamasıydı. Et yemeklerinin büyük önem taşıdığı saray mutfağında, en fazla tercih edilen etlerin başında ise koyun eti, keçi eti ve oğlak eti gelirken, etin en büyük eşlikçisi de tereyağı ve kuyruk yağı oluyordu. Meyve ve bol baharat kullanımı da saray mutfağında öne çıkan özellikler arasında sayılıyordu. Öyle ki kayısı, erik, üzüm hatta kavun, saray mutfağında et yemeklerinin vazgeçilmezi olmuştu.
#Kayısılı YahniDünyada ilk kez nedeni bilinmeyen ölümcül bir hastalığın tanısını koyup kesin tedavisini geliştirdi, Avrupa İmmünoloji Dernekleri Federasyonu’nun en prestijli ödüllerinden ‘Doğu’nun Yıldızı’ ödülüne layık görüldü. Bu hastalık nedeniyle 7 çocuğunu kaybeden bir anne ve 6,5 yaşındaki kızına, bu keşfi sayesinde can olan Türk doktor Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan Özen, nadir görülen ve bir tür bağışıklık sistemi hastalığı olan 'CHAPLE sendromu'nun teşhis ve tedavisini bulmasıyla tıp literatürüne adını yazdırdı. Bir hastalığın tedavisinde yeni bir ilacın geliştirilmesi on yıllar sürerken, Prof. Dr. Özen ve ekibinin hem hastalığın kendisini keşfedip hem de uluslararası işbirliği ile 6 yılda çalışmalarını tamamladığı ilaç, ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA onayını da alarak hastalarda kullanılmaya başlandı.
#Ahmet Oğuzhan ÖzenDünyada ilk kez nedeni bilinmeyen ölümcül bir hastalığın tanısını koyup kesin tedavisini geliştirdi, Avrupa İmmünoloji Dernekleri Federasyonu’nun en prestijli ödüllerinden ‘Doğu’nun Yıldızı’ ödülüne layık görüldü. Bu hastalık nedeniyle 7 çocuğunu kaybeden bir anne ve 6,5 yaşındaki kızına, bu keşfi sayesinde can olan Türk doktor Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan Özen, nadir görülen ve bir tür bağışıklık sistemi hastalığı olan 'CHAPLE sendromu'nun teşhis ve tedavisini bulmasıyla tıp literatürüne adını yazdırdı. Bir hastalığın tedavisinde yeni bir ilacın geliştirilmesi on yıllar sürerken, Prof. Dr. Özen ve ekibinin hem hastalığın kendisini keşfedip hem de uluslararası işbirliği ile 6 yılda çalışmalarını tamamladığı ilaç, ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA onayını da alarak hastalarda kullanılmaya başlandı.
#Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan ÖzenKefir, sağlık trendlerinde yükselişte… Özellikle Avrupa’da perakende sektörü verilerine göre, kefir ilgisi giderek artıyor. Ünlü beslenme uzmanı Tim Spector da kahve ve süt yerine artık kefir gibi fermente süt ürünlerini tercih ettiğini açıkladı. Peki kefirin faydaları neler? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Pek çok içecek yerine sadece kefir tüketmek doğru mu?
#SağlıkUzun ömürlü insanlar son dönemde bilim insanlarının gündeminden düşmüyor. Bu kişilerin genetik yapıları bir yana, nasıl bir hayat yaşadıkları, ne yiyip ne içtikleri sürekli mercek altında. 100 yaşını aşmış, kalp hastalığı, obezite, kanser, diyabet gibi kronik sorunları olmayan insanların yoğun olduğu Mavi Bölgelerden birinde yaşayan dünyaca ünlü araştırmacı Joan Sabate, hem araştırmalardan öğrendiklerini hem de kendi beslenme biçimini anlattı.
#Sağlık