Ayşegül Sönmez haberleri sayfasında Ayşegül Sönmez hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 279 Ayşegül Sönmez haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Ayşegül Sönmez’in küratörlüğünde Ortaköy’deki Kethüda Hamamı’nda açılan ‘Times is Love: Bir Dünya Gezisi Sahnesi’, her şeyden önce ‘zaman’la ilgili bir sergi. Ama ‘zamanın ruhunu yakalamaya çalışmıyor, ruhun zamanı üstüne düşünüyor’.
#Times İs Love: Bir Dünya Gezisi SahnesiSanat dünyası Mondrian’ın 75 yıldır ters sergilenen tablosunu konuşuyor. Müze yöneticilerinin, küratörlerin bile kafasını karıştıran çağdaş sanatı, bu konuda yeni bir kitabı çıkan Ayşegül Sönmez’e sorduk: “Çağdaş sanat nedir, çağdaş sanatı anlamak için nereden başlamalı?”
#MondrianSanatatak’ın kurucusu ve eleştirmen Ayşegül Sönmez, çağdaş sanatı daha iyi anlayıp izlemek isteyenler için başucu kaynağı olacak bir kitap hazırladı. ‘Çağdaş Sanat Var mı?’da kafaları kurcalayan 30 soruya düşünsel derinliği olan ‘anlaşılır’ yanıtlar veren ve “Bu da sanat mı diye bıkmadan sormalıyız” diyen Sönmez’le kitabını konuştuk: “Bu kitap, çağdaş sanata aşk gibi yaklaşıyor galiba. Ona karşı, onun yanında, onunla kavga eder, onu aldatır, ona karşı çaresiz gibi...”
#Ayşegül Sönmezİş Sanat, başlattığı yeni video serisiyle Türk resim sanatında yer edinmiş sanatçı ve eserlerin izini sürüyor. Sanat eleştirmeni Ayşegül Sönmez’in hazırlayıp sunduğu ‘Türk Resminin İçinde’ başlıklı seride, İş Bankası’nın 1940’lı yıllardan bu yana oluşturduğu sanat eserleri koleksiyonundan seçilen yapıtlar ile sanatçıların hayat hikâyelerinden ilginç anekdotlar konu ediliyor.
#Ayşegül SönmezBabylon, 25 Eylül’de sıra dışı bir etkinliğe ‘Hayvanlar Hakkında Bir Konser’e ev sahipliği yapacak. İlhamını çevre konusuna dikkat çeken ‘Yedinci Kıta’ temalı 16. İstanbul Bienali’nden alan Sanatatak ‘B-Inspired’ serisinin ikinci konserinin onur konuğu Rusya Federasyonu Yakutistan bölgesinden Şaman geleneklerine uygun şarkılar söyleyen UUTAİ Olena olacak. Saat 21.30’da başlayacak konserde Ağaçkakan, Debdebe, Document1, Göksenin Blues Band ft. Deniz Türkali, Güç Başar Gülle, Kırkbinsinek ve Volkan İncüvez de sahneye çıkacak.
#Hayvanlar Hakkında Bir KonserSanat yazarı Ayşegül Sönmez’in Antonio Negri, Julian Opie, Terry Eagleton, Yoko Ono, Sarkis, Neşe Erdok, Halil Altındere, Ömer Uluç gibi isimlerle yaptığı söyleşileri bir araya getiren ‘Ben Ayşegül Sönmez, Çağın İçinde’, yazarının birikimini ortaya koyan, kendi çağının okuruna başka kapılar aralayan özel bir kitap.
#Kitap SanatBu hafta Nilüfer, TED Ankara Koleji Sahne Sanatları ve Gösteri Merkezi’nde; Gülşen, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda konser verecek. 28. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında Thomas Ostermeier ve topluluğu Schaubühne Berlin, Zorlu PSM’de tiyatroseverlerle buluşacak. Dünyaca ünlü techno DJ’i I Hate Models, Volkswagen Arena’da çalacak.
#Uygar TaylanEylülün gelişiyle kültür-sanat dünyası yeniden canlanıyor. Şehir, birbirinden etkileyici sergiler, heyecan verici konserler ve yaratıcı tiyatro oyunlarıyla, festivallerle dolup taşacak. Okumaya doyamayacağımız kitaplar, yepyeni ya da sezonu açan mekânlar, harika filmler de cabası... Özetle yeni sezon, kaçırılmaması gereken eşsiz deneyimlerle dolu. Biz de bu şölende öne çıkanları alanında uzman isimlere sorduk. Ajandanızda bol bol yer açın.
#Uygar TaylanHareketli görüntülerin aktığı duvarlar, sanal gerçeklik gözlüğüyle başka dünyalara açılan kapılar, ziyaretçilerin dokunuşlarıyla yorum katabildiği etkileşimli ekranlar, yapay zekâyla üretilmiş eserler ve sanatla buluşan bilgisayar oyunları… Artık birçok müze ve galeri ziyaretçilerine geleneksel sanat formlarının yerine yenilikçi deneyimler sunuyor. Bu sergiler çok ilgi çekiyor, ziyaretçiler bol bol sosyal medya paylaşımı yapıyor. Peki, nedir bu dijital sanat? Neden bu kadar popüler oldu?
#Dijital6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis Yılmaz‘Our Boys Did It’ (Bizim Çocuklar Yaptı) adlı son sergisini birkaç ay önce İstanbul Brieflyart’ta açan çağdaş resmin usta ismi Şenol Yorozlu, 73 yaşında hayata veda etti. Kendisini “Hakiki bir tarih hamalı” olarak tanımlayan, “Ben çağdaş sanatçıyım. Zamanımın ve günümün bilincindeyim” diyen, en başta astar atmayarak tuval resmiyle çatışan, tuvalinin önü kadar arkasını da önemseyen Trabzon’lu ressam Şenol Yorozlu’yu sanat eleştirmeni Ayşegül Sönmez’in sergi vesilesiyle Hürriyet Kitap Sanat’ta yayımlanan yazısıyla uğurluyoruz...
#Şenol YorozluAyşegül Sönmez’in küratörlüğünde Ortaköy’deki Kethüda Hamamı’nda açılan ‘Times is Love: Bir Dünya Gezisi Sahnesi’, her şeyden önce ‘zaman’la ilgili bir sergi. Ama ‘zamanın ruhunu yakalamaya çalışmıyor, ruhun zamanı üstüne düşünüyor’.
#Times İs Love: Bir Dünya Gezisi SahnesiGEÇEN yaz Pilevneli Galeri’nin Bodrum Yalıkavak’taki yeni mekânının açılışından sonra en çok konuşulan konu, genç şarkıcı Aleyna Tilki’nin mezar taşı şeklindeki bir eserin yanında verdiği pozlar olmuştu. Esra Gülmen’e ait eserin üzerinde “What people will think? (İnsanlar ne düşünecek)” yazıyordu. Kısaca başkalarının sizin hakkınızda ne düşüneceğine aldırmayın, istediğiniz gibi yaşayın, ölümlü dünya işte, diyordu sanatçı.
#Pilevneli GaleriBu hafta Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Limak Filarmoni Orkestrası Zorlu PSM’de yeni yıl konserleri verecek. Zuhal Olcay Hayal Kahvesi Aqua Florya’da, Göksel Dada Salon Kabarett’de sahneye çıkacak. Yılın ilk sergilerinden ‘Time is LOVE; Bir Dünya Gezisi Sahnesi’ Ortaköy’deki Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı’nda açıldı.
#Borusan İstanbul Filarmoni OrkestrasıSanat dünyası hareketli bir yılı geride bırakıyor. 2022’nin sergilerini Hürriyet Kitap Sanat ekibi ve sanat yazarlarından oluşan 11 kişilik jüri değerlendirdi. Sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, SALT’ta açılan ‘Sahnede 90’lar’ sergisi ilk sıraya yerleşti.
#2022 En İyi SergilerHürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Orhan Pamuk'un 'Uzak Dağlar ve Hatıralar'ı kurgu dışı kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2022’nin kurgu dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#2022 En İyi Kitaplarİstanbul'da 22 yaşındaki Bedirhan Uysal, eski nişanlısı 24 yaşındaki Ülkü Deniz Ersöz'ü evinin önünden kaçırmaya çalıştı. Genç kadın direnince, Bedirhan Uysal silahını ateşledi. Boynuna isabet eden kurşunla ağır yaralanan Ülkü Deniz Ersöz hastanede yaşam savaşı veriyor.
#İSTANBULSanat dünyası Mondrian’ın 75 yıldır ters sergilenen tablosunu konuşuyor. Müze yöneticilerinin, küratörlerin bile kafasını karıştıran çağdaş sanatı, bu konuda yeni bir kitabı çıkan Ayşegül Sönmez’e sorduk: “Çağdaş sanat nedir, çağdaş sanatı anlamak için nereden başlamalı?”
#MondrianSanatatak’ın kurucusu ve eleştirmen Ayşegül Sönmez, çağdaş sanatı daha iyi anlayıp izlemek isteyenler için başucu kaynağı olacak bir kitap hazırladı. ‘Çağdaş Sanat Var mı?’da kafaları kurcalayan 30 soruya düşünsel derinliği olan ‘anlaşılır’ yanıtlar veren ve “Bu da sanat mı diye bıkmadan sormalıyız” diyen Sönmez’le kitabını konuştuk: “Bu kitap, çağdaş sanata aşk gibi yaklaşıyor galiba. Ona karşı, onun yanında, onunla kavga eder, onu aldatır, ona karşı çaresiz gibi...”
#Ayşegül SönmezHaftanın filmlerinde iki kitap uyarlaması öne çıkıyor; Lena Dunham’ın yönettiği Ortaçağ macerası ‘Catherine Called Birdy’ Amazon Prime’a gelirken, Mila Kunis’in başrolünde olduğu ‘Luckiest Girl Alive’ da Netflix ekranlarında izleyiciyle buluşacak... Vizyona giren filmlerden önerimiz ‘Amsterdam’ ise yıldız oyuncu kadrosuyla merak uyandıran bir 30’lar komedisi.
#FilmYazın bunaltıcı havası yerini sonbaharın serinliğine bırakıyor. Bu güzel mevsimle kültür-sanat sezonu da açılıyor. 17. İstanbul Bienali’ni ve İstanbul Tiyatro Festivali’ni heyecanla bekliyoruz. Kings of Convenience ve Travis konserlerini iple çekiyoruz. Bir Orhan Pamuk kitabı ve ‘Black Panther’ filmi yolda... Bizi bekleyen filmler, oyunlar, konserler, kitaplar, albümler ve sergileri alanında uzman gazetecilere sorduk. Yeni yerler keşfetmek isteyenleri de unutmadık.
#Kültür-Sanat SezonuGüneşli ve sıcak günlerin sonu gelmeden kimimiz kendini serin sulara atma peşinde, kimimiz de doğayla ya da tarihle kucaklaşma... Açık havada gerçekleşen kültür ve sanat etkinliklerine katılmanın ya da serin bir terasta güzel bir akşam yemeği yemenin de hayalini kuruyor olabiliriz. Günlerimiz sayılı olsa da şehirde tüm bunları gerçekleştirmenin birçok yolu var.
#Kültür Ve Sanat Etkinlikleri