Bugün "dünyayı değiştiren gün" olarak nitelendirilen 11 Eylül saldırılarının 22'nci yıldönümü. Başta ABD ve Ortadoğu olmak üzere tüm dünyayı derinden sarsan saldırılar, onulmaz yaralar açtı. Aile fertlerini kaybeden ve geride kalan 22 yıla rağmen saldırıların travmasını bugün dahi atlatamayan '11 Eylül çocukları', trajedinin derin izlerini anlattı...
#11 Eylül SaldırısıYüz yüze eğitime sayılı günler kala okullar 1 Eylül’den itibaren normale dönmeye hazırlanıyor. Ancak yaklaşık bir buçuk yıldır yüz yüze eğitimden uzak olan, bazıları çok kısa süre okul yüzü görmüş öğrenciler de kolayca normale dönebilecek mi? Uzmanlar okula uyum için ipuçları verdi...
#GazetehaberleriAnksiyete bozukluğunun belirtileri ve tedavi yöntemleri gündemde yer alıyor. Anksiyete bozukluğu ile ilgili bilgiler merak ediliyor. Anksiyete bozukluğu olan bir kişi, ‘tekrarlayan düşüncelere veya endişelere sahip olan’ olarak tanımlanıyor. Yaygın anksiyete bozukluğu, panik atak, agorafobi, toplumsal kaygı bozukluğu, travmatik stres bozukluğu, seçici konuşmazlık (mutizm), ayrılma kaygısı bozukluğu anksiyete bozuklukları arasında yer alıyor.
#Anksiyete BozukluğuDünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, dünyada her üç kadından biri hayatının herhangi bir döneminde şiddete maruz kalıyor. Türü ne olursa olsun psikolojik veya fiziksel şiddetin etkileri ruhsal yapıyı derinden sarsıyor. Peki, şiddet gören kadın ne yapmalı? 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde konunun hem psikolojik hem de hukuki boyutlarını ele aldık.
#ŞiddetÇocuklardaki kaygı ve olumsuz düşüncelerin gelişmesini azaltmak adına pandemi ile ilgili konuşurken ebeveynlerin dikkat etmesi gerektiğine dikkat çeken Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Doç. Dr. Neslim Güvendeğer Doksat, “Çocuklar pandemiyle ilgili olarak kaygı ve olumsuz düşünce geliştirmeye aday kişilerdir. Kaygı düzeyinin artmasıyla birlikte çocukluk döneminde en sık ortaya çıkabilecek ruhsal hastalıklar; yaygın kaygı bozukluğu, ayrılma kaygısı bozukluğu ve okul fobisi olarak sınıflandırılabilir” dedi.
#PandemiYeşilay’ın 5 bin psikoloji ve PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) uzmanına pandemi sürecinde okul fobisini anlattığı eğitim programında Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “Okula uzun süre ara verildiğinde zorlukları olan çocuklarda riskler artar” diye konuştu.
#YeşilayKaygı vücudumuzun herhangi bir tehlikeye karşı verdiği doğal bir tepkidir. Neredeyse her gün insanlar gün içerisinde kaygılanabilecek olaylarla karşılaşırlar. Örneğin, topluluk önünde konuşma yapma, iş görüşmesine gitme, uçağa binme gibi gündelik yaşadığımız durumlarda insanlar kendilerini gergin ve kaygılı hissedebilir. Bu kaygı verici aktiviteler haricinde geleceğimiz gibi belirsiz olan konularda ise kaygılanmamız çok olağandır.
#Anksiyete BozukluğuÇocukların içinde bulundukları yaş dönemlerine göre farklı korku ve kaygıları olabilir. Örneğin bebeklik döneminde, yüksek ve ani seslerden, hiç tanımadığı bir yerde annesinden ayrılmaktan korkmak ve buna ağlayarak tepki vermek gelişim sürecinin bir parçasıdır. Ancak 8 yaşındaki bir çocuğun annesinden ayrı kalmaktan korkması ve bu yüzden okula gitmek istememesi ise daha farklı bir durumdur.
#ÇocukYeşilay Başkanı, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Yeşilay’ın online düzenlediği 'Pandemi Süreci ve Sonrasında Okul Fobisi' başlıklı buluşmada, ailelere, eğitimcilere düşen sorumluluklara değinerek, okul fobisi ve okul reddi konularına açıklık getirdi. Öztürk pandemi süreci sonrasında özellikle rehber öğretmenlere önemli görevler düşeceğini söyledi.
#YeşilaySağlıklı uyku çocukların hem zihinsel hem de bedensel gelişimleri için oldukça önemlidir. Bazı çocuklar uykusu geldiğinde yatağına geçip yatarken, bazı çocuklar uykuya geçişte zorlanmakta ve desteğe ihtiyaç duymaktadır. Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Çocuklarda Uykuya DalmaBebeğinizden ayrıldığınızda aniden ağlamaya mı başlıyor? O halde bebeğiniz ayrılık kaygısı yaşıyor olabilir. Her bebek er ya da geç ayrılık kaygısı yaşar. Ayrılık kaygısı dünyaya yeni gelmiş bebeğin gelişim döneminde normaldir, yoğun olarak 8-18 ay arasında görülmektedir.
#Bebeklerde Ayrılık KaygısıTek ebeveynli ailelerin çocuklarını yetiştirirken dikkat etmesi gereken noktalar hakkında bilgi veren Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Kayhan Bahalı, çocuğun hayatında az değişiklik yapılmasının ve yaşına uygun olacak şekilde var olan durum hakkında konuşmanın önemini vurguladı.
#ÇocukÇocuğunuz, öğrenci oldu. Peki siz veli olmaya hazır mısınız? İçten içe onu kaybetmekten korkuyor, bir daha onun hayattaki tek idolü olamayacağınız kaygısını yaşıyor ve bir dönemin sona erdiğini düşünüp hüzünleniyor musunuz? Ya da okulda sizin gibi başarısız olmasından endişelenip, arkadaşlarının ve öğretmenlerinin onu kabul etmeyecekleri kaygısını yaşayıp, felaket senaryoları mı kuruyorsunuz? Korkmayın. Yalnız değilsiniz. Bir çok veli sizinle benzer duyguları paylaşıyor.
#Öğrenciİlk kez okula başlayan çocuklarda görülebilen "okul reddi"nin şımarıklık değil, bakım veren kişiden ayrılma kaygısından kaynaklandığı; suçlama, korkutma, şiddet ve ceza uygulamasından, zorla okulda tutma ya da tehdit etme gibi davranışlardan kaçınılması gerektiği belirtildi.
#Okul ReddiKaygı bozuklukları çocuklar arasında görülen en yaygın psikolojik sorun... Yaklaşık olarak 10 çocuktan 1’ine çocukluk döneminde anksiyete bozukluğu teşhisi konuyor. Anne-babaların yetiştirme tutumlarının da çocuklarda görülen kaygı bozukluklarında önemli payı olduğu biliniyor.
Çocukların zaman zaman öfke patlamaları olabilir ama bu çok sık, çok yoğun ve sürekli olursa müdahalede bulunmak gerekir. Çünkü bu yaşadıkları psikolojik bir probleme işarettir. Yaşanılan sıkıntının adı ise “Yıkıcı Duygu Durum Düzensizliği”dir.