Bebeğinizden ayrıldığınızda aniden ağlamaya mı başlıyor? O halde bebeğiniz ayrılık kaygısı yaşıyor olabilir. Her bebek er ya da geç ayrılık kaygısı yaşar. Ayrılık kaygısı dünyaya yeni gelmiş bebeğin gelişim döneminde normaldir, yoğun olarak 8-18 ay arasında görülmektedir.
Haberin Devamı
Bebeğinizin ayrılık kaygısı yaşadığını fark edebilirsiniz. Çocuğunuz sizin ve ya eşinizin bir anlığına ayrıldığı durumlarda ağlamaya başlayabilir. Her bebeğin gelişimi falırkdır, bir bebek diğerinden daha fazla ayrılma kaygısı yaşayabilir.
AYRILMA KAYGISI BİRDEN ORTAYA ÇIKABİLİLİR
Bebeklerde ayrılma kaygısı birden ortaya çıkar. Evvelden bebeğinizi güvendiğiniz kişilere örneğin aileniz veya bakıcınıza bıraktığınızda ağlamayan bebeğiniz bir gün birden ağlamaya başlayabilir.
YABANCI YÜZLER ONU TEDİRGİN EDEBİLİR
Bu yaşlarda bebekler tanıdıklar ve yabancılar arasında ayrım yapabilmektedirler, ancak bebeğiniz siz ayrıldığınızda sonsuza dek kaybolmayacağınızı henüz anlayamaz. Bebekler henüz onları tanımayan insanların da güvenilebilir olabileceklerini anlayamazlar. Bu durum yabancı yüzlerle geride kaldıklarında onlar için tedirgin verici olur.
Haberin Devamı
3 YAŞINA KADAR SÜREBİLİR
Bebeklerde ayrılık kaygısı yoğun olarak 8 ila 18 ay arasında görülse de 3 yaşına kadar sürebilir. Çocuklar 3 yaşından sonra ebeveynleri veya çevredeki diğer güvenilir kişilerin kısa bir ayrımı ile daha iyi başa çıkabilirler. Çünkü bu yaşta çocuğunuz sizin geri döneceğinizi ve başkalarının güvenilebilir olacağını daha iyi anlar.
Ayrılma kaygısı ebeveynler için zamanla sorun olabilir. Çocuğunuzun sadece sizinle birlikte olmak istemesi ne kadar sevimli olsa da sizin için çok yorucu olabilir.
ÇOCUĞUNUZUN YAŞADIĞI KORKULARI CİDDİYE ALIN
Unutmayın ki ayrılma kaygısı birden ortaya çıktığı gibi kendiliğinden de geçecektir. Bu süreçte çocuğunuzun yaşadığı korkuları ciddiye alınız. Bunu çocuğunuzu rahatlatarak, güvende hissetmesini sağlayarak yaparsınız. Çocuğunuz sizi hisseder. Eğer siz ebeveynler olarak ne yapacağınızı bilemez ve huzursuz olup çocuğunuzun yaşadığı korkular ile ilgili sorun yaşarsanız, çocuğunuzun kaygı yaşamasının doğru olduğunu onaylarsınız. Bu yüzden yaşanan kaygıyı rahatlatıcı ve aynı zamanda kararlı bir şekilde ele alın.
Çocuğunuzun yanından vedalaşmadan ayrılmayın. Ayrılma kaygısı ile baş etmeye çalışan çokça ebeveyn çocuğunun başka kişi tarafından oyalanmasını sağlayarak o ortamdan çıkarlar. Bu durum zamanla çocuğunuzda ayrılık kaygısını yoğunlaştırıp kaybetme korkusuna zemin hazırlar. Çocuğunuza kısa bir açıklama yapın, vedalaşın ve oyalanmadan çocuğunuzun yanından ayrılın.
Çocuğunuzu kreşe bırakıyorsanız bıraktığınız her gün aynı rutini izleyin, daha sonra onu tekrar almaya geleceğinizi söyleyerek vedalaşın.
Oyun oynar şeklinde yüzünüzü kapatın ve tekrar açın. Oyun oynayarak bebeğinizin görüş açısından çıkıp tekrar görünün, bu şekilde bebeğiniz her zaman geri döneceğinizi öğrenecektir.
Bebeğinizi oyun box’una veya yatağına koyun, iletişiminizi kesmeden şarkı söyleyin veya bebeğinize seslenerek başka bir odaya gidin. Bebeğiniz güvendiği sesi duyarak yalnız kalmanın bir sorun olmadığını öğrenecektir.
Bebeğinizi bıraktığınız yerden aldığınızda bebeğinizi yoğun ve coşkuyla karşılayın.
Çocuğunuz yatağında yalnız kalmada sorun yaşıyor ise, çocuğunuzu yatağına yatırın, öpün iyi geceler diledikten odanın kapısını açık bırakarak kendiniz hol de veya başka bir odada ses yaparak oyalanın, şarkı söyleyin veya konuşun. Ara ara çocuğunuzun odasına giderek çocuğunuzun başını okşayın ve tekrar odasından çıkın. Zamanla gittiğiniz araların dakikaları uzatın. Bu şekilde çocuğunuz odasında güvende olduğunu öğrenecektir.
Uyuyan bebeğiniz veya çocuğunuzu birkaç süreliğine bile evde yalnız bırakmayınız, bu durum var olan ayrılık kaygısını yoğunlaştırır veya çocuğunuzda kaybetme korkusuna neden olabilir.