Ayaklar insan vücudunun dengede durmasını sağlayan önemli bir fizyolojik uzuvlardan birisidir. Birçok kişi ayaklarda görülen belirli hastalıklardan dolayı şikayetçidir. Özellikle ayak şişmesine bağlı şikayetlerde ayak şişmesi neden olur? Ayak şişmesi durumunda ne yapılmalıdır? Sorusuna cevap arayan kişi sayısı bir hayli fazladır. İşte ayak şişmesi ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtları.
#Ayak Şişmesi Neden OlurÇoğu insan yetişkinlik döneminde ayaklarının büyüdüğünü fark eder ama anlam veremez. "Ayaklarım nasıl bu kadar büyüdü? Ben yıllardır hep aynı numara ayakkabı giyiyorum, neden ayakkabılarım sıkmaya başladı ki?” diye kendi kendimize sorarız. Yaşlandıkça ayak numaramızın değişmesi normal bir durum mu? Peki yıllardır aynı olan ayak numaramız neden büyümeye başlar? Podolog İrem Bektaş ile konuştuk.
#Ayak SağlığıEğer siz de yemeğin tadına bile bakmadan tuz ekleyenlerdenseniz bu haberi okurken tadınız tuzunuz kaçabilir. Yeni bir çalışma kapsamında 470 bin kişinin verisi incelendi ve yemeğe fazladan tuz eklemenin mide kanserine yakalanma ihtimalini yüzde 41 arttığı ortaya koyuldu. İşte bir sonraki öğününüzde tuzluğa uzanırken bir kez daha düşünmenize neden olacak o araştırmanın detayları...
#Tuz TüketimiYıllardır giydiğiniz ayakkabılarınız artık size dar mı gelmeye başladı? Mesela ayak numaranız 37 iken, 38 ya da 39 numara ayakkabılar daha mı rahat olmaya başladı? Ayaklarınızın bir iki numara büyümesi sizi şaşırtıyor olabilir ama uzmanlar bunun olası olduğunu söylüyor. Peki yıllardır aynı olan ayak numaramız neden büyümeye başlar? Podolog İrem Bektaş ile konuştuk.
#Ayak SağlığıMaymun çiçeği belirtileri günün öne çıkan konular arasında yer almaya devam ediyor. Öncelikle Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında endemik olarak görülen ve zaman zaman dünyanın diğer bölgelerine buradan kaynaklı olarak yayılan, maymun çiçeği virüsü dünyada yayılım hızını arttırdı. Sağlık Bakanlığı bilgilerine göre virüs; göz, burun, ağız mukozaları gibi temas veya yakın zamanda cilt lezyonlarından bulaşabiliyor. Öte yandan bazı antivirallerin kesin olmamakla birlikte maymun çiçeği hastalığında etkili olabileceği belirtiliyor. Peki, Maymun çiçeği virüsü belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır ve tedavisi var mı? İşte, virüs hakkında son gelen haberler
#Maymun ÇiçeğiMaymun çiçeği nasıl anlaşılır? sorusu merak edilen konuların başında yer alıyor. Dünyanın korkulu rüyası haline gelen maymun çiçeği belirtileri, hastalık yaygınlaşırken öne çıkan konular arasında yer alıyor. İlk kez 1958'de Afrika'daki maymun kolonilerinde rastlanılan maymun çiçeği virüsü 78 ülkede 20 binden fazla insana bulaştı. Koronavirüs pandemisinin ardından tüm dünyanın yeni korkulu rüyası haline gelen maymun çiçeği görülen kişilerde hastalık daha hafif geçiyor ve uzmanlar bu durumda bulaşma olasılığının daha düşük olduğunu ifade ediyor. Peki, Maymun çiçeği belirtileri nelerdir, nedir? İşte maymun çiçeği virüsü tedavisi ve bulaşıcılığı hakkında merak edilen bilgiler.
#Maymun ÇiçeğiMaymun çiçeği belirtileri, hastalık dünya genelinde yaygınlaşırken öne çıkan konular arasında yer alıyor. İlk kez 1958'de Afrika'daki maymun kolonilerinde rastlanılan maymun çiçeği virüsü 78 ülkede 20 binden fazla insana bulaştı. Koronavirüs pandemisinin ardından tüm dünyanın yeni korkulu rüyası haline gelen maymun çiçeği görülen kişilerde hastalık daha hafif geçiyor ve uzmanlar bu durumda bulaşma olasılığının daha düşük olduğunu ifade ediyor. Peki, Maymun çiçeği belirtileri nelerdir, nedir? İşte maymun çiçeği virüsü tedavisi ve bulaşıcılığı hakkında merak edilen bilgiler.
#Maymun ÇiçeğiMaymun çiçeği belirtileri nelerdir, sorusu gündemde yer almaya devam ediyor. Hastalık dünya genelinde yaygınlaşırken maymun çiçeği hastalığının öldürücü olup olmadığı da merak konusu oldu. İlk kez 1958'de Afrika'daki maymun kolonilerinde rastlanılan maymun çiçeği virüsü 78 ülkede 20 binden fazla insana bulaştı. Koronavirüs pandemisinin ardından tüm dünyanın yeni korkulu rüyası haline gelen maymun çiçeği görülen kişilerde hastalık daha hafif geçiyor ve uzmanlar bu durumda bulaşma olasılığının daha düşük olduğunu ifade ediyor. Peki, Maymun çiçeği belirtileri nelerdir, nedir? İşte maymun çiçeği virüsü tedavisi ve bulaşıcılığı hakkında merak edilen bilgiler.
#Maymun ÇiçeğiMaymun çiçeği virüsü (monkeypox) belirtileri ve hastalığın tanımı son günlerin öne çıkan konularından oldu. Koronavirüs salgınının etkileri henüz geçmemişken, 13 ülkede eş zamanlı görülen maymun çiçeği virüsü tedirginliğe neden oldu. Afrika’dan çıkarak diğer ülkelere hızla yayılmaya başlayan maymun çiçeği virüsü son olarak Çekya'da da görüldü. Bulaşıcı olan maymun çiçeği hastalığının belirtileri arasında ise ateş, yoğun baş ağrısı halsizlik gibi semptomlar görülüyor. Hastalık yaygınlaşırken maymun çiçeği aşısının olup olmadığı ve tedavileri de merak konusu oldu. Peki, Maymun çiçeği nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl bulaşır? İşte, maymun çiçeği (Monkeypox) hastalığı hakkında merak edilen tüm bilgiler...
#Maymun ÇiçeğiProtein kaçağı, idrarda yüksek miktarda protein olması anlamına gelir. Protein kaçağı, daha çok idrarda yüksek miktarda protein olması sonucunda ortaya çıkar. Protein kaçağı sorunu olan kişinin böreklerinden idrar yolu ile çok miktarda protein atılması ile sonuçlanır. Bu durumda protein kaçağı, idrar testi ile kolaylıkla tespit edilir. Proteinüri nedir? İdrarda protein değeri kaç olmalı sizler için derledik.
Vücutta sıvı birikmesi olarak da adlandırılan hipervolemi, vücudunuzda çok fazla su bulunması durumudur. Vücudun normalde içinde belirli miktarda sıvı bulunurken, çok fazla sıvı sağlığınıza zarar verebilir. Peki, hipervolemi nedir, belirtileri ve nedenleri nelerdir? İşte hipervolemi tedavisi ve merak edilenler…
#Hipervolemiİngiltere’de bir doktor, TikTok’ta, tırnaklarımızın sağlığımız hakkında bize bazı ipuçları verdiğini anlatan bir video paylaştı. Video çok kısa sürede 8 milyon kişi tarafından izlendi, 760 bin beğeni aldı ve yüzlerce yorum yağdı. Peki, kaçımız bunun farkındayız ve tırnaklarımızdaki değişimleri önemsiyoruz?
#Tırnak SağlığıBilindiği gibi ayaklar vücut yükünü taşıyan en önemli parçalardan biridir. İnsan vücudunda yer alan ayaklarda bazı dönemlerde bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Ayak şişmesi de bu problemlerden biridir. Bacağın bilekten aşağıda bulunan ve yere basmaya yarayan kısmına ayak denmektedir. Bu tanımdan da anlayacağımız gibi ayakta meydana gelen sorunlar bazı etkinlikleri de engelleyebilmektedir. Ayaklarda neden şişme olur, yolculukta, yazın, hamilelikte ve doğumdan sonra ayakların şişme nedenleri nelerdir detayları ile derledik.
#SeohabeerMobilizasyon tekniği, yardımcı araçlarla ya da çeşitli el hareketleriyle eklem kompleksinin hareket aralığını artırma, dokuların genişleme yeteneğini iyileştirmek amacıyla kullanılır. Pek çok kas işlevini tedavi etmek için uygulanan fizik tedavi yöntemlerinden bir tanesi olan mobilizasyon nedir, nasıl yapılır, mobilizasyon teorisi ve teknikleri nelerdir tüm detaylarıyla derledik.
#Mobilizasyon NedirÇoğu çıkığın ciddi veya kalıcı komplikasyonları yoktur. Eklemi oluşturan kemikler yerinden kaydığında eklem çevresindeki tendonların, bağların ve kasların yırtılmasına neden olabilir. Peki, çıkık tam olarak nasıl anlaşılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Çıkık Nasıl Anlaşılır?Diş eti şişmesi olarak da adlandırılan diş eti iltihapları genellikle hassas, şişkin, ağrılı ve tahriş edici özelikte gözlemlenir. Dişlerin fırçalanması esnasında diş etinde kana gözlenmesi ya da diş ipi kullanımı sırasında diş etlerinde kanamalar şeklinde gözlemlenebilir. Diş etlerinde meydana gelmekte olan bu rahatsız edici durum gün içerisinde ağız kokusu ve ağrı gibi sebeplerle hayatını etkileyebilecek öneme sahiptir. Peki, diş eti şişmesine ne iyi gelir? Diş eti şişmesi neden olur ve ağrısı nasıl geçirilir? İşte, tüm detaylarıyla derledik.
#Diş Eti Şişmesi Neden OlurGünümüzde oldukça farklı ağaçlar bulunuyor. Özellikle bulundukları toprak ve iklim itibari ile çeşitlilik gösteren bu ağaçların çoğunluğu ise meyve ağacıdır. At kestanesi ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hamilelik döneminde bacaklarda kramp, varis, şişme veya kaşıntı gibi rahatsızlıklar genelde tehlikeli olmamalarına rağmen, altlarında yatan nedenleri ortaya çıkarmak için mutlaka bir uzmana başvurmalıdır. Kalp ve Damar Cerrahı Op.Dr. Orçun Ünal, hamilelikte en sık yaşanan bacak şikayetleri hakkında önemli bilgiler verdi.
#HamilelikTüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle uzun süre hareketsiz kaldık. Bu durum özellikle “hareketsizlik hastalığı” olarak da tanımlanan varis şikayetlerinin artmasına neden oldu. Toplardamar içerisindeki kan basıncına bağlı olarak, ayak bileği iç tarafında renk değişimi ile başlayan varisin tedavi edilmediğinde varis yarası veya varis ülserine dönüşebileceğini belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ümit Ergenoğlu, varis ve varisten korunma yolları ile ilgili önemli bilgiler verdi.
#VarisGebelik sırasında tüm vücutta hafif şişlikler oluşabilir. Gebelik döneminde gebenin ve bebeğin ihtiyaçlarının karşılanması için gebenin damarlarındaki kan ve sıvı hacminde yüzde 50’ye varan oranlarda artış olur. Artan kan hacmiyle birlikte damarlarda da bir miktar genişleme meydana gelir. Artan sıvının bir kısmı artan basıncın da etkisi ile damarlardan doku içine doğru kaçar ve orada birikir. Bu birikme ile oluşan şişliklere ödem adı verilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burçin Demirel, hamilelik döneminde sık yaşanan ayak şişmesi problemini ve alınabilecek önlemleri anlatıyor.
#Hamilelikte Ayak ŞişmesiKadınları topuklu ayakkabı giymeyi sevdiği bir gerçek ama bunun zararları da artık uzmanlar tarafından makul ediliyor. Amerikan Ayak ve Ayak Bileği Kliniği (ACFAS), kadın koşucuları iş yerinde dar ve sivri uçlu ayakkabılar giymesinin ve ayaklarının sert yüzeyler üzerinde koşmaya katlanabilmesinden kaynaklı oluşan darbenin bir nöromaya, ayaklarda ağrılı bir sinir rahatsızlığına neden olabileceği konusunda uyarıyor. Ayak ve ayak bileği cerrahi uzmanı Op. Dr. Selim Muğrabi sizler için anlattı...
#Ayak SağlığıGebelik döneminde kan dolaşımının artması ile sıcaklık olduğundan daha fazla hissedilerek yaz aylarının kötü geçmesine neden olabilir. Yaz mevsiminde sıcaklık artışı ile hamilelerde de sıcak basmaları, halsizlik, uykusuzluk ve ayaklarda şişme gibi şikayetler görülmeye başlar. Hamileliği yaz mevsimine denk gelen annelerin daha bakımlı ve sağlıklı bir süreç geçirmeleri için birkaç tüyo şu şekilde:
#Hamilelik