Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Orer, uzun süredir gündemde olan palm yağıyla ilgili Hürriyet’e ayrıntılı bir değerlendirme yaptı. Hakan Orer, beslenme alışkanlıklarının özellikle küçük çocuk ve bebeklerde değişmesi gerektiğini söyledi.
#Palm YağıGıda Bakanlığı’nın Türkiye’de şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk tespit etmediğini açıklamasına rağmen gündeme gelen ‘palm yağı’ tartışmaları artarak sürüyor. MÜMSAD Başkanı Metin Yurdagül, Sağlık Bakanlığı’nın da inceleme başlattığı palm yağına ilişkin, “Ortada insan sağlığına zarar veren herhangi bir kanıtlanmış bilimsel veri yok. Olsa dünya çapında kısıtlanırdı” yorumunu yapıyor.
#Palm YağıPalmiye yağının diğer bitkisel yağlardan daha zararlı ve kanserojen olduğunun açıklanmasının ardından İtalya'da palmiye yağı içerdiği iddia edilen Nutella'nın üreticisi Ferrero'dan açıklama geldi. Konu ile ilgili Ferrero Türkiye'den yapılan açıklamada ise "Nutella kesinlikle kanserojen madde içermemekte" denildi.
#Palmiye YağıHazır yemek sektörüne yönelik önemli değerlendirmelerde bulunan Yakın Mutfak Genel Müdürü Erdeniz Sevinç, “Türkiye’deki istihdamın, üretimin artmasıyla bizim işimizin yoğunlaşması aynı paralelde gidiyor. Dolayısıyla yeni açılacak olan alanlar ve yatırımlar bizim işlerimizin artışı için hep bir potansiyeldir. Türkiye’deki büyümenin etkisiyle 2025’ten umutluyuz” dedi.
#Yakın Mutfak Genel Müdürü Erdeniz SevinçCumhurbaşkanlığınca yayımlanan "Rehberlik, Teftiş ve Denetim Faaliyetlerinin Düzenli ve Etkin Bir Şekilde Yerine Getirilmesi" genelgesiyle, kamu hizmetlerinde vatandaş memnuniyetinin ve denetim faaliyetlerinde etkinliğin artırılması hedefleniyor.
#CumhurbaşkanlığıÇevreye verdiğimiz zararla ileride yaşanacak bir felaketin kapılarını araladık. Gençler ekonomik büyümeden faydalanamıyor. İnsanlar sürekli kendilerinin daha iyi bir versiyonu olmak için çabalıyor. İşte tüm bu yaşananlar süregelen ‘Büyümek iyidir’ inancını tartışmaya açtı. ‘Degrowth’ yani büyümeme fikrini savunanlara göre ‘yavaşla’ düğmesine basma zamanı geldi.
#Meltem FıratlıFerrero’nun kurucusu Pietro Ferrero tarafından, 2. Dünya Savaşı döneminde nadir bulunan kakao ile İtalya’da yetişen fındıkların birleşmesiyle ortaya çıkan Nutella 60. yılını kutluyor. Nutella’nın dünyada üretildiği 11 fabrikadan biri de Türkiye’de. Ferrero Türkiye ve IPA Bölge Direktörü Azmi Gümüşlüoğlu ile Nutella’nın inovatif hikayesini konuştuk.
#FerreroFerrero’nun kurucusu Pietro Ferrero tarafından, 2. Dünya Savaşı döneminde nadir bulunan kakao ile İtalya’da yetişen fındıkların birleşmesiyle ortaya çıkan Nutella 60. yılını kutluyor. Nutella’nın dünyada üretildiği 11 fabrikadan biri de Türkiye’de. Ferrero Türkiye ve IPA Bölge Direktörü Azmi Gümüşlüoğlu ile Nutella’nın inovatif hikayesini konuştuk.
#Sponsorlu İçerikYıllardır yanmış tost yemenin ve akıllı telefonlarımızı cebimizde tutmanın, plastik şişelerden su içmenin kansere yol açtığına dair iddialarını duyuyoruz. Peki bu duyduklarımızın hangisi gerçek hangisi efsane? Daily Mail, gerçekle mitleri birbirinden ayırmamıza yardımcı olmak için kansere neden olduğuna dair ortaya atılan en büyük beş efsaneyi çürütüyor.
#KanserYanmış ekmekten akıllı telefonlara, tatlandırıcılardan plastik şişelere kadar pek çok şeyin kansere neden olduğunu mutlaka bir yerlerden duymuşuzdur ama şimdi okuyacağınız haber bugüne kadar kanserle ilgili duyduğunuz bu bilgileri çürütüyor.
#KanserSatın aldığımız paketli gıdaların üzerinde 'tüketici sembolleri' olarak bilinen birtakım işaretler vardır. Bunlar tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla hazırlanır ve o ürün hakkında bilgi verir. Bu işaretlerden biri de son günlerde sosyal medyada karşımıza sıklıkla çıkan 'Radura’ işareti. 'Bu işareti gördüğünüzde o üründen uzaklaşın' paylaşımlarını görenler işin aslını merak ediyor. Işınlama işlemini temsil eden bu işaretin olduğu gıdaların tüketimi sağlığımız için zararlı mı? Bu ürünler radyasyon mu içeriyor? Işınlama besin değerlerini düşürür mü? Aklımıza takılan tüm bu soruların yanıtlarını konunun uzmanlarından dinledik.
#SağlıkÜlkemiz alabalık yetiştiriciliği konusunda dünyada 2’nci, Avrupa’daysa 1’inci sırada. Hem etli hem de farklı malzemelerle birleşmeye uygun bir tada sahip olması bu balığı şeflerin gözde malzemelerinden biri haline getirmeye de başladı. Yazarımız Ebru Erke alabalığı ve mutfaktaki farklı kullanım alanlarını anlattı...
#BalıkCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı'na katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taliban'ın kız öğrencilerle ilgili aldığı karara tepki göstererek "Gayri insani ve gayri İslami buluyoruz. Bir defa bizim dinimizde böyle bir şey yok. Bu kızlar buralarda eğitim-öğretimini almalıdır. Kimse bize İslam'la bize tanımlamasın. İslam böyle bir şeyi kabul etmiyor, tam aksine ilmi tahsis edin diyen bir dinin mensuplarıyız. Bu işin takipçisiyiz, takipçisi olacağız" dedi.
#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı'na katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taliban'ın kız öğrencilerle ilgili aldığı karara tepki göstererek "Gayri insani ve gayri İslami buluyoruz. Bir defa bizim dinimizde böyle bir şey yok. Kimse bize İslam'la bize tanımlamasın. İslam böyle bir şeyi kabul etmiyor" dedi. Erdoğan, başörtüsü düzenlemesine ilişkin "Meclis gereğini yapmazsa son sözü milli irade söyleyecek, son kararı milletimizin kendisi verecektir" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanŞeker 14. yüzyıldan itibaren saray ve çevresindeki mutfaklarda kullanılmaya başlamıştır. 1517 ‘de Mısır’ın Osmanlı topraklarında katılmasıyla birlikte Osmanlı İmparatorluğu artık kendi şekerini kendisi üretmeye başlamış ve varlıklı ailelerin mutfaklarında nihayet şeker görülmüştür.
#BursaTürkiye’den Avrupa Birliği ülkelerine et ve süt ürünleri ihracatına yönelik ağır engelleri aşarak Almanya pazarına girmeyi başaran Pınar, iki ürünüyle Alman gıda sektörünün en itibarlı uluslararası kalite ödüllerini kazanarak Avrupa’daki atılımlarını sürdürüyor. Türk gıda sektörünün lider şirketlerinden Pınar’ın ürünlerinden 500 gramlık paketlerde piyasaya sürülen ‘Pınar Süzme Peynir’ ve 180 gramlık ‘Pınar Labne’, Alman Tarım Birliği’nin (DLG / Deutsche Landwirtschafts Gesellschaft) tarafından altın madalyayla ödüllendirildi.
#Almanyaİtalya merkezli Ferrero çikolata fabrikasının ürünlerinden bazılarında salmonella bakterisine rastlanmasının ardından, Nisan ayında ürünler İngiltere'deki marketlerin raflarından kaldırıldı. Belçika'nın Arlon şehrindeki fabrikada üretilen ürünlerin marketlerden çekilmesinden bu yana İngiltere'de sürpriz yumurta şeklindeki çikolataların satışı yapılmıyor.
#KinderTürkiye beyaz et sektörüne ivme kazandıracak Kahramanmaraş yatırımıyla İzmir’deki et entegre tesisine ilave olarak 3 bin kişiyi doğrudan, 10 bin kişiyi de dolaylı olarak istihdama dahil edeceklerini belirten Lezita Genel Müdürü Mesut Ergül, “2 yıl sonra devreye alacağımız tesisimizle İç Anadolu, Güneydoğu, Doğu Anadolu bölgelerine, oradaki tüketicilerimize daha yakın olacağız. Böylelikle üretim kapasitemizi iki katına çıkaracağız” diye konuştu.
#KahramanmaraşGünde 750 bin kavanozluk üretim kapasitesiyle Avrupa’nın en büyük tesislerinden biri olan Lidya Konservecilik, dünyanın dört bir yanında sofraların vazgeçilmesi oldu. Üretiminin yüzde 80’ini ihraç eden firma, şimdi de ‘Lidya Garden City’ projesiyle Turgutlu’da yepyeni bir yaşamın kapılarını açmaya hazırlanıyor.
#1Değişen dünyamızda tarım, yaşamın devamı için gerekliliğini ve önemini daha fazla hissettirmesiyle hem kavramsal hem de uygulama teknikleri bakımından derinleşen bir anlam kazandı. Gelişmiş bir toplumun bilinçli bireylerini yetiştirmek için entelektüel boyutu öne çıkan bir alan haline de geldi.
#Konuk YazarTürkiye’de üretilen sütün 10 milyon tonunun sanayide işlendiğini ifade eden Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) Başkanı İsa Coşkun, “Sektörde 2021’de gerçekleştirilen üretimden elde edilen ciro 38 milyar TL. Türkiye, 23.2 milyon ton süt üretimiyle dünyada sekizinci, Avrupa Birliği ülkeleri içinde üçüncü sırada yer alıyor” dedi.
#Sütİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TGRT Haber'de canlı yayında gündeme dair önemli açıklamalar yaptı. Göçle ilgili '1 milyon gönüllü geri dönüş' projesinin detaylarını açıklayan Bakan Soylu, "4 merkezde 13 proje hazırladık. 40, 60 ve 80 metrekarelik evler planlanıyor. 1 milyon Suriyeli'ye briket ev hazırlıyoruz. Bu evlerin finansmanı uluslararası yardım kuruluşlarından sağlanıyor. Yaşam, alanları, tarım alanları, sosyal donatı alanları yapılacak" dedi. 'Provokasyonların nedeni 2023 seçimleri' diyen Soylu, sosyal medyadaki paylaşımların hepsinin bir merkezden yönetildiğini söyledi. Balkan Soylu, İstanbul'a sığınmacı alınmadığını da vurguladı. 3 otoyolda hız limitinin arttırılacağını da söyleyen Bakan Soylu, Kuzey Marmara, İstanbul- İzmir ve Ankara - Niğde otoyolunda üst sınırın saatte 140 km'ye çıkarılacağını duyurdu.
#İçişleri Bakanı