Türkiye'de geçerli bir çalışma izni ve basın kartı olmasına karşın şubat ayından bu yana ülkeye girişlerde sorun yaşadığı geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan Hollandalı gazeteci Bram Vermeulen'ın hakkındaki kara liste uygulaması sona erdi.
#HollandaTürkiye, nisan ayında Avrupa Parlamentosu’nda tartışılıp kabul edilecek “Ermeni soykırımı” iddialarıyla ilgili kararın olası zararlarını en aza indirgemek için diplomatik ve siyasi girişimlerini yoğunlaştırdı. Bu çerçevede üç farklı partiden dört milletvekili AP’deki beş siyasi gruptan üyelerle görüşerek Türkiye’nin hassasiyetlerinin de dikkate alınması gerektiği mesajı verdiler.
#Avrupa ParlamentosuAvrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye Raportörü Hollandalı Ria Oomen-Ruijten, Brüksel’de kendisiyle görüşen Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’a yönelik İsviçre’de açılan ön soruşturmaya Voltaire’den bir söz ile karşı çıktı ve “Düşüncelerine katılmıyorum ancak onları özgürce savunabilmen için ölmeye hazırım. Bizde ifade özgürlüğü esastır. Bu Fransa ve Ermenistan’da da böyle olmalıdır. Ancak Türkiye’de de bu böyle olmalı. Herkes düşüncelerini her yerde özgürce söyleyebilmeli. Bu tüm Avrupa ülkelerinde böyle olmalı. Türkiye’de de ifade özgürce açıklanabilmeli” dedi.
AK Parti’nin üçüncü seçim zaferiyle ilgili olarak AB Komisyonu Başkanı Barroso ve AB Konseyi Başkanı Van Rompuy, ortak bir mesaj yayınlayarak, anayasa çalışmalarının diyalog ve uzlaşı ruhu içinde yapılması çağrısında bulundular. Reformların Türkiye’nin AB sürecine ivme kazandırabileceği de belirtildi.
Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten'in hazırladığı karar taslağına Rumların yaptığı itirazlar, Hollandalı diplomatı çileden çıkardı. AP Dış İlişkiler Komitesi'ndeki tartışma sırasında, Oomen-Ruijten, Rum vekillere, "Belgede Kıbrıs Rum kesiminin hassasiyetlerine yeterince yer verdim. Daha fazla kurcalamayın" dedi.
Avrupa Birliği Komisyonu, dün yayımladığı İlerleme Raporu’nda, Türkiye’den yeni bir Anayasa beklentisini yineledi. AB Komisyonu Başkanı Stefan Füle’nin düzenlediği basın toplantısıyla açıkladığı raporda, ifade ve basın özgürlüğü ile dini özgürlükler konusunda Türkiye’ye “yoğun” eleştiri yapıldı.
CHP’nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Brüksel’e yaptığı ziyaretten söz edeceğim ama, önce lafı dolandırmadan içimdekini çıkarayım. CHP liderinin, Avrupalı raportörlere, hatta isim vereyim, Holandalı Parlamenter Ria Oomen-Ruijten’e “Çanta vs” gibi hediyeler alındığı için AKP yanlısı rapor yazıyor demesine çok kızdım. Hem de çok.
Anayasa değişikliği ile ilgili paket hakkında Avrupa Birliği'nin değerlendirmesi çok ilginç. Muhalefet, yargı bağımsızlığının kalmayacağını ileri sürüyor, Avrupa Birliği ise farklı düşünüyor. Brüksel’deki havayı yansıtan, Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Ria Oomen Ruijten referandumdan geçecek olan paketi yorumladı. Bakın, hangi açılara dikkat çekti.