”Türkiye dinamik ekonomisiyle kilit ülke”

Güncelleme Tarihi:

”Türkiye dinamik ekonomisiyle kilit ülke”
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2011 18:48

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre, ”Fransa, Almanya ve Kıbrıs Rum kesimi üçlüsünü Türkiye’nin katılım sürecinde her olumlu çabayı engelleyerek AB’nin uzun vadeli çıkarlarına zarar verdiğini” söyledi.

Haberin Devamı

AB Komisyonu’nun Türkiye yanında diğer aday ve potansiyel aday ülkeler hakkında yayımladığı ilerleme raporları ve genişleme stratejisi belgesi, Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi’nde tartışıldı. KPK Eşbaşkanı Flautre, burada yaptığı konuşmada ve yayımladığı yazılı açıklamada kendi ülkesi Fransa’yla birlikte Almanya ve Kıbrıs Rum kesimine sert suçlamalarda bulundu.

Türkiye’nin yeni anayasa tartışmasına girdiği bir dönemde yargı ve temel haklar faslının müzakerelere açılamamasını eleştiren Flautre, ”Bu durum, Türkiye’deki demokratik reform çabalarına ve AB’nin bunu olumlu etkileme yeteneğine gerçek bir tehdittir” dedi. Flatre, ”Fransa, Almanya ve Kıbrıs Rum kesimi olmak üzere bir grup AB üyesi hangi konuda olursa olsun Türkiye’nin katılım sürecinde her müspet gelişmeyi engelliyor ve bu nedenle AB Türkiye’deki reform sürecini olumlu etkileme yeteneğini kaybetti.
Bu durum AB’nin uzun vadeli çıkarlarına zarar veriyor” dedi. AP Liberal Grup eski Başkanı Graham Watson ise değişim sürecindeki Arap ülkelerini olumlu etkilemek isteyen AB’nin aynı dönemde Türkiye’nin katılım müzakerelerini tıkayarak bu amacına nasıl ulaşacağını anlamakta zorlandığını dile getirdi. AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, aday ülke statüsü bile almamış komşularına vize serbestisi getiren AB’nin Türkiye’ye uyguladığı vize rejiminin kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Eleştirileri cevaplandıran AB Komisyonu’nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu Üyesi Stefan Füle, Kıbrıs sorunu ortada dururken katılım müzakerelerini ilerletmenin zorluğundan yakındı. Katılım müzakerelerine bağlılıktan vazgeçmediklerini vurgulayarak, süreci mevcut sorunlara kurban etmek yerine bazı alanlarda Türkiye ile işbirliğini derinleştirerek olumlu atmosfer oluşturma ve ilişkileri tekrar rayına oturtma önerisinde bulunan Füle, bu kapsamda Türkiye’de yeni anayasa süreci dahil siyasi reformlara daha fazla destek verebileceklerini, dış politika konularında diyaloğu artırabileceklerini, vize serbestisi hedefine bağlı kalarak vize sorununu hafifletecek bazı pratik adımlar atabileceklerini ve ekonomik işbirliğini Gümrük Birliği’nin ötesine taşıyabileceklerini söyledi.

Füle, ”Türkiye dinamik ekonomisiyle ve önemli bölgesel rolüyle AB için kilit ülke olmayı sürdürüyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!