Güncelleme Tarihi:
Oturumunda Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, "Türk siyasetinde uzlaşma kavramı bulunmuyor" diye konuştu.
Hükümetin, Taksim Gezi Parkı protestolarının başlangıcındaki tavrıyla kendisini "hayal kırıklığına uğrattığını" kaydeden Oomen-Ruijten, Türkiye'de "yapıcı ve yetkin bir muhalefetin" mevcudiyetinden şüphe ettiğini belirtti.
AB Komisyonu Aday Ülkeler Masası Başkanı Alexandra Cas Granje ise hükümetin olayların başlangıcındaki tavrını ve "medyanın tamamının otosansürünü" eleştirdi. Granje, hükümetin, durumun ciddiyetinin farkında olması gerektiğini vurguladı.
“ARAP BAHARİ İLE İLİŞKİLENDİRİLEMEZ”
Komitenin Türkiye oturumunda AB Konseyi adına konuşan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın Türkiye Danışmanı Giles Portman ise Türkiye'deki olayların, "Arap Baharı" ile ilişkilendirilemeyeceğini söyledi.
Portman, "AK Parti'nin 11 yıllık iktidarında en büyük protesto olayları yaşanıyor. Fakat ölçünün iyi ayarlanması ve Türkiye'nin daha geniş bölgesinde yaşananlarla paralellik kurulmaması önemli. Sonuçta Türkiye işleyen bir demokrasi, AK Parti 3 seçim kazandı, halkın yüzde 51'inin desteğini aldı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ülkenin en popüler politikacısı" dedi.
Olayların Taksim Meydanı'nda çevre kaygısıyla başladığını ve özellikle polisin aşırı güç kullanmasına ülke genelinde geniş katılımlı tepkiler verildiğini anlatan Portman, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın tansiyonu düşüren açıklamalarının ardından olayların seyrini, büyük ölçüde Başbakan Erdoğan'ın vereceği mesajların belirleyeceğini kaydetti.
FÜLE, TAKSİM PLATFORMU İLE GÖRÜŞECEK
Bu arada 7-8 Haziran'da İstanbul'da düzenlenecek "Küresel Sorunlar Karşısında Türkiye ve Avrupa Birliği İçin Ortak Gelecek” konferansı için Türkiye'yi ziyaret eden AB Genişleme Komiseri Stefan Füle'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AB Bakanı Egemen Bağış'la görüşmelerine ilaveten Taksim Platformu ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geleceği açıklandı.