Zeynel LÜLE
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2012 00:00
Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye Raportörü Hollandalı Ria Oomen-Ruijten, Brüksel’de kendisiyle görüşen Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’a yönelik İsviçre’de açılan ön soruşturmaya Voltaire’den bir söz ile karşı çıktı ve “Düşüncelerine katılmıyorum ancak onları özgürce savunabilmen için ölmeye hazırım. Bizde ifade özgürlüğü esastır. Bu Fransa ve Ermenistan’da da böyle olmalıdır. Ancak Türkiye’de de bu böyle olmalı. Herkes düşüncelerini her yerde özgürce söyleyebilmeli. Bu tüm Avrupa ülkelerinde böyle olmalı. Türkiye’de de ifade özgürce açıklanabilmeli” dedi.
Hollandalı parlamenter, AP Dış İlişkiler Komitesi’nin gündeminde bulunan son Türkiye taslak raporuna, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını dahil etme çabaları olduğunu, ancak bunları onaylamadığını söyledi. Ancak AP 18 Nisan 1987’de; Türklerin Ermenilere soykırım uyguladığını, Türkiye’nin soykırımı kabul etmesini, bunu yapmadığı sürece Avrupa Birliği’ne üye olamayacağını bildiren bir karar almıştı. AP benzer kararları 15 Kasım 2000 ve 28 Şubat 2002’de, hemen aynı sözcüklerle iki kez daha aldı. Dönemin Türkiye Raportörü Fransız Phillipe Morillon, inisiyatifi dışında oylanarak rapora giren bu ifade üzerine istifa etmişti.
Savcının işgüzarlığı
Bakan Bağış da Brüksel’e hareket öncesi
Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “İsviçre’de işgüzar bir savcının açma gafletinde bulunduğu ön soruşturmayı ben de medyadan öğrendim. Belki de bu vesile ile İsviçre makamlarının da bazı tarihi gerçekleri görmelerine vesile olmuş oluruz. Zürih’teki sayın savcı boşuna vakit harcayıp araştırmakla uğraşmasın. Ben o gün orada ‘1915’te yaşanan olaylar soykırım değildir’ dedim. Bugün burada tekrar ediyorum. Bana her sorulduğunda da aynı cevabı vereceğimden kimsenin şüphesi olmasın. Bunu elimizdeki belgelere, bilgilere, arşivlere dayanarak söylüyorum. Ben Türkiye Cumhuriyeti’nin herhangi bir bakanını tutuklayabilecek bir güç tanımıyorum.”