Kalp ve dolaşım sistemine faydasıyla bilinen, gıda endüstrisinde taze salata meyvesi olarak tüketilmesinin yanında yağ içeriklerinden dolayı kozmetik endüstrisinde güneş koruyucu ve güzellik kremleri, sağlık sabunları ve kozmetik içerikli şampuanlar yapılarak kullanılan avokadonun üretim alanı Antalya'da 5 bin dekara ulaştı.
#AvokadoKayseri'de Bünyamin Geçgil (38), 12 yıl çalıştığı özel bir bankada bölge müdür yardımcılığını bırakarak, hayalini kurduğu fabrikayı kurdu. Orman yönünden fakir olan Kayseri'de emprenyeli kazık ve telefon direği üretimi için bu alandaki ilk fabrikayı açan Geçgil, yurt içindeki birçok elma, muz ve avokado bahçeleri ile 4 ülkedeki bahçelerin kurulumu için ürün satmaya başladı.
#KayseriKayseri'de Bünyamin Geçgil (38), 12 yıl çalıştığı özel bir bankada bölge müdür yardımcılığını bırakarak, hayalini kurduğu fabrikayı kurdu. Orman yönünden fakir olan Kayseri'de emprenyeli kazık ve telefon direği üretimi için bu alandaki ilk fabrikayı açan Geçgil, yurt içindeki birçok elma, muz ve avokado bahçeleri ile 4 ülkedeki bahçelerin kurulumu için ürün satmaya başladı.
#BankacıMemlekette mumla aradığımız kahvaltı tabaklarını Amsterdam’ın yeni mekânlarından Belly Pepper’da buldum. Mutfağın başında İstanbul’dayken şehrin en yetenekli şeflerinden biri olan Esra Acar Koç var. Darısı bizi Avrupa şehirlerinde onun gibi temsil edecek nice şefin başına...
#Gaye ŞahinKahramanmaraş merkezli, Hatay ve ilçelerinde etkisi çok fazla hissedilen, can kayıpları ve yıkımlarla hepimizi şaşkına çeviren, derinden etkileyen deprem felaketi üzerinden bir buçuk yıl geçti. İlk aylarda yaraları sarmaya yönelik destekler yerini yavaş yavaş sürdürülebilir projelere bıraktı.
#Müge AkgünOkullar pazartesi günü açılıyor. Çocuklarımız için gün boyu tok tutan, sağlıklı, enerji veren gıdalarla dolu bir beslenme çantası hazırlamak önceliğimiz. Yazarımız, diyetisyen Berrin Yiğit beyni doğru gıdalarla beslediğimizde gücünü katbekat arttırabileceğimizi söylüyor. Bunun için işe yumurta, peynir, bol yeşillik, avokado, zeytin, ceviz ve tam tahıllı ekmekten başlamak gerekiyor. Çiğ kuruyemişler, kırmızı-mor meyveler ve bitter çikolata da konsantrasyonu arttıran besinler arasında…
#Beslenme ÇantasıEkin Uzunyol Çağlar’ın İstanbul Reşitpaşa’da ilkini açıp, evlendikten sonra ikinci şubesini Bodrum’da hayata geçirdiği Havan’dan aslında modern bir esnaf lokantası. Küçük, şirin ve minimalist. Bir kez keşfedenin bir daha, bir daha geleceği ve bildiği sebzelerin bambaşka halini göreceği bir lezzet durağı. Ağzınız sulanacak biliyorum ama haydi başlayın okumaya!
#1Sebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler nedeniyle hayatını kaybedenler var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? Uzmanlarla enine boyuna tartıştık.
#MeyveSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya medyasında sık sık gündeme geliyor. Çok acı ama bu nedenle hayatını kaybedenler bile var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ve Uzman Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Rumeysa Kalyenci ile konuştuk...
#PestisitAsırlık restoranlar bir masada buluştu. İstanbul’un ikonik İtalyan lokantası Bodrum’a da geldi. Unutulan üzümlerimiz yeniden işleniyor, şişeleniyor. Şef Murat Deniz Temel’den Göcek’e özel menü... Migros’tan sürdürülebilirlik için önemli bir proje... Yeme-içme dünyasından en son haberler burada...
#Patlıcan Böreğiİçeriğindeki yüksek antioksidan ve vitaminler nedeniyle süper meyve olarak bilinen aronya girişimcilere ilham verdi. Tesadüfen tanıdıkları meyveyi Türkiye’de tüketicilerle buluşturmak için harekete geçen Aynur Rona ile Songül Koç, Yalova ve Kırklareli’nde üretime başladı. Aronyadan ürettikleri paketli ürünleri satışa sunan girişimciler gıda takviyesi alanına da giriş yaptı. İki kardeş üretimi arttırmak için çiftçilerle işbirliği yapmayı ve kendi üretim tesislerini kurmayı hedefliyor.
#Aynur RonaBir yılı daha geride bırakırken geçen yılın en heyecan verici gurme rotalarını ve başarılı gastronomi etkinliklerini sizlerle paylaşmak isterim. Aromatik otlarla 4 günde hazırlanan sos, ayvalı lahmacun, vişneli küflü peynir, lüfer tuzlama ve ardından yola çıkılacak daha nice yemek var.
#GASTRONOMİBelki bir 10 yıl kadar önce bize çok yabancı olan avokado, artık mutfağımızdan eksik etmediğimiz malzemelerden. Güney’de Alanya ülkemizdeki ihtiyacın neredeyse tamamını karşılıyor, üstelik yetiştirdiği avokadolar coğrafi işaret tescilli. Yerli avokadonun hikâyesini yerinde dinledik, nefis tarifler öğrendik.
#Avakado2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyara ulaşması beklenirken sürdürülebilir protein kaynakları mevcut ihtiyacı karşılamak adına en doğru tercih olarak öne çıkıyor. Bitki temelli gıdaya market raflarında kolayca ulaşabilmekse hem ev hem restoran mutfakları için giderek daha fazla önem kazanıyor. Metro Türkiye’nin yeni piyasaya sürdüğü bademli ve fındıklı içecek serisiyse kekten kahveye mutfakta süt yerine kullanılabilecek pratik bir alternatif...
#SÜTHürriyet Gazetesi'ni ziyaret eden AK Parti Antalya İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, 2023 Ocak ayında yürürlüğe girecek olan konaklama vergisiyle ilgili turizmcilerin yüreğine su serpecek açıklamalar yaptı.Taş, “Sektörün vergi oranının düşürülmesi ve verginin turistten alınması gibi talepleri var. Bu haklı bir talep. Dünya da böyle yapıyor. Talepleri bizzat Kültür ve Turizm Bakanı’mız Mehmet Nuri Ersoy’a ilettik. Bakanımız da bu konuyla ilgili bir çalışma yapıldığını ve kısa sürede bu çalışmanın turizmcilerle paylaşılacağını söyledi” diye konuştu.
#ANTALYA