Time Out Londra dergisi 50’nci yılına özel olarak dünyanın gezilmesi gereken en havalı 50 mekânını seçti. 200 uzman yazardan 5 bin farklı mekân önerisinin yanı sıra 15 bin okuyucunun önerileri arasından oluşturulan listeye Türkiye’den bomontiada 31’inci sıradan girdi. İstanbul’un en eski semtlerinden biri olan bomonti’deki tarihi bira fabrikasında yer alan eğlence tesisini mercek altına aldık...
#Paristanbulbomontiada’da yaz boyunca devam eden “TV+ sponsorluğunda Açık Havada Başka Sinema ”ve “Avluda Caz” konserleri Eylül ayında da devam ediyor. TV+ ile Açık Havada Başka Sinema 5 Eylül Çarşamba günü “How to talk to girls at parties”, 12 Eylül Çarşamba ise “Call me by your name” filmleri izlenebilecek. Avluda Caz konserleri kapsamında 7 Eylül Cuma günü Önder Focan & Şallıel Bro's "Funkbook", 14 Eylül Cuma günü “Bebek Blues Band” performansıyla sona erecek.
#Açık Havaİstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği caz festivali kapsamında bu perşembe Kadıköy’de yine bir ‘gece gezmesi’ var. Müziği bir mekâna sınırlamadan tüm bir semte yayan, dinleyicileri mekândan mekâna dolaşmaya sevk eden bu tek biletli mini müzik seyahati, bir İstanbul geleneği olmaya aday. İKSV’nin festival ekibi, bu sene All Saints Moda Kilisesi, Club Quartier, Moda Sahnesi, Living Room, Dorock XL, KargART, Zor ve Kadıköy Sahne’de düzenlenecek konserler için alternatif rota önerileri paylaştı.
#İstanbul Kültür Sanat VakfıDoktor Bilge - Gülgün Yamen çifti üniversite yıllarından itibaren kendi şaraplarını imal etmeyi hayal ediyordu. İzmir’in Selçuk ilçesinde hayallerini gerçekleştirdiler. Bağlarını ‘Yedi Bilgeler’ adıyla şarapseverlere yönelik butik otele dönüştürdüler.
Özellikle cumartesi ve pazarın vazgeçilmezi olan brunch için birçok mekân özel menü hazırlıyor. Aralarında ekmeğinin kokusuyla baştan çıkaran da var, manzarasıyla etkileyen de, açık büfesinin zenginliğiyle önce gözümüzü doyuran da... Jürimize favorilerini sorduk.
#En İyi Brunch MekânlarıAsya ülkelerinin turistleri durumu fark etti bile: Japonya’da görülmesi gereken yeni şehir Osaka. Ziyaretçi sayısı hızla artıyor. Rehber kitaplardaki öneriler doğrultusunda Kyoto ve Nara’yı tercih edenler ülkenin üçüncü büyük şehrini yenilenen yüzüyle göremiyor. Sadece Japonya’ya özgü etkinlikler, kültürel zenginliklerin yanı sıra güzel kafeler, barlar, restoranlar, butiklere bakılırsa Osaka’nın yıldızının gittikçe parlamasına şaşırmamak lazım.
#36 Saatte OsakaLos Angeles bölgesinin en eski, çılgınca genç ruhlu şehirleri köklü, kültürel ve bilimsel kurumlarının yanı sıra sanat alanında da iddialı müzelere sahip... Çevresindeki Altadena, South Pasadena gibi kasabalar iklimleri, mimarileriyle Akdeniz’i andırıyor. Ünlü Route 66’nın beton kilometre taşları, klasik motelleri yerli yerinde…
#Pasadena“Lyon’da yapılacak tek güzel şey yemek yemektir” demiş 19’uncu yüzyılın ünlü romancısı Stendhal. 200 yıl sonra bugün de Fransa’nın üçüncü büyük şehrinde yemek her şeyin önünde. Ülkenin en ünlü şefi Paul Bocuse, en ünlü geleneksel restoranları (bouchons) burada. St. Marcellin peynirinin, kandan yapılmış sosisin en lezizi... Alpler’in yanı başındaki bu lezzet cenneti aynı zamanda Rönesans mimarisi, Roma kalıntıları, geniş sanat mekânları, yetenekli tasarımcılarıyla bir cazibe merkezi.
#SeyahatGeçmişte, Suriçi’nin bazalt taşından yapılmış, yüksek tavanlı tarihi evlerinde soba, şömine kullanılmazmış. Ocaktan mangala çekilen kömür yeterliymiş. Birkaç hafta önce şehre günübirlik yolum düştü. Şairlere adanan üç tarihi yapıyı, Ahmet Arif, Cahit Sıtkı Tarancı ve Esma Ocak evini gezdim. Geçen gelişlerimde ne çok ayrıntıyı kaçırdığımı fark ettim.
ENBE orkestrasının kurucusu ve şefi Behzat Gerçeker, son olarak dünya müziğinin usta yorumcusu Jose Feliciano ile birlikte sahne aldı. Zaten müzikseverler olarak, onu yerli-yabancı pek çok ünlü müzisyenle birlikte sahnede görmeye alışık. Gerçeker, o sahnelere gelene kadar yaşadıklarını anlattı. Gördük ki, onunki gerçekten müziğe adanmış bir yaşam.
HELAL olsun Ertuğrul Günay’a... Ivırmadan, kıvırmadan konuştu. İdil Biret’in Topkapı Sarayı Birinci Avlu’daki konserini bir grubun “tekbir”li, “afiş yakma”lı bir eylemle protesto etmesini en doğru kelimelerle tanımladı. “Türkiye’yi böyle ilkel birtakım yaratıkların yönlendirmesi, baskı altına alması gibi girişimlere izin vermeyiz” dedi.
Sırbistan’ın Belgrad’dan sonraki ikinci büyük şehri Novi Sad, Tuna Nehri’nin iki yanına kurulmuş. Avrupa şehrinden çok, küçük bir Akdeniz kasabasını andırıyor. İnsanları Akdenizli kadar sıcakkanlı, canayakın. Özellikle yazın, Balkanlar’ın en büyük müzik festivali Exit’in yanı sıra tiyatro ve sinema festivallerine ev sahipliği yapması şehrin dinamizmini artırıyor. Şehrin meydanındaki kafeler gün boyu tıklım tıklım.
New Orleans çok sıradışı bir şehir. Mimari öylesine muhteşem ki ben bu kadar güzel evi bir arada hiç görmedim. Her taraf açelyalarla dolu. Paskalya öncesi yapılan büyük eğlence Mardi Gras’da dağıtılan kolyeler hálá ağaçların üstünde sallanıyor. İşin ilginç tarafı mezarlıklarda bile bu rengarenk kolyeler var. Şehirde önemli bir müzisyen öldüğünde, öndeki orkestra müzik yaparak ilerliyor, cenaze arabası arkadan geliyor. Son yolculuk bile keyifle. Çünkü New Orleans cazın doğduğu, büyüdüğü ve hálá caz denince dünyada akla ilk gelen şehir.