GeriSeyahat Şarapları fıçıda, konukları Yedi Bilgeler’de uyuyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Şarapları fıçıda, konukları Yedi Bilgeler’de uyuyor

Şarapları fıçıda, konukları Yedi Bilgeler’de uyuyor

Doktor Bilge - Gülgün Yamen çifti üniversite yıllarından itibaren kendi şaraplarını imal etmeyi hayal ediyordu. İzmir’in Selçuk ilçesinde hayallerini gerçekleştirdiler. Bağlarını ‘Yedi Bilgeler’ adıyla şarapseverlere yönelik butik otele dönüştürdüler.

Havaların güzelleşmesi ve baharın gelmesiyle çantamı alıp gitme fikri de geri geldi. Bu sefer, uzun yıllardır görmediğim ve hep başka bahara ertelediğim Efes Antik Kenti ve çevresini gezmeyi aklıma koydum. Sakin ve huzurlu bir tatil planlamak için internette yaptığım araştırmada Efes’e yakın bir küçük otele rastladım: Yedi Bilgeler Şaraphane - Restoran - Otel kompleksi. Şarap temalı bir konaklama ilgimi çekti. Web sayfasındaki etkileyici fotoğrafların ve şarap sevgimin de etkisiyle bu şirin otelden hemen rezervasyon yaptırdım.

BAĞBOZUMUNDA HAREKETLENİYOR

Yedi Bilgeler’e İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan ulaşım otomobille 45 dakika, trenle 1 saat. Ben treni tercih ettim. Çok güzel köylerden geçtik. Çamlık istasyonunda indim. Gökçealan (Burgaz) Köyü’nün Döltenaltı mevkiindeki tesise 10 dakikada yürüdüm. İnternetten bulunan mekânlarda hayal kırıklığı ihtimali yüksektir. Ancak bu sefer tam tersi oldu. Anlatılanlardan fazlasıyla karşılaştım. Her şeyden önemlisi Yedi Bilgeler’in yaratıcısı Bilge ve Gülgün Yamen çiftinin içtenlikleriydi. Her ikisi de doktor. Şarap sevdaları öğrencilik yıllarına dayanıyor. Bağlarında kendi şaraplarını üretme hayaliyle yola çıkıp şaraphane, restoran ve otel konseptini yaratmayı başarmışlar.
Binalardaki taş işçiliği ve ahşabın uyumu hemen göze çarpıyor. Hiçbir yapı yapay durmuyor, her şey doğayla uyumlu. Tarihi bir yapının restore edildiğini sananlar bile çıkıyormuş. Şaraphanenin hemen yanında açık ve kapalı restoran var. Terastan harika bir bağ ve doğa manzarasının yanı sıra bağbozumu döneminde şaraphanedeki çalışmayı izlemek mümkün. Hatta eldivenleri giyip, sürece katılabilirsiniz. Kapalı restoranın alt katında toplantılar ve küçük gruplar için mahzen tarzında şömineli yemek odaları mevcut. Bu odaların dekorasyonu ortaçağ temalı. Gelecekte burada felsefe, sosyoloji toplantıları düzenlenmesi planlanıyor.

BEŞ FARKLI ŞARAP

Benim gibi deneyimi sınırlı şarapseverler için doyurucu, özendirici bir şarap ve şaraphane sunumu sonrası sıra geldi tadıma. “Yedi Bilgeler,” antik çağda İyonya’da yaşayan 7 bilgeden geliyor. Her bilgenin adı bir şaraba verilmiş. Şu anda 5 çeşit şarap mevcut. Hepsi dengeli, içimleri rahat, aromaları yüksek. Tercihimi sorarsanız kırmızı Bias. Mönülerin şarapla uyumlu olmasına özen gösterilmiş.

AVLUDA CAZ KONSERİ

Yedi Bilgeler, şaraba ilgi duyanlar kadar sakin huzurlu bir tatil düşleyenler için de seçenek. Dış mekânlar ve restoran alanı rüstik; odalar sade ve klasik tarzda döşenmiş. Otelin bütün odaları bağlar, zeytin ağaçları, uçsuz bucaksız vadi ve Gümüş Dağı manzaralı. Avluda yazın etkinlikler düzenlenecek. İlk caz konseri 19 Haziran’da. Fransa’dan armonikacı Alain Delhotal dörtlüsüyle gelecek.
Çevrede görülecek yerlere gelince... Efes Antik Kenti, Meryem Ana Kilisesi, eski bir Rum köyü olan Şirince, büyük stadyumuyla ismini yeni duyurmaya başlayan Magnesia Antik Kenti, denizi, limanı, renkli sokakları ve gece hayatıyla Kuşadası sahil kasabası, Yedi Bilgeler’in hemen yanında Avrupa’nın en büyük lokomotif müzesi, güzelim yürüyüş parkurları ve doğası ile Davutlar Milli Parkı ve Dilek Yarımadası, bir kuş uçumu mesafede Yunan adası Samos bunlardan sadece birkaçı.... (www.yedibilgeler.com)

False