İnsanoğlu dünyaya geldiği ilk andan itibaren çevresindeki uyaranların etkisiyle yaşamını devam ettirir. Süreç boyunca yaşa bağlı olarak belirli fiziksel, duygusal, nörolojik, psikomotor özelliklerle gelişimini sürdürür. İnsan yaşamı değişken ve dinamik yapısıyla karmaşık bir döngü halindedir. Bu süreçte yaşamını şekillendiren birçok unsurun etkisiyle kendini keşfeder, kendi kimliğini yaratır ve bu durum ‘öğrendiklerimiz’ ve ‘yeni öğreneceklerimiz’ şeklinde zihnimizde birtakım düşünceler oluşturur.
#Konuk YazarAtatürk Üniversitesi Yüksek Lisans sonuçları için araştırmalar devam ediyor. Lisansüstü eğitimlerini Atatürk Üniversitesi'nde yapmak isteyen binlerce kişi, üniversitenin yapacağı açıklamalara kilitlendi. ALES puanı ve Lisans mezuniyet ortalamasının toplamı ile yapılan değerlendirme, kontenjan dahilinde gerçekleştirilecek. Peki, Atatürk Üniversitesi Yüksek Lisans sonuçları nereden ve nasıl öğrenilebilecek? İşte, konuyla ilgili detaylı bilgiler
#Atatürk ÜniversitesiEn sevdiğim eğitim tanımlarından biri J.J. Rousseau ya ait. Rousseau "Eğitim, çocukları yetiştirme ve insan yapma sanatıdır" der bu tanımda. Daha geniş bir pencereden baktığımızda bu tanı her coğrafyada, her çağda, her inanış ve değerler sisteminde farklı farklı karşılıklar bulur.
#Konuk YazarAtatürk Havalimanı yeni terminali inşaatı ile başlayan müthiş bir serüven. Havalimanları, terminaller yaptı. TAV’ı bir dünya markası haline getirdi. TAV Havalimanları Holding üst yöneticisi Dr. Sani Şener artık TAV İnşaatı yönetecek. Yani şantiyesine döndü. Ama geride bıraktıkları onun imzasını, aklını, fikrini ve gerçekliklerini yaşatıyor. Yoğun çalışma temposundan şimdi bambaşka bir tempoya koşuyor. Emeklilik sözü onun hayatına sanırım hiç girmeyecek.
#Sani ŞenerÖğretim programları çocukların neyi, neden, nasıl ve ne zaman öğrenmesi gerektiğini açıklayan metinler. Önemsiz şeyler için zaman ve para harcamamak için hazırlanırlar. Oluşturulan komisyonlar, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin dayandığı kuramsal yapıya ve değerlere uygun olarak öğretim programlarını geliştirdiler. Programlar, genel müdürlüklere bağlı komisyonlardan Talim ve Terbiye Kurulu’na onaylanmak üzere gönderildi. Süreç görüşlerin alınması, Talim ve Terbiye Kurulu’nun incelemeleri, değişiklikler ve onaylama ile devam edecek.
#Konuk YazarHayalime Ortak Ol Topluluğu ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi iş birliğinde gerçekleşen “Geleceği Gülümsetecek Hayaller” projesi ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Hataylı çocukların hayalinden çıkan geleceğin icatlarının ilk prototipleri, İTÜ’deki Dijital Fabrikasyon dersi öğrencilerinin elinde 3B baskı teknolojisiyle hayat buldu.
#Amazon TürkiyeYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarDerik Belediyesi hangi parti? sorusu seçimler öncesi merak ediliyor. 2024 yerel seçimlerinin 31 Mart tarihinde yapılması yapılması planlanıyor. 2019 Derik yerel seçim sonuçları da bu sebeple araştırılıyor. Peki, Mardin Derik Belediyesi hangi partide? Derik Belediye Başkanı kimdir?
#MardinErzurum'da Suriye uyruklu sevgilisi Mohammad Nizar Arnabeh (30) tarafından öldürülen Rusya vatandaşı Anastasia Emelianova'nın (33) avukat arkadaşı Varya Mihaylova (32), 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaları yakından takip ediyor. Varya Mihaylova, 2013’te Petersburg'daki bir üniversitede tanıştığı Anastasia'nın kadın hakları için savaşan biri olduğunu belirterek, "Bizim için en önemli şey, gerçeği tespit etmek ve Anastasia için adalet istemektir" dedi. Erzurum 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tercüman aracılığıyla ifade veren Mohammad Nizar Arnabeh, Atatürk Üniversitesi öğrencisi olduğunu söyledi. Arnabeh,"Hakkımdaki suçlamayı kabul etmiyorum. Çok iyi geçiniyorduk. Anastasia çok akıllı bir kadın ve feminist görüşlere sahipti. Suçsuzum beraatimi istiyorum" dedi.
#ErzurumPasinler Belediyesi hangi parti? sorusu seçimler öncesi merak ediliyor. 2024 yerel seçimlerinin 31 Mart tarihinde yapılması yapılması planlanıyor. 2019 Pasinler yerel seçim sonuçları da bu sebeple araştırılıyor. Peki, Erzurum Pasinler Belediyesi hangi partide? Pasinler Belediye Başkanı kimdir?
#ErzurumYakutiye Belediyesi hangi parti? sorusu seçimler öncesi merak ediliyor. 2024 yerel seçimlerinin 31 Mart tarihinde yapılması yapılması planlanıyor. 2019 Yakutiye yerel seçim sonuçları da bu sebeple araştırılıyor. Peki, Erzurum Yakutiye Belediyesi hangi partide? Yakutiye Belediye Başkanı kimdir?
#ErzurumTercan Belediyesi hangi parti? sorusu seçimler öncesi merak ediliyor. 2024 yerel seçimlerinin 31 Mart tarihinde yapılması yapılması planlanıyor. 2019 Tercan yerel seçim sonuçları da bu sebeple araştırılıyor. Peki, Erzincan Tercan Belediyesi hangi partide? Tercan Belediye Başkanı kimdir?
#ErzincanArsin Belediyesi hangi parti? sorusu seçimler öncesi merak ediliyor. 2024 yerel seçimlerinin 31 Mart tarihinde yapılması yapılması planlanıyor. 2019 Arsin yerel seçim sonuçları da bu sebeple araştırılıyor. Peki, Trabzon Arsin Belediyesi hangi partide? Arsin Belediye Başkanı kimdir?
#TrabzonRize Merkez Belediyesi'nin hangi partide olduğu, 31 Mart yerel seçimleri ile merak konusu oldu. Türkiye yerel yönetimleri belirlemek için 2024 yılında sandık başına gidecek. Rize Merkez'de 2019 yılında toplam 67.952 seçmenden 52.109'u oy kullandı. Peki, Rize Merkez Belediyesi hangi partide? Rize Merkez Belediye Başkanı kimdir? İşte, 2019 Rize Merkez yerel seçim sonuçları...
#Rize Merkez BelediyesiGülşehir Belediyesi hangi parti? sorusu seçimler öncesi merak ediliyor. 2024 yerel seçimlerinin 31 Mart tarihinde yapılması yapılması planlanıyor. 2019 Gülşehir yerel seçim sonuçları da bu sebeple araştırılıyor. Peki, Nevşehir Gülşehir Belediyesi hangi partide? Gülşehir Belediye Başkanı kimdir?
#NevşehirArapgir Belediyesi'nin hangi partide olduğu, 31 Mart yerel seçimleri ile merak konusu oldu. Türkiye yerel yönetimleri belirlemek için 2024 yılında sandık başına gidecek. Malatya ilçelerinden olan Arapgir'de 2019 yılında toplam 8.699 seçmenden 7.449'u oy kullandı. Peki, Arapgir Belediyesi hangi partide? Malatya Arapgir Belediye Başkanı kimdir? İşte, 2019 Arapgir yerel seçim sonuçları...
#Arapgir BelediyesiÇaycuma Belediyesi hangi parti? sorusu seçimler öncesi merak ediliyor. 2024 yerel seçimlerinin 31 Mart tarihinde yapılması yapılması planlanıyor. 2019 Çaycuma yerel seçim sonuçları da bu sebeple araştırılıyor. Peki, Zonguldak Çaycuma Belediyesi hangi partide? Çaycuma Belediye Başkanı kimdir?
#ZonguldakSeyitgazi Belediyesi hangi parti? sorusu seçimler öncesi merak ediliyor. 2024 yerel seçimlerinin 31 Mart tarihinde yapılması yapılması planlanıyor. 2019 Seyitgazi yerel seçim sonuçları da bu sebeple araştırılıyor. Peki, Eskişehir Seyitgazi Belediyesi hangi partide? Seyitgazi Belediye Başkanı kimdir?
#Eskişehirİnsan doğduğu andan itibaren hayatını devam ettirmek için çevresi ile temaslarda bulunur. Bu gereksinimin doğru ve devamlı karşılanması için eğitime ihtiyaç duyulur. Doğumdan ölüme kadar devam eden bireyin eğitim süreci; bilgi, beceri ve yeteneklerin gelişimi düzeyinde doğru ve kaliteli yaşam sürecinin gerçekleşmesine yardımcı olur. İlk eğitim evde aile ile başlamakla birlikte doğru ve istenilen davranışların gelişimi için kesintisiz ve sistematik bir eğitim şarttır. Ancak kurumsal bir yapı ile gerçekleşebilir. Eğitim-öğretimi gerçekleştiren eğitim kurumlarından ilk devreye giren okul öncesi eğitim kurumları.
#Konuk YazarEğitim ve iş yaşamında başarılı olan birçok insan, kişisel ve sosyal yaşamlarında aynı başarıyı gösteremiyor. Bir zeka alanının insanı bütün olarak başarıya götürmediği biliniyor. Yapılan araştırmalar duygusal ve sosyal becerileri gelişmiş bireylerin özel ve mesleki yaşamlarında daha başarılı ve mutlu olabildiklerini gösteriyor.
#Konuk Yazar50 yılını geçirdiği Mülkiye’de, aralarında İlber Ortaylı, Ömer Çelik, Mevlüt Çavuşoğlu’nun da olduğu yüzlerce öğrenci yetiştiren ‘hocaların hocası’ Prof. Sina Akşin’le albümleri karıştırdık, bugün sıkça konuştuğumuz kutuplaşmanın tarihine değindik. Sina Hoca diyor ki, “Kutuplaşma esasında tarihi süreçte tüm toplumlarda var, ancak farklı görünümlerde karşımıza çıkıyor. Yani sadece bize, Türkiye’ye özgü değil ve Cumhuriyet’le de başlamadı.”
#Sina AkşinSon yüzyılda yaşadığımız afetler ve sonrasında çıkarılmaya çalışılan dersler bugün tekrar gündemimize geldi. Asırlar boyunca toplumlar afetler ile mücadele ederken neden zarar görebilirliğimiz edindiğimiz tecrübeler ile azalmıyor? Neden her defasında yaşanılan olayın şiddeti konuşuluyor? Ya da bizler yönetilebilecek acil durumları yönetemediğimizde olayın şiddetini ve büyüklüğünü konuşarak sorumluluklarımızdan kurtulmaya mı çalışıyoruz? Oysa ki benzer durumlarda daha az zarar gören toplumlar ve yönetim şekilleri örnekleri varken. Sorunun derinliklerine inince karşımıza çıkan en önemli bulgu eğitim. Yani içselleşmemiş, eyleme ve davranışa dönüşmemiş eğitim.
#Konuk YazarRıfat Ilgaz’ın eseri olan ve Ertem Eğilmez tarafından sinemaya uyarlanan, Türk sinema tarihinin en çok izlenen filmlerinden biri Hababam Sınıfı. Bir bölümünde Münir Özkul’un canlandırdığı idealist öğretmen Mahmut Hoca şu sözleri söyler: "Okul sadece dört yanı duvarla çevrili, tepesinde dam olan yer değildir. Okul her yerdir. Sırasında bir orman, sırasında dağ başı. Öğrenmenin, bilginin var olduğu her yer okuldur.”
#Konuk Yazar* AÜ Spor Bilimleri Fakültesi’nin koridoru, Cumhuriyet’in 100 yıllık tarihinde takım ve bireysel sporlarda elde ettiğimiz unutulmaz başarılarla dolu. * AÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semiyha Tuncel, ‘Cumhuriyet ve Spor Yolu’ adı verilen o özel koridorun öyküsünü Hürriyet Ankara’ya anlattı.
#Ankara Üniversitesiİstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO), geçen ay Türk klasik müzik camiası için çok kıymetli bir sanatçının son eserinin dünya prömiyerine yer verdi: 43 yıl boyunca İDSO’da çalan, 1986’da orkestranın müdürlüğünü de üstlenen, müzisyen, viyolonselist, besteci ve akademisyen Necati Giray… 90. yaş gününü kutlayan Necati Giray ile Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) buluştuk. Hem kendi hikâyesini dinledik hem de müzik tarihimizde yolculuk yaptık… Giray, Türk müziğinin evrenselleşmesi için yaptığı ‘nota devrimi’ni de anlattı.
#Necati GirayMeme kanserini 20’li yaşlardan itibaren tespit edip görüntüleyen SAFE isimli görüntüleme cihazı ile İlim Yayma Vakfı’nın ‘Büyük Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. İbrahim Akduman, yeni projesini ilk kez Hürriyet’e anlattı: “Kanseri 2 saatte hem teşhis hem de tedavi etmek...”
#Prof. Dr. İbrahim Akduman