Astronomi öteden beri bir merak konusu olan ve en eski bilimlerden bir tanesidir. Kısaca gök bilimi olarak ifade edilmektedir. Gökte bulunan cisimlerin kökenleri, oluşumları, isimlendirilmesi gibi gök olaylarını bizler için tanımlar. Bu gök cisimlerinin nasıl oluştuğu, gelişimi ve kimyasal özelliklerini açıklar. İnsanlık, var oluşundan bu yana evreni tanımlama çabasında olduğu için astronomi bilimi de bu yönde sürekli bir gelişim sergilemiştir. İşte astronomi ve kullanımı hakkındaki tüm detaylar.
#Astronomi Nedir?Astronomi evrenin düzenini açıklamaya çalışan en eski doğa bilimidir. Gök cisimlerini inceleyebilmek için çeşitli dalga boylarına duyarlı irili ufaklı teleskop kullanılır. Ülkemizde görsel dalga boylarına duyarlı teleskoplar var. Erzurum’da yapımı devam eden Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) ile kırmızı öte bölgede de gözlem yapabileceğiz. Ülkemizde akademik çalışmaların yapıldığı büyük çaplı teleskoplar astronomi bölümü olan üniversitelere ve TÜBİTAK’a aittir. Türkiye’de astronomi biliminin durumunu analiz ettiğim yazı dizisine de konuk olan Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü uzun bir süredir çok daha ciddi sorunlar yaşıyor. Gelin acıyla gülelim ağlanacak halimize...
#Ege ÜniversitesiDoğa ve uzay Gözlemcisi Dr. Cihan Önen, dünyanın ikinci Türkiye’nin ise en büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü’nde Atlas kuyruklu yıldızını görüntüledi. Dr. Cihan Önen, “Atlas kuyruklu yıldızının ışıltısı, kalderanın doğal güzellikleriyle bütünleşerek adeta görsel bir şölen oluşturdu. Kraterin büyüleyici güzelliği Atlas kuyruklu yıldızının ışıltısıyla birleşti ve bu an, insanın ömrü boyunca belki de sadece bir kez tanık olabileceği bir deneyimdi. Ben de bu deneyimi yaşadım” diye konuştu.
#Atlas Kuyruklu YıldızıBir süredir kalp rahatsızlığı yaşayan oyuncu Vural Çelik, dün akşam saatlerinde hayatını kaybetti. Ünlü oyuncunun vefat haberini yakın dostu Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven duyurdu. Vural Çelik, 3 gün önce hastane odasından paylaşım yapmış, 'Bu hastaneye geldiğim kadar dizi çekseydim şu anda yatım katım villam olurdu' demişti...11 yaşında babasının terk ettiği Vural Çelik'i annesi büyütmüş... Çelik, yaşadığı bu travma yüzünden baba olmaya hep mesafeli bakmış...
#Vural ÇelikBir süredir kalp rahatsızlığı yaşayan oyuncu Vural Çelik, dün akşam saatlerinde hayatını kaybetti. Ünlü oyuncunun vefat haberini yakın dostu Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven duyurdu. Vural Çelik, 3 gün önce hastane odasından paylaşım yapmış, 'Bu hastaneye geldiğim kadar dizi çekseydim şu anda yatım katım villam olurdu' demişti...11 yaşında babasının terk ettiği Vural Çelik'i annesi büyütmüş... Çelik, yaşadığı bu travma yüzünden baba olmaya hep mesafeli bakmış...
#Vural ÇelikSüper Ay saati ve ne zaman başlayacağı, Türkiye'de bu tarihi anı kaçırmak istemeyenler için takip ediliyor. Süper Ay Türkiye'de nerede görülecek sorusu 17 Ekim Perşembe günü merak ediliyor. 2024 yılının en büyük Süper Ay’ı büyük bir heyecanla bekleniyor. Bu hafta gerçekleşen Süper Ay dünyanın her yerinden izlenebilecek. 17 Ekim Süper Ay saat kaçta? sorusu da özellikle astronomi meraklıları tarafından araştırılıyor. Süper Ay terimi, dolunay veya yeni ayın, Ay’ın Dünya’ya en yakın olduğu perigee adı verilen zamana denk gelmesi anlamına gelir. Bu olayda Ay, normalden yüzde 7-14 daha büyük ve yüzde 30'a kadar daha parlak olur. Peki, Süper ay nedir, ne zaman, saat kaçta görülecek? İşte 17 Ekim Süper Ay’ı ile ilgili detaylar!
#17 Ekim Süper Ayİlk kez bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, Albay Alper Gezeravcı’nın uzaya çıkması ile ülkemizde uzaya olan merakın da katlandığını görüyoruz. Bilindiği üzere aralarında Alper Gezeravcı’nın da bulunduğu dört kişilik mürettabattan oluşan Spacex firmasının Axiom3 ekibi Falcon 9 roketiyle, 19 Ocak’ta 00.49’da fırlatıldı ve mürettebatın yer aldığı Dragon kapsülü 36 saat sonra Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) kenetlendi. Alper Gezeravcı’nın, ISS’de geçecek 14 günlük süre zarfında, programa dâhil edilen 13 bilimsel deneyi gerçekleştirmesi planlanmıştı.
#Konuk YazarArapça kökenli bir sözcük olan Sina, özel isimdir. Kameri Yılın 8. ayına Sina denir. Aynı zamanda Suudi Arabistan ile Mısır arasında doğal bir sınır oluşturan yarım adanın adı da Sina'dır. Sina isminin anlamı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Sina İsmiDilimize Farsçadan geçmiş olan hazan kelimesi sonbahar anlamına gelir. Osmanlı döneminde ilkbahara evvel bahar, sonbahara ise ahir bahar denirdi. Hazan, aynı zamanda ülkemizde kız çocuklarına verilen isimler arasında yer alıyor. Bu kelime birçok deyim ve atasözünde de geçer. Örneğin, hazan yaprağı gibi titremek, çok korkmak, ürkmek ve endişelenmek anlamında kullanılır. Hazan kelimesinin eş anlamlısı nedir? Hazan kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKUzay kelimesi kimi zaman milyarlarca gökcismini bünyesinde barındıran sonsuz boşluk olarak tanımlanmıştır. Kimi zamanda insanın gözünün alabildiğine geniş bölgeler uçsuz bucaksız anlamıyla mecazi olarak da kullanılmıştır. Peki, gün içerisinde sıklıkla karşımıza çıkan Uzay kelimesinin eş anlamlısı nedir? TDK'nin ışığında tüm merak edilen bu bilgileri sizler için derledik.
#TDKBazı ibadetlerin belirli vakitler içerisinde yapılması şart olmaktadır. Namaz, hac ve oruç gibi ibadetler belirli vakitlerde yapılan ibadetlerden olmaktadır. Bu ibadetlerin vakitleri ayın ve güneşin durumuna göre belirlenmektedir. Fecir kelimesi vakit bildiren kavramlardan biri olmaktadır. Fecir kelimesi, fecr şeklinde de yazılmaktadır. Fecir kelimesinin yaygın kullanımı şafak vakti olarak ifade edilmektedir. Peki, fecir kelimesi ne anlama gelir ve fecir diye neye denir? Fecir vakti ne zaman olmaktadır? İşte, fecir kelimesi hakkında bilinmesi gereken hususlar.
#Fecir Nedir Ve Ne Demek?Felsefe Thales’le başlamıştır. O ilk filozoflardan olup felsefenin ve bilimin öncüsü kişi olarak kabul edilir. Thales gerçek bir soyludur ama “soylu” sözcüğü o zamanlar geçerli bir tanım olmadığı için oldukça “varlıklı” bir aileden geldiğini söyleyelim.
#1Haktan ismi "Hak" kelimesinden ve "-tan" ekinden türetilmiştir. Hak sözcüğü, ilmi ve kudretiyle her şeyi kuşatan, evreni yoktan yaratan, sınırsız güç ve ihsan sahibi Allah anlamına gelir. Bu kelimenin ikinci anlamı doğruluk, üçüncü anlamı gerçektir. Kelimenin fiil hali ''hak etmek'' ve ''hakkını almak'' şeklinde yazılır. Haktan adının anlamını, kökenini ve kaç kişi tarafından kullanıldığını ayrıntıları ile derledik.
Bir gece yıldızla kaplı gökyüzüne bakarken, uçsuz bucaksız gözüken bir deniz manzarası karşısında ya da kendimizi doğanın muhteşem döngüsü içinde aciz hissettiğimiz bir yerdeyken her birimizin aklından benzer sorular geçmiştir; bu sonsuz ve giderek genişleyen evrendeki yerimizi, varlığımızın amacını, biz olmasak da bir ahenk içinde akıp gidecek olan yaşama katkımızın ne olması gerektiğini sorgulamışızdır.
#Sponsorlu İçerikFotometre, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem teşkil eden konular arasındadır. Bu bakımdan fotometre nedir öğrenebilir ve ne işe yaradığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Fotometre nedir, ne işe yarar ve nasıl çalışır? Fotometre neyi ölçer araştırdık ve detaylarıyla derledik.
#Fotometre NedirAy’ın kraterleri, binlerce ışık yılı uzaklıktaki yıldızların dansı, Satürn’ün halkaları... 3 bin yıl önce de bugün de önemli bir gökyüzü gözlem noktası olan Diyarbakır’daki Zerzevan Kalesi’nde TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin düzenlediği etkinliğe katıldım. 32 teleskopun yardımıyla yıldızlar ve gezegenler arasında dolaşıp durdum.
#HürriyetPozitif bilim, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanı açısından da yüksek öneme sahip konular arasındadır. Bu bakımdan Pozitif bilim nedir öğrenebilir özellikleri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Pozitif Bilim nedir? Özellikleri nelerdir? Psikolojide pozitif bilim anlayışı detaylarıyla derledik.
Beytül Hikme, kelime anlamı olarak bilgelik evi demektir. Bir diğer adıyla ise Darül Hikme olarak bilinmektedir. 9 ile 14. yüzyıllar arasında İslam ülkelerinde filozof ve alimlerin yetiştiği okul olarak bilinmektedir. Bu süreç Tarih boyunca İslam'ın Altın Çağı olarak anılmıştır. Bu süreç içerisinde özellikle Antik Yunan Felsefesi'nin etkilemiş olduğu pek çok düşünür ve filozof etki yaratmıştır. Peki, Beytül Hikme nedir? Ne zaman kurulmuştur? Beytül Hikme özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
#Beytül HikmeBurçlar ve astroloji sıklıkla merak edilen konulardan biridir. Özellikle birçok kişi tarafından araştırılması bakımından önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan burçlar ve astrolojinin ne olduğunu öğrenebilir ve buna göre rahat bir şekilde özelliklerine bakabilirsiniz. Sizin için burçlar ve astroloji gerçek mi tüm detaylarıyla derledik.
#BurçNASA Uzay bilimleri ve Astronomi bilim dalı için sıklıkla kullanılan bir kelimedir. Özellikle Amerika kıtasına ait olan bu kuruluş hakkında detaylı bilgileri öğrenebilir, NASA'nın ne demek ve açılımı nedir NASA neyin kısaltması? Soruların yanıtlarını bulmak ve Özellikle NASA konusunda detaylı bilgileri sizler için derledik.
Pisagor üçgeni; bir açısı 90 derece olan üçgen çeşidine dik üçgen denmektedir. Dik üçgenin kenarları arasındaki bağıntıya da Pisagor bağıntısı denmektedir. Pisagor üçgeni(bağıntısı) formülle ifade edilmektedir. Üçgende dik üçgenin karşısında bulunan kenara ise hipotenüs denir. Pisagor bağıntısının temeli, Öklid geometrisine göre üçgen kenarları arasında asıl bağıntıyı kuran teoremdir. Pisagor üçgeni nedir? Açıları ve sayıları nelerdir tüm detayları ile derledik.
Oymak fiilinden türetilmiş olan oylum kelimesi, dil devriminden sonra literatüre girdi. İçi oyulmuş olan üç boyutlu nesnelere oylum denir. Bu kelime 20. yüzyılın ilk yarısından itibaren hacim anlamında da kullanılmaya başlanmıştır. Bir cismin uzayda kapladığı yer oylum olarak adlandırılır. Oylum ne demek, ne anlama gelir? Oylum kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir? Örnek kelimeler ve cümlelerle birlikte detaylı olarak derledik.
Altın, gümüş ve diğer değerli metaller, tarihin her döneminde varlığın, zenginliğin sembolü olmuş. Peki bugün de küresel piyasaların en önemli unsurlarından biri olan bu metallerin kökenini hiç merak ettiniz mi? Ufak bir ipucu verelim: Kafanızı kaldırıp biraz yukarı bakın.
#AltınBasit kesirler, matematiğin öne çıkan konularından biri olma özelliği taşır. Hayatta her zaman tam sayıların olmadığını göstermesi yönünden öneme sahiptir. Günlük yaşamın içerisinde alışverişlerde devamlı olarak insanların karşısına çıkar. Basit kesir nedir? Basit kesirlerde toplama, çıkarma, çarpma, bölme ve sıralama işlemi örnekleri ile konu anlatımını detaylarıyla birlikte derledik.
#Basit Kesir Nedir?