Pozitif Bilim nedir? Özellikleri nelerdir? Psikolojide pozitif bilim anlayışı

Güncelleme Tarihi:

Pozitif Bilim nedir Özellikleri nelerdir Psikolojide pozitif bilim anlayışı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2022 19:25

Pozitif bilim, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanı açısından da yüksek öneme sahip konular arasındadır. Bu bakımdan Pozitif bilim nedir öğrenebilir özellikleri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Pozitif Bilim nedir? Özellikleri nelerdir? Psikolojide pozitif bilim anlayışı detaylarıyla derledik.

Haberin Devamı

 

 Pozitif bilim, kanıtlanabilir olan bilim olarak karşımıza çıkar. Pozitif bilim delillere ve aynı zamanda somut verilere dayanan bir bilimdir.

  Pozitif Bilim Nedir?

  Pozitif bilim birçok kişi tarafından merak edilen ve bundan dolayı sıklıkla internetten araştırılan bir konudur. Pozitif bilim diğer adı ile müspet bilim olarak bilinmektedir. İspatlanabilen, deneyler ile ve gözlemler ile de kanıtlanabilme imkanı olan bir bilimdir. Deneysel olarak sonuçları bulunan tüm bilim dalları pozitif bilim içerisinde girer. Laboratuvar ortamında ya da alanlarında ispatlanabilen pozitif bilimleri incelenebilir.

  Pozitif bilimlerin içinde Matematik, fizik, astronomi, kimya, geometri, cebir ve biyoloji gibi bilimler yer alır. İnsandan bağımsız olarak var olan her şeyi pozitif bilimler içine alır. Pozitif bilimler ayrıca maddeyi, gökyüzünü ve evreni alır ve inceleme alanına sokar. Düşünce ve aynı zamanda zihin ile ilgili olan her konu da pozitif bilimlerin alt dalı olarak karşımıza çıkar. Nesnel gerçeklere ve kesinliğe sahip olan tüm konular ve bilgiler pozitif bilimlerin içinde sayılarak pozitif bilim kabul edilir. Deneysel ve gözlemlenebilen tüm konular ile bilimler de pozitif bilimlerin içine girer. Toplumsal ihtiyaç olarak ortaya çıkan pozitif bilimler günlük hayatta da insanların işine yarayacak olan bilgileri edinmek için çalışmalar gerçekleştirir. Doğruya ve nesnel gerçekliğe ulaşmak için pozitif bilimlerde mutlaka deney yapılır.

Haberin Devamı

  Özellikleri Nelerdir?

  Pozitif bilimlerin özellikleri birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Deneye ve gözleme imkan sağlayan tüm bilim dalları ile konular pozitif bilimlerin içindedir. Pozitif bilimlerin en temel özellikleri arasında ispatlanabilir olması vardır. Soyut kavramlar üzerine kesinlikle çalışmalar yapmayan pozitif bilimler yalnızca somut olayların ve ölçülebilen olayların üzerinde araştırmalar yapar. Nesnel gerçekler üzerinde çalışan pozitif bilimler genelgeçer olan tüm bilimleri içine alır. Pozitif bilimlerin özellikleri şu şekildedir:

Haberin Devamı

 Seçicidir: Sınırları belli olan varlık alanlarını konu olarak alır ve bu sınırların dışarısına çıkmaz.

 Kuşkucudur: Bilim dışı açıklamaları kesinlikle kabul etmez ve diğer açıklamalara da kuşku ile yaklaşır.

 Eleştiricidir: Var olan tüm bilimsel açıklamalara eleştirel bir tavır ile yaklaşır.

 Somuttur: Olgulara dayanır ve var olan tüm gerçekleri inceler. Soyut konularla ve kavramlarla ilgilenmez.

 Nesneldir: Herkes için tek ve aynı zamanda değişmezdir. Kişilere ya da gruplara göre gerçekliğinde değişiklik olmaz.

 Evrenseldir: Nesnel olmasından dolayı tüm dünyada tektir ve evrensel olarak kabul görür.

 Kolektiftir: İnsanların ortak malıdır ve ortak bir gerçeğidir.

Haberin Devamı

 Akılcıdır: Kendi içerisinde bir mantık ve akıl ilkelerine dayanır.

 Genelleicidir: Tek tek olgulardan hareket ederek genellemelere ve aynı zamanda genel yargılara ulaşır ve sınıflama yapar.

 Ölçülüdü: Matematiksel bir dil kullanır ve kesin sayılarla açıklamalar yapar.

 Deneysel ve uygulanabilirdir: Deneyler ile kontrol edilmesi ve sınanması mümkündür.

 Psikolojide Pozitif Bilim Anlayışı

  Psikolojiye göre pozitif bilim kesin olan ve kanıtlanması mümkün olan bir bilimdir. Psikoloji de bir bilim dalı olarak öncelikle pozitif bilim olmak üzere incelemelere başlamıştır. Fakat psikolojideki öğrenme, dil, duyum, zihin ya da algı gibi fonksiyonlar kişiden kişiye değiştiği için daha çok sosyal bilimlere dahil olmuştur. Pozitif bilim olarak incelenmesi mümkün olmadığından psikoloji sosyal bilimlere dahil olmuş ve sosyal bilim olarak incelemelerine de devam etmiştir.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!