Fotometre nedir, ne işe yarar ve nasıl çalışır? Fotometre neyi ölçer

Güncelleme Tarihi:

Fotometre nedir, ne işe yarar ve nasıl çalışır Fotometre neyi ölçer
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2022 17:02

Fotometre, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem teşkil eden konular arasındadır. Bu bakımdan fotometre nedir öğrenebilir ve ne işe yaradığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Fotometre nedir, ne işe yarar ve nasıl çalışır? Fotometre neyi ölçer araştırdık ve detaylarıyla derledik.

Haberin Devamı

Fotometre, ışık ile ilgili ölçümleri yapan bir cihazdır. Işıkölçer ya da aydınlık ölçümü olarak da bilinmektedir.

 Fotometre Nedir?

 Fotometre nedir birçok kişi tarafından merak edilerek araştırılmaktadır. Işıkların ölçümünde kullanılan acılılara fotometre denir. Fotometrenin yağ lekeli ve küresel fotometre çeşitleri de mevcuttur. Herhangi bir ışıkölçerin en önemli parçası ışık alıcısıdır. Bu alıcılar genelde fotokatlandırıcı bir tüpten meydana gelmektedir. Fotokatlandırıcı tüp gelen ışığı şiddeti ile doğru orantılı olarak bir elektrik akımı oluşturur ve çıkan akım da bir kayıt cihazı ile ölçülür.

 Akımın çok fazla düşük çıkmaması için ölçümden öncesinde yükseltilmesi gerekir. Işıkölçerlerdeki en önemli parçalar arasında diyafram bulunur. Bu teleskopların görüş alanında küçük bir bölgeden gelen ışığı ölçmeyi sağlar. Bu da genelde ancak bir yıldızın sığabileceği bir genişliktedir. Yıldız ölçümlerinde çevresindeki aydınlığı ve ışığın ölçümü de ölçümlere dahildir. Bundan dolayı yıldızın ölçümü yapıldıktan sonra çevresindeki boş alanın da parlaklığı ölçülür ve yıldız değerinden bunlar çıkarılır. Bu sayede yıldızın kendi ışığının ölçüsü ortaya çıkar.

Haberin Devamı

 Fotometre Ne İşe Yarar?

 Fotometrenin ne işe yaradığı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Genellikle en yoğun olarak kullanıldığı sektör fotoğrafçılık sektörüdür. Doğru pozlama miktarını belirlemek için fotoğrafçılıkta fotometre kullanılır. Normal şartlar olduğunda ışık yapısı gereğinde her yere aynı ölçüde yayılmaz. Bu da çekim esnasında çekimler üzerinde olumsuz bir etki yaratır.

 Başarılı bir fotoğraf çekimi için ışık en önemli etkenlerden bir olduğundan ışığın yayılımına dikkat etmek gerekir. Bundan dolayı fotometre kaliteli bir çekim yapılmasından dolayı dijital fotoğrafçılık alanında yaygın olarak kullanılır. Aynı zamanda astronomi için de fotometreler kullanılır. Fotometreler sayesinde yıldızların ya da diğer gök cisimlerinin ışığının ölçülmesi mümkündür. Ayrıca alev şiddetini de fotometre ile ölçmek mümkündür.

 Fotometre Nasıl Çalışır?

Haberin Devamı

 Fotometrenin kullanımı için tercih edilen yöntemler genellikle çalışılan dalga boyları ile bağlantılıdır. En temel olarak fotometre ışığı toplama özelliği ile bilindiğinden ışığı toplar ve optik bant olan filtrelerden geçirerek ışığın ölçüsünü belirler. Sonrasında ışığa duyarlı aletler ile ışık enerjisi yakalanır ve ölçüm kayıtları yapılır. Bu tekniğin daha gelişmiş olanı spektrofotometri olarak bilinmektedir. Aydınlatma tekniğinin konusuna giren ışıklar ile ilgili ışık şiddeti, aydınlatma şiddet, ışık aksı gibi değerler fotometri içerisinde bulunur. Işık ölçümlerinde kullanıcıların alıcılara ya da ışıkölçerlere fotometre adı verilir.

 Fotometre Neyi Ölçer?

Haberin Devamı

 Işığın şiddetini ölçen aletlere fotometre adı verilir. Fotometre adı verilen bu cihazlar ile ışığın şiddetini bulmak ve belirli standartlar ile bu şiddeti kaydetmek mümkündür. Fotometrelerin zor bir çalışma prensibi olmadığından herkes tarafından kolay bir şekilde kullanılması mümkündür. Değerler iki lamba arasındaki bir sıra boyunca kayan standardın yardımı ile kolay bir şekilde bulunur. Fotometrelerin baş kısımları en basit şekilde kama biçiminde yapılmış bir parçadan meydana gelir. Kamanın her iki yüzünde de aydınlatmalar bulunur. Sonrasında iki kaynak sayesinde de aydınlatma olur. Son olarak iki yüzde parıltıların karşılaştırılması yapılır. Modern fotometrelerde en çok Lummer-Brodhun ve Bechestein başları kullanılmaktadır. Fotoğrafçılık sektörünün dışında astronomi alanında da fotometrelerin kullanıldığı bilinmektedir. Bu sayede fotoğraflar daha kaliteli ve fotoğraflardaki ışıklar da daha ölçülebilir olmaktadır.

 

 

BAKMADAN GEÇME!