Yaptığı canlı yayınlarda aşırı miktarlarda yemek yemesiyle ünlenen Çinli internet fenomeninin başına gelenler kan dondurdu. Pan Xiaoting adlı kadın canlı yayında yemek yerken kendisini izleyenlerin önünde öldü.
#MukbangDers kitaplarında yer alan ve dilin farklı bölümlerinin farklı tatları algıladığına işaret eden o grafiği hepimiz hatırlarız. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir makale bu konuda pek çok detayı yanlış bildiğimizi ortaya koydu.
#DilBir milyonu aşkın öğrencinin katılacağı LGS ve 3 milyondan fazla adayın başvurduğu YKS için sayılı günler kaldı. Tarihler yaklaştıkça adaylarda stres de artmaya başladı. Eğitim uzmanı Dr. Esra Gül Koçyiğit, hem adaylara hem de ebeveynlere sınav kaygısıyla baş etmeleri için önemli tüyolar verdi...
#LGSKilo vermek sadece yeme kontrolüyle olmuyor. Mayrlife Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde bunu bir kez daha anladım. İkinci gidişimde midemle birlikte beynimde çözmeye çalıştık bu aşırı yeme işini. Hayatımda ilk kez hipnoz terapisine girdim. Bağırsaklarıma dost gurme öneriler de aldım, meğer yeterince suda bekleyen patates şifaymış, tuzu azaltamayanlar kayatuzu kullanmalıymış...
#Kilo VermeYeşil renk doğanın, canlılığın rengidir, ruh durumunu olumlu yönde etkiler, huzur ve güven verir. Peki beslenmemizde hangi yeşil renkli sebzeler psikolojik ve fizyolojik anlamda sağlığımızı olumlu yönde etkiliyor. İşte bu haftaki yazımızı okuduktan sonra beslenmenizde yeşil sebzelere yer verdiğinizde daha sağlıklı ve zinde hissettiğinizi göreceksiniz.
#Yelda BaşaranDaha sadece 43 yaşındayken bu dünyadan göçtüğünde kariyerinin zirvesinde, büyük bir Hollywood yıldızıydı. Genç de olsa yaşlı da, ölüm kimseye yakıştırılmaz elbet… Ancak ünlü oyuncunun hem filmlerdeki rolleri hem de gerçek hayattaki güler yüzü ve enerjisine bakan ona bu ani gidişi hiç yakıştıramamıştı.
#John CandyBirçok kişinin stresli zamanlarda pasta, börek, çörek gibi hamur işlerine yöneldiği bir gerçek. Ancak İngiltere'de Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, stresli dönemlerde yağlı yiyecekler ve hamur işleri tüketmek damar fonksiyonunu yüzde 1,74 oranında azaltıyor, beyne giden kan akışını yavaşlatıp oksijeni azaltarak vücudun stresin etkilerinden kurtulmasına zarar veriyor. Bu da stresi daha da artırıp ruh halimizi ve zihinsel sağlığımızı olumsuz etkiliyor.
#StresSiz de stresli, endişeli ya da üzgün olduğunuzda kendinizi buzdolabının önünde bulanlardan mısınız? Bu dönemlerde tatlıya, abur cubura, yağlı ve kalorili yiyeceklere yöneliyor musunuz? Üzgünüz ama araştırmalar stresliyken bu tür yemeklere saldırmanın stresi azaltmak yerine durumu daha da kötüleştirdiğini ortaya koydu. Peki neden böyle zamanlarda özellikle karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklere başvuruyoruz? Hangi yiyecekler stresi yenmeye yardımcı?
#Sağlıksız BeslenmeBazen bizi sevdiğimiz besinlere götüren şey aslında ‘midemiz’ değil, ‘duygularımız’dır. Özellikle de kaygılı, sinirli ve huzursuz hissettiğimizde duygusal açlığımızdan dolayı kendimizi birden mutfakta buzdolabının başında ya da televizyon karşısında çikolata yerken buluruz. Peki acaba bizi bu duruma getiren nedir? İşte bu haftaki yazımızda hepimizin zaman zaman yaşadığı duygusal açlık konusunda yapılacaklara değindik.
#YEMEKış mevsiminde kasvetli ve yorgun ruh haline sahip olmak akıllara ‘acaba kış depresyonu mu yaşıyorum’ sorusunu da beraberinde getirir. Halbuki kışı da tıpkı yaz mevsiminin güneşli günlerinde olduğu gibi hem psikolojimize hem de bedenimize iyi gelecek uygulamalarla güler yüzlü karşılamak mümkün! Peki bu nasıl mı olacak? İşte kış depresyonu yaşamamak için yapılması gereken öneriler...
#Kış DepresyonuBazen gecenin bir vakti aslında hiç de aç olmadığınız halde kendinizi yemek yerken mi buluyorsunuz?Muhtemelen hayatımızın belli dönemlerinde hepimiz böyle bir kaçamak yapmışızdır. Bu normal ama eğer ki bu kaçamaklar artık bir alışkanlık haline geldiyse ve artık yemek yemeden uyuyamayacak gibi hissediyorsanız gece yeme sendromuyla karşı karşıya olabilirsiniz. Peki acaba bunun sebebi ne olabilir? Belirtileri nelerdir? Bu durumdan kurtulmak için neler yapılmalı? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#Yelda BaşaranBEDEN algısı bedenin öznel ve bireysel algısı olup, kişiliğin temel bileşenlerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Bireyin fiziksel kendiliğinin zihinsel bir resmi, özelikle ergenlikte kendiliğin simgesi olarak nitelenen beden algısı kendilik algısıyla bağlantılı olarak ele alınmaktadır. Beden algısı kimliğimiz için bir temeldir ve varoluş duygusunu sağlar. Günlük yaşamda karşılaştığımız stresler ve tehdit edici durumlara karşı benliğimizi savunmamızda yardımcıdır. Aynı zamanda insanların kendilerini görme biçimlerine ve iş görme yeteneklerine de etki eder. Bu nedenle bireyin kapasitesini ve sınırlılıklarında belirleyici bir kavramdır. Beden imgesinin gelişimi bebeklikte başlar, yaşam boyu gelişir ve değişir. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Funda Aksu, beden algısı ve yeme bozukluklarının anatomisini sizler için anlatı.
#1Sanılandan daha fazla insanı etkiliyen 'Tıkınırcasına yeme bozukluğu' hastalığının çoğu insan varlığından bile habersiz. Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' hakkında bilmemiz gerekenler...
#Yeme BozukluğuEn yaygın ama en çok gözden kaçan yeme bozukluğu olan ‘tıkınırcasına yeme bozukluğu’ sanılandan daha fazla insanı etkiliyor ama çoğu kişi tanı almadığı için problemin farkında değil. Ülkemizde ise klinik araştırmalar dışında bilinmiyor bile... Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' dosyası...
#Yeme BozukluğuTürk Nöroloji Derneği Uyku Tıbbı Çalışma Grubu Moderatörü Prof. Dr. Sevda İsmailoğulları, “17 Mart Dünya Uyku Günü”nde uyarılarda bulundu. İsmailoğulları, "Depremden sonra gelişen uyku bozukluğunun felaketten sonraki 10 yıl boyunca bile kalıcı olabileceğini ortaya koyuyor” dedi.
#DEPREMABD'de yaşayan Christina Phillips 22 yaşında katıldığı 'ağır yaşamlar' programı ile tanındı. O sıralar 317 kilo olan kadın geçirdiği ameliyat ve azmi sayesinde bambaşka birine dönüştü. İşte Christina'nın ilham veren öyküsü...
#AbdZümrüt Aydoğan, kızları Ezgi ve Beste Aydoğan Instagram’da yönettikleri @beden.zihin.besin hesabında takipçilerine sağlıklı bir beden ve zihin için beslenme, egzersiz ve yaşam tarzı önerileri veriyorlar. Lisans eğitimlerinde aldıkları beslenme, bedenimizi tanıma ve psikoloji bilgileriyle takipçilerine yardımcı olan üçlüyle çevrimiçi danışmanlık verdikleri programlarını konuştuk.
#Zümrüt AydoğanHemen herkes hayatının bir döneminde fazla kilolarla mücadele etmiştir. Ancak bu mücadele esnasında yapılan diyetler bazılarını bezdirmiş ve anti diyet hareketinin doğmasına sebep olmuş. Peki nedir anti diyet hareketi? Tüm yönleriyle değerlendirdik…
#Anti DiyetAy tutulması 19 Kasım’da... Bu hafta risk almaktan uzak durmakta fayda var: Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmayın! Boğa’nın temsil ettiği aşırı yeme-içme, harcama ve abartılı duygusallık eğilimlerinden de kaçınmak gerek... Tutulmanın Algol sabit yıldızı etkisinde gerçekleşmesi koronavirüste yeni bir mutasyonun habercisi olabilir.
#AstrolojiGeçtiğimiz hafta dünyaca ünlü tıp dergisi Lancet’ta bir araştırma yayımlandı. Hatta bizde de haber oldu ama üzerine daha fazla konuşmak, düşünmek gerekirdi diye düşünüyorum. Haber şu; “COVID-19 pandemisi nedeniyle küresel çapta depresyon ve kaygı bozuklukları artıyor. Türkiye’deki vaka artışı ise Avrupa’nın zirvesinde.” Bir sohbetimizde Prof. Dr. Arif Verimli hocam ‘Pandemi elbette bitecek ama bittiğinde yoğun bakımların yerini psikiyatri servisleri alacak” demişti. Haklıymış! Psikiyatrist Doç. Dr. Veysi Çeri ve Dr. Emine Kılınç’a hem araştırmayı nasıl okumak gerektiğini hem de depresyonda olup, olmadığımızı anlamanın ve tedavinin yollarını sordum.
#DepresyonSığır, inek, manda ve koyun gibi hayvanların midesinden elde edilen bir organ eti olan işkembe, yüzyıllardır Türk mutfağında yer edinmektedir. İşkembe, 4 onsluk porsiyon başına sadece 96 kalori ile nispeten düşük kalorilidir ve oldukça faydalıdır. Vücudunuza temel besinlerin bir kaynağı olarak hizmet eder. Peki, işkembenin faydaları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#FaydalarıSerpantin taşı yıllar boyunca falcılar ve büyücüler tarafından iyi enerji için kullanılmıştır. Daha sonra meditasyon ve terapiye geçiş yaparak insanları rahatlatmak amacıyla yoluna devam etmiştir. Pek çok faydası bulunan Serpantin taşının özellikleri hakkında tüm detayları derledik.
#Serpantin Taşı Nedir Ve Ne İşe Yarar?Belki atalarımızın yeme düzeninde yeri olmadığı, belki bir arkadaşınız size iyi gelmeyeceğini söylediği, belki de ünlü biri çıkıp bir yiyeceği bırakarak doğum kilolarından nasıl kurtulduğunu anlattığı için... Bazı gıdaları diyetinizden hangi sebeple çıkarmış olursanız olun, size bilimin, bu sağlıklı gıdaların beslenmenize eklenmesini neden desteklediğini anlatayım...
#Yazar