Sosyal fobi, bir tip kaygı bozukluğu. Gençlerde 14 ile 20’li yaşlarda sıklıkla yaşanıyor. Tanımadık insanların arasında olunduğunda korku, yoğun kaygı ve stres gibi duygulara sebep oluyor. Tedavisi mümkün. Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden Uzman Klinik Psikolog Dr. Ayşe Bombacı anlatıyor.
#TedaviŞiddet eğilimi çok boyutlu, karmaşık bir konufakat üzerinde uzlaşılan bir yönü var. Şiddet ortaya çıktıktan sonra onu çözmek yerine, önlemeye odaklanmak gerekir. Çünkü ortaya çıktıktan sonra uygulanabilecek çözümler çok daha zor ve maliyetli olabilir. Geri dönüşü olmayan güçlükler doğabilir.
#Konuk YazarGeçtiğimiz haftalarda sosyal medyada çocuğunu okula taksiyle tek başına gönderen bir annenin videosu gündem oldu. Henüz ilkokul çağına bile gelmemiş bir çocuğun tek başına taksiyle okula gönderilmesine çoğu insan tepki gösterirken, çocuklara sorumluluk vermenin doğru olduğunu savunanlar da oldu. Peki, sorumluluk sahibi ve öz güveni yüksek çocuklar yetiştirmek için aileler ne yapmalı? Çocuğun kaldıramayacağı sorumlulukların altına sokulması ona nasıl zarar verir? Hem ebeveynlerle hem de konunun uzmanı ile konuştuk.
#Çocuk YetiştirmeUyum haftasının ardından tüm kademelerde okulların açılmasıyla birlikte birçok veli için yeni bir sınav başladı. Uzun tatilin ardından okula gitmek istemeyen ve uyumla ilgili sıkıntı yaşayan öğrencilerle başa çıkmaya çalışan anne ve babaları uzmanlar uyarıyor: Ailenin kaygı seviyesi çocuğun okula uyumunu zorlaştırıyor.
#OkulÇocuğu sağlıklı ve mutlu tutmak, ebeveynler için öncelik olsa da daha önemli başka faktörler de vardır. Ebeveynlerin çocuklarını büyütmek için sarf ettikleri yoğun çaba kesinlikle takdir gerektiriyor. İşte ebeveyn olarak olağanüstü bir iş yaptığınıza dair bazı işaretler…
#EbeveynEngelli olduğu için çocuğa çok farklı davranmanın, arkadaş ortamı ve okulda diğerlerinden daha avantajlı konuma getirmenin yanlış olduğuna dikkat çeken Uzman Psikolog Sena Sivri, doğru anne baba tutumunun engelli çocuğu hayata bağladığını söyledi. Sivri, engelli çocukların toplumla bütünleşmesi için neler yapılabileceği konusunda aileleri bilgilendirdi.
#EngelliGlobal düzeyde insanlığın en büyük trajedilerinden birine şahit oluyoruz. Uzaktan eğitime geçiş yaptığımız evlerimizde 7/24 ayrılmadan yaşamaya çalıştığımız bu zorlu süreçte ‘anne baba, çocuk ve öğretmen’ olarak rollerimiz de yeniden tanımlanmaya başladı.
#AileÇocuğunuzda göz teması kuramama, sürekli ağlama ve bağırma gibi davranışlar varsa otizm ile karşı karşıya olabilirsiniz. Ancak bu durum sizi korkutmasın. Uzman Klinik Psikolog Pelin Özaydın, “Tanı konduktan sonra aile bireylerinde kendini suçlama duygusunu çok fazla görüyoruz. Oysa bu hastalıkta bir suçlu yoktur. Otizmli çocuğa hayatta tutunabileceği yollar açılmalıdır” dedi ve konuyla ilgili çok önemli tavsiyelerde bulundu.
#OtizmYeni bir eğitim öğretim yılına büyük umutlarla başlıyoruz. Öğretmen yetiştirme alanında araştırmalar yapan ‘öğretim üyesi, veli ve öğretmen’ kimliğimle yaptığım gözlemlerde en değerli varlıklarımız çocuklarımızı emanet ettiğimiz öğretmenlerimizi istemeden de olsa yorduğumuza, üzülerek şahit oluyorum. Bu zorluk özellikle ilköğretim yıllarında daha fazla yaşanıyor. Ev ortamından okul ortamına geçen çocuğun uyum sürecinde aile de benzer bir süreçten geçerken zorlanabiliyor. Sınıf öğretmeni Selin’in ifadesi bu resmi yansıtıyor: “Birinci sınıfın ilk dönemi velilerle çalışmayı isterdim… İnanın çocuklardan değil velilerden yoruluyoruz.”
#ÖğretmenErgenlik dönemi, kişinin çocukluk çağından çıktığı ve yetişkinliğe doğru adım attığı son derece önemli bir dönemdir. 11-20 yaşları arasını kapsayan bu dönem kişinin genetik yapısına, çevreye ve hatta cinsiyete göre farklılık gösterebilir. Kız çocuklarında erkek çocuklarına göre daha önce başlar.
#Ergenlikte Çocuğa Nasıl Davranılmalıİnsan, sosyal bir varlık olup sosyal normlara göre yaşama eğilimi gösterir. Toplum, her ne kadar dirensek de hayatımızı yönlendirecek gizil bir güce sahiptir. Hayatımızın belirli aşamalarında, yazısız bazı görevleri yerine getirmemiz beklenir; üniversiteden mezun olmak, bir iş bulmak, evlenmek ve çocuk yapmak gibi. Dolayısıyla mezun olduktan ve/veya iş bulduktan sonra aşağıdaki sorularla karşılaşmamız muhtemeldir:
#EvlilikAşırı korumacı ebeveynlerin en belirgin özelliği, çocuğun tüm gelişim alanları etki eden bir tutum sergiliyor olmalarıdır. Toplumumuzda en yaygın görülen ebeveyn tipi olarak dikkat çekmektedir. Bu maddelerden hangisi sizin için çoğunlukta bir göz atmanızı tavsiye ediyoruz.
#Ebeveynlik ModelleriBebeğiniz var gücüyle kapıyı iterek açmaya çalışırken, hemen yardımına mı koşuyorsunuz? Çocuğunuzun parktaki çocuklarla kavga edeceğini anlayınca, “iş işten geçmeden” araya mı giriyorsunuz? Ev ödevlerini onun yerine siz mi yapıyorsunuz? Akrabaların, komşuların, öğretmenlerin yanında sözcülüğünü mü üstleniyorsunuz? Hatta daha ileri gidip “Biz büyüyünce doktor olacağız Nazan teyzesi” gibi cümleler mi kuruyorsunuz? Cevabınız çoğunlukla evetse, “helikopter ebeveyn” olabilirsiniz.
#Çocuk