Havuz suyunun neden olduğu vajinal mantar enfeksiyonuna yakalanan birçok kadın, bugünlerde soluğu doktorda alıyor. Peki, vajinada kaşıntı, yanma ve akıntı ile kendini gösteren bu hastalığa karşı nasıl önlem almalıyız? Hadi gelin, bugün yaz tatilinizin bu can sıkıcı hastalık ile bölünmemesi için neler yapmanız gerektiğine bir göz atalım.
#AnkaraGeceleri sık sık tuvalete kalkmak, uyku kalitesini ve dolayısıyla sağlığı fazlasıyla olumsuz etkileyen önemli bir sorun. Bu sorun genellikle belli bir yaşın üzerindeki erkeklere mahsus zannedilse de günümüzde 20'li yaşlardaki kadın ve erkekleri bile etkiliyor. Peki sebebi ne? Cevabı araştırmalar ve uzmanlar veriyor...
#NoktürniÜre, kan testlerinde, normal sınır aralığında olması gereken değerlerden biridir. Kan değerlerini merak eden birçok kişi üre kan değer hakkında araştırma yapmaktadır. Üre nedir? Üre kan değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ve yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Konu hakkındaki detayları sizler için derledik.
#Üre NedirBöbrek hastalıklarının tespit edilmesi için çok önemli olan GFR, düşük ve yüksek olması durumunda çeşitleri sorunları gösteriyor olabilir. GFR'nin yüksek veya düşük olması birbirinden farklı riskler getiriyor. GFR nedir, GFR değeri kaç olmalıdır, yüksekliği ve düşüklüğü nedenleri nelerdir, belirtileri tam olarak nasıldır, sorularını sizin için derledik.
#GFR NedirAlanin aminotransferazın kısaltılmış hali olan ALT kan testlerinde bakılan bir değerdir. Özellikle karaciğerin durumunun tespiti için bakılmaktadır. ALT nedir? ALT değeri kan tahlilinde kaç olmalıdır? Alt düşüklüğü veya yüksekliğinin nedenleri nedir? Alt düşüklüğü ve yüksekliğinin belirtileri nelerdir? ALT ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtları hazırladık.
#Alt DeğeriYaz aylarında otomobilde unutulan çocuklar ve kurtarılma anları ile ilgili yürekleri ağızlara getiren haberleri daha sık duymaya başlıyoruz. Ne yazık ki bu çocukların bir kısmı kapalı otomobillerin içinde hayatlarını kaybediyor. Ebeveynlerin anlık unutkanlığı, minicik hayatların son bulmasına, ömür boyu sürecek vicdan azaplarına, yuvaların yıkılmasına neden oluyor. Peki, çocukları bu şekilde arabada unutmak bir hafıza sorunu mu yoksa bir ihmal sorunu mu?
#ÇocukRahim, kadının iç üreme organlarından biridir ve konumunu çevresindeki pelvik kaslar ve bağ dokusunun asıcı bağları ile sağlar. Rahim sarkması, rahmin normal konumundan sarkması durumudur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Âzer Aras Uluğ, rahim sarkması sorunun ve tedavi yöntemlerini sizler için anlattı.
#Rahim SarkmasıErkeklerde idrardan kan gelmesi; genel olarak başka bir rahatsızlığın bulgusu şeklinde tanımlanır. Erkeklerde idrardan kan gelmesinin sebepleri, yaşa bağlı şekilde değişmektedir. Genç olan hastalarda genelde idrar kesesinin enfeksiyonu, prostat ya da taş yüzünden görülürken, ilerleyen yaşlarda üriner sistemi kanserleri ve prostat büyümesi daha çok görülen nedenlerdir. İşte erkeklerde idrardan kan gelmesinin sebepleri.
#Erkeklerde İdrardan Kan GelmesiGünümüzde meydana gelen birçok hastalık oldukça yaygındır ve çevremizde sıkça görülmektedir. Bunlardan biriside karın ağrısı olarak bilinir. Yetişkinlerde oldukça çok görülen karın ağrısının çocuklarda görülme oranı da oldukça çoktur. Çocuklarda karın ağrısı neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda karın ağrısına ne iyi gelir detayları ile derledik.
Gebelik sürecinde bebeğin sağlıklı gelişimi için pek çok tetkik yapılır. Bu tetkikler sayesinde de pek çok sağlık sorunu da daha anne karnındayken kolaylıkla tespit edilebilir. Doğumsal metabolizma hastalıkları; karbonhidrat, protein ve yağ asitlerinin sentezi ya da katabolizmasında bulunan defektler sonucunda gelişen patolojik tablolardır. Bebeklerde metabolik hastalık belirtileri nelerdir sizler için derledik.
#BebekHer 10 dakikada bir tuvalete gitmeniz gerektiğini düşünün. Hayat çok daha zor olurdu değil mi? 'Aşırı aktif mesane' olarak adlandırılan bu durum geçtiğimiz günlerde yıllarca bu şekilde yaşamış genç bir kadın sayesinde gündeme geldi. Biz de uzmanlarımıza aşırı aktif mesanenin sebeplerini ve tedavisini sorduk. İşte tüm ayrıntılar...
#SağlıkYaz aylarında otomobilde unutulan çocuklar ve kurtarılma anları ile ilgili yürekleri ağızlara getiren haberleri daha sık duymaya başlıyoruz. Ne yazık ki bu çocukların bir kısmı kapalı otomobillerin içinde hayatlarını kaybediyor. Ebeveynlerin anlık unutkanlığı, minicik hayatların son bulmasına, ömür boyu sürecek vicdan azaplarına, yuvaların yıkılmasına neden oluyor. Peki, çocukları bu şekilde arabada unutmak bir hafıza sorunu mu yoksa bir ihmal sorunu mu?
#Bebek ÖlümleriBaharatların tümü, aroma veren yumru köklerin, meyvelerin, tohumların, ağaç kabuklarının çoğunlukla kurutulmuş halidir. Baharatlar yiyeceklerde koruyucu özellik oluşturur ve bozulmadan dolayı oluşan kokuları bastırır. Tane olanlar ise kullanmadan önce öğütülmelidir. Bu yazımızda ise sizlere baharatların özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahsedeceğim.
#BaharatlarDışarıda asla tuvalete giremeyen birini tanıyor musunuz? Yoksa o ‘biri’ siz misiniz? Dışarıda tuvalete girememek, aslında sandığımızdan çok daha yaygın bir sorun. İşte dışarıda tuvalete gidemeyen, tuvalet fobisi yaşayan insanların ilginç hikayeleri ve uzmanların bu hastalık hakkındaki yorumları...
#SağlıkPreeklampsi, genellikle gebeliğin 20. haftasından sonra gelişebilecek önemli bir komplikasyondur. Aynı zamanda bu hastalık, gebelik zehirlenmesi olarak da bilinir. Bu hastalık, tedavi edilmediği zaman hem hamile olan kadın hem de bebeği için ölümcül sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle de dikkate alınması gereken bir hastalıktır. Preeklampsi nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir sizler için derledik.
Hamilelikte akıntı genellikle kadınların bu süreç içerisinde yaşadığı sorunların başında geliyor. Bu nedenle, hormonların değişimiyle alakalı olan hamilelikte (gebelikte) akıntı sorunları anne adayları ve çiftler tarafından en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, hamilelikte akıntı neden olur, ne zamana kadar devam eder ve nasıl olur? İşte hamilelikte akıntının sebepleri...
#Hamilelikte AkıntıTıp dilinde nefrotik sendrom olarak adlandırılan protein kaçağı, tedbir alınmadığı ya da tedavi edilmediği zaman ciddi sıkıntılara yol açan bir hastalık olarak bilinir. Protein kaçağı, böbrekte bir hasarın meydana gelmesi sebebi ile vücut içerisinde ortaya çıkan çeşitli bulgu ve belirtiler ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Böbreğe ait olan hücrelerin görevlerini yerine tam olarak getirememesi sebebiyle genel olarak idrar yolu ile protein kayıplara meydana gelir. Dokularda ise su tutulması ortaya çıkar. Tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlara neden olur. Hem erişkin kişilerde hem de çocuklarda görülebilen bir rahatsızlıktır. Peki, protein kaçağı belirtileri ve sebepleri nelerdir? Tedavisi nasıldır tüm detayları ile sizler için derledik.
#Protein KaçağıÖdem, vücutta ve vücudun farklı bölgelerinde oluşan şişliktir. Tıbben teşhis ve tedavisi yapılması gereken ve başka hastalıkların belirtisi de olabilen, hafife alınmaması gereken bir sağlık sorunu durumudur. Peki, ayakta ödem neden olur? Ayakta oluşan ödem nasıl oluşur, nasıl geçer? Bacaktaki ödeme ne iyi gelir?
#Ödem Neden OlurBirçok operasyon, karın bölgesini açmak için “bikini” veya “yukarı bakan gülen ağız” şeklinde yapılan bir kesi ile gerçekleştirilir. Buna açık ameliyat denir. Hastalar genellikle ameliyatı takiben birkaç gün hastanede kalırlar ve gerekli fiziksel aktivite düzeyine bağlı olarak 2 ila 6 hafta içinde işe dönebilirler.
#LaparoskopiDehidrasyon; ihtiyaçtan daha fazla sıvı alındığında veya kaybedildiğinde, bunun sonucunda vücutta normal işlevlerin yerine getirilmesi konusunda yeterli sıvı ve su olmadığında meydana gelen duruma verilen isimdir. Peki dehidrasyon nedir ve nasıl oluşur? Dehidrasyon belirtileri nelerdir? İşte ayrıntılar.
#Dehidrasyon Nedir Ve Nasıl Oluşur?Bitkisel yağlar, binlerce yıldan beri günümüzde alternatif tıpta kullanılıyor. Sağlığa pek çok faydası olan bitkisel yağlar, doğru bir şekilde kullanıldığında şifa kaynağı oluyor. Defne tohumu, cilt için çok faydalı bir bitkisel tedavi yöntemidir. Defne yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Defne YağıHorlama sadece bir gürültü değil, kalp-damar sistemini bile etkileyen ciddi bir sağlık problemi. Uyku apnesi de kısaca ‘uykuda solunum durması’ olarak ifade edilen önemli bir hastalık. Sağlığı ve sosyal hayatı olumsuz etkileyen, geceleri kabusa çeviren bu sorunları yaşayanların sayısı pandemi döneminde arttı.Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, pandemi sürecinde hareketsizleşen, kilo alan, beslenme düzeni değişen ve geceleri de yiyip içmeye başlayan kişilerin, horlama ve uyku apnesiyle tanıştığını açıkladı. Karas, horlama ve uyku apnesinin nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#İzmirHamileliğin herhangi bir döneminde kanama meydana gelmesi ender görülen bir durum değildir ancak nedeni ortaya çıkarılması gereken bir durumdur. Bazı durumlarda idrar yollarından gelen ya da hemoroid (basur) gibi durumlarda rektal (makat) yoldan kaynaklanan kanama anne tarafından gebeliğe bağlı vajinal kanama sanılabilir.
#Hamile