Mehmet Akif Ersoy Çok Programlı Anadolu Lisesi’nin yiyecek içecek hizmetleri alanı öğrencileri okulda çikolata üretmekle kalmadı bir de ürettikleri çikolataları bir marka altında satışa sunma aşamasına geldiler. Öğrenciler tarafından okulda üretilen, beyazdan bittere, karamelliden fıstıklıya çeşit çeşit çikolata yakında ‘Asım’ markasıyla piyasada olacak. Çikolata fabrikası gibi çalışan okulun, mutfağından servis alanına kadar tüm bölümleri şık bir restorana benziyor.
#Mehmet Akif Ersoy Çok Programlı Anadolu Lisesiİyi bir dönerin lüks ‘fine dining’ lokantalarında servis edilen et yemeklerinden eksiği yok, fazlası var. Ama haz vermesi için dönercinin işini sevmesi, gerçek usta olması lazım. Etten anlaması, onu iyi terbiye etmesi ve döneri etin neresinden yapıp nasıl saracağını da bilmesi gerek...
#DÖNER2018 yılında yaklaşık 6.5 milyar dolarlık borcunu yapılandıran Yıldız Holding’de kaptanlığı yeğeni Ali Ülker’e devreden Murat Ülker, sendikasyon işini kendisinin bitireceğini söyledi. Murat Ülker, “Ali Bey ile konuştuk. O bankalarla ben muhatap olacağım. Borçlarımızı ödüyorum. Şirket satıyorum. Yabancılar da gelip benim istediğim fiyatlara alıyor. Türkiye’de de gayrimenkul satıyorum, çalışan şirketleri de satıyorum. Gayrimenkullerimiz güzel yerlerde, değerinde gidiyor. Arazilerimiz İstanbul’un değerli yerlerinde” dedi.
#GazetehaberiPeksimet, Paxamas, Paximadi, Bisküvi, Biscotti, Biscuit. Farklı coğrafyalarda kullanılan bu kelimelerin hepsi “İki kere pişirilmiş” anlamına geliyor ve ortak bir pişirme yöntemini ifade ediyorlar. Pişirme yöntemi sayesinde kupkuru olan bu yiyecekler, bundan yüzyıllar öncesinde her yolcunun heybesinde taşıdığı bir yol yemeğiydi.
#PeksimetRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 Eseri2016 yılı boyunca birçok yeme-içme festivaline ev sahipliği yapan İstanbul’un, en popüler semtlerinden en iyi restoranlarına ve hatta 2016 yılı boyunca Zomato kullanıcılarının en yüksek puanlarla değerlendirdiği top 5 restorana kadar pek çok bilgiyi bu listede bulabilirsiniz.
#2016İstanbul’dan uçakla 80 dakika uzaktaki Gaziantep’in bahçeleri eylülde hasat coşkusunu yaşıyor. Baharda yağan dolu bu yıl antepfıstığı rekoltesini azalttı. Fiyatlar astronomik boyutlara ulaştı. Yine de sofralar çorbasından kebabına, baklavasına fıstıkla şenlendi. Eylülde, hasatı festivalle karşılayan Gaziantep’te gezginleri yerel lezzetleriyle, tarihi yaşatan Bey Mahallesi’yle, iddialı otel ve restoranlarıyla kabına sığamayan bir şehir bekliyor.
BORUSAN Otomotiv CEO’su Eşref Biryıldız, 88 yaşında hayatını kaybeden Borusan Holding’in kurucusu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık’la ilgili son dönemde yaşadığı iki önemli hatırayı Hürriyet’le paylaştı. Eşref Biryıldız, Kocabıyıkla ilgili anılarını şöyle anlattı:
ÜLKER’in Avanos’taki “Çocuklar İçin Futbol” kampını görmek üzere gittiğimiz Kapadokya’da Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’le “Argos in Cappadocia” otelinde başlayan sohbetimiz Avrasya Oteli’nin yanındaki sahada 80 çocukla buluşmasında da sürdü...
Türk sanayicilerinin duayenlerinden “Bisküvici Dede” unvanlı Sabri Ülker 92 yaşında vefat etti. Sanayiciliğe 1944’te Nohutçu Han’da bisküvi üreterek başlayan Ülker’in (Yıldız Holding) şirketleri 2011’i 11.6 milyar lira konsolide ciroyla tamamlamıştı. Ülker, 2007’de çikolata devi Godiva’yı 850 milyon dolara alarak küresel marka hedefinde de büyük atılım yapmıştı.
Ülker Grubu ve iş dünyası bugün acı bir haberle sarsıldı. Grubun kurucusu Sabri Ülker 92 yaşında hayata veda etti. 1944 yılında 3 kişi ile başlayan hikayeyi bugün bir dünya devi haline getiren Türk sanayisinin en önemli isimlerinden Sabri Ülker'in hayatına ve yaptıklarına biraz daha yakından bakalım...
‘Fıstığımız Bol Olsun’ projesi Nestlé, Damak ve TEMA Vakfı işbirliğiyle sekiz ay önce başladı, sekiz yıl sürmesi hedefleniyor. Antep fıstığı üretiminde kalite ve verimi artırmayı; bölgedeki refaha katkı sağlamayı amaçlayan proje için 1 milyon 500 bin liralık yatırım öngörülüyor. Projenin ilk hasadını izlemek için bölgedeydik