Yayın dünyasının gündeminde bir çeviri tartışması var. Yazar, yayıncı ve çevirmen Osman Akınhay’ın Twitter’daki sosyal medya hesabından paylaştığı bir mesajla başlayan bu tartışma “Google Translate çıktı, çevirmenlik öldü” noktasına kadar geldi.
#Google Translate24 Kasım'da doğanlar yay burcudur. Yayın anlaştığı burçlar Oğlak, Terazi ve Kova, anlaşamadığı burçlar ise İkizler ve Yengeçtir. Doğa sporları, kamp yapmak, fotoğraf çekmek ve dans etmek, Yay burcunun hobileri arasında yer alıyor. 24 Kasım hangi burç? Tarihte bugün doğan Türk ve yabancı ünlüler kim? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Yay BurcuGünlerdir dünyanın içini acıtan haber ve görüntülerin geldiği Hindistan, daha birkaç ay önce koronavirüsün kontrol altına alındığı, kitle bağışıklığının oluştuğu ülkeler arasında sayılıyordu. Peki ne oldu da bu parlak tablo bir kâbusa dönüştü?
#HindistanHem Türkiye hem de dünya zorlu bir yılı geride bıraktı. Gazeteciliğin de zorlandığı bir dönemdi yaşadığımız. Ama Hürriyet Pazar olarak her şeye rağmen çağının, yaşadıklarının tanığı olmaya, üzerimize düşeni yerine getirmeye çalıştık… En zor zamanda Kuzey Kore’ye de girdik, taciz karşıtı kampanya da başlattık. Kırkpınar Meydanı’nda da güreştik; engelli, hatta evsiz vatandaşlarımız arasında yaşayarak katılımcı gazetecilik örnekleri de verdik. Çok iddialı bir projemiz de alanının önde gelen 100 uzmanına danışarak belirlediğimiz dev seçkilerdi. Sinemamızın, müziğimizin, mimarimizin, edebiyatımızın ‘En İyi 100’lerini belirledik. Geleneğimizi sürdürdük; söyleşiler ilk önce hep bizdeydi. Bu ülkenin efsaneleri sadece Hürriyet Pazar okurlarına konuşmayı seçti. Basının zor günlerinde ‘Cumhuriyet Davası’nı günbegün mahkemede izledik; özgürlüğüne kavuşanları, mağdurları sayfalarımızda konuk ettik. Yeni yılın ilk sayısında da, 2017’de yaptığımız öne çıkan işleri sizlerle paylaşalım istedik. 2018’de de aynı çizgimizi sürdüreceğiz. Bize olan güveninize sadık kalarak…
#Hürriyet PazarZagreb, Avrupa’nın en sakin, en ılımlı şehirlerinden biri. İnsan, sokaklarında yürürken “Burada başıma kötü hiçbir şey gelmez” duygusuna kapılıyor. Tökezleyip düşseniz, şehir hemen elini uzatıp sizi kaldıracak gibi. Ece Temelkuran, bir yıldır burada yaşıyor. Avrupa’ya kıyısından bakıyor. Çalışıyor, düşünüyor, yazıyor... Türkiye’nin ve dünyanın gidişatı hakkında kafa yoruyor. Temel kavramları tartışarak bizleri bir nefes molası almaya, durup kendimize bakmaya çağıran son kitabı ‘İyilik Güzellik’i oluşturan makaleler işte buradaki çabasının ürünü. Temelkuran’la Zagreb’in sokaklarını dolaştık; kafelerinde oturduk; hem kitabı hem yeni hayatı üzerine konuştuk.
#Ece TemelkuranArundhati Roy, günümüz edebiyatının dev isimlerinden. Tam 20 sene önce yayımladığı romanı ‘Küçük Şeylerin Tanrısı’, tüm dünyada yankı uyandırıp Hindistan’ı, çağdaş edebi dünyanın önemli duraklarından biri haline getirdi. Roy, o günden bu yana aktivist ve araştırmacı kimliğini öne çıkardı. Hindu milliyetçiliğinin giderek yükseldiği ülkesinde, özellikle de mevcut başbakan Narendra Modi’ye yönelik keskin bir muhalefet yürüttü. Küresel kapitalizmin çıkmazlarına dikkat çekti; bu konuda eserler verdi. Okurları ondan yine de yeni bir roman bekliyordu. ‘Mutlak Mutluluk Bakanlığı’ işte o roman... Roy’a, Delhi’deki evinde telefonla ulaştık.
#Arundhati RoyArundhati Roy, Booker Ödüllü ‘Küçük Şeylerin Tanrısı’ndan yirmi sene sonra yazdığı romanı ‘Mutlak Mutluluk Bakanlığı’nda yürekli insanların hayatlarına odaklanıyor ama asıl yürekli olan kendisi... Roy, Hindistan tarihini çok sayıda karakter üzerinden canlandırırken Batılıların Doğu’ya, özellikle Hindistan’a duyduğu oryantalist hayranlığı paramparça edecek bir tablo sergilemiş.
#Kitapsanat