Uzmanlar Ceren Özdemir’in katil zanlısının ‘psikopat’ denilen antisosyal kişilik bozukluğuna sahip olabileceğini belirtiyor. Antisosyal kişilik bozukluğu olan kişiler dışarıdan kibar ve nazik görünse de empati duygusu gelişmeyen, bencil olan, suçluluk ve pişmanlık hissetmeyen kişiler olduğu ifade ediliyor. Peki, halk dilinde psikopat olarak bilinen antisosyal kişilik bozukluğu nedir?
#Antisosyal Kişilik BozukluğuBazı aile büyükleri maalesef çocukları arasında bazen bilerek ya da farkında olmadan ayrım yapabiliyor. Peki, el üstünde tutulan ‘dedesinin paşaları, annesinin prensesleri, babasının aslanları’ ve onların gölgesinde kalan diğer kardeşler bu durumdan nasıl etkileniyor? 'Bir sorudan fazlası' serimizde çocukluğundan beri ayrıma maruz kalan kişilerle konuştuk
#Çocuk PsikolojisiGünlük hayatta sıklıkla karşımıza çıkan hatta zaman zaman birçoğumuzun kullandığı bir kavramdır kişilik bozuklukları. Bazen bir diğerini yargılamak, eleştirmek, suçlamak adına kolayca kullanırız bu kavramları. Kişilik bütünlüğünün bozulduğu bir durum olduğunu bilerek ya da bilmeyerek çatışma yaşadığımız insanlara yönelik bir niteleme amacıyla dilimize dolanır bu tür psikolojik tanımlamalar. Aslında bu yönüyle iki türlü yanılgıya düşeriz. Birincisi gerçekten kişilik bozuklukları olan ve aslında birçoğu rahatlıkla tedavi edilebilen bu türden hastalıkları olan insanları etiketlemiş oluruz, ikincisi de insanları bu tip hastalık isimleriyle tanımlayarak hem hastalığı hem de bireyleri aşağılamış oluruz. Oysa bütün fizyolojik sağlık sorunları gibi psikolojik sağlık sorunları da tamamen doğaldır ve hayatımızın herhangi bir diliminde hepimiz psikolojik sorunlar yaşayabiliriz.
#Kişilik BozukluğuKişilik, tıpkı parmak izi gibi kişisel bir olgudur. Bizi, diğer insanlardan ayıran davranış ve duygusal özelliklerimiz, kişiliğimizi oluşturur. Bu kişisel özellikler, kişiden kişiye ne kadar farklılık gösterirse göstersin; bazen kişiye ve çevresindekilere zarar verecek kadar abartılı olabilir. İşte böyle durumlarda "kişilik bozukluğu" durumundan söz edilmesi gerekir.
#Kişilik BozukluğuDaha önce Nurseli İdiz'in bipolar hastası olduğunu açıklamasının ardından, oyuncu Orhan Şimşek'in de babasını öldürmesi ve ailesinin bu rahatsızlığa sahip olduğunu söylemesi yine hastalığı gündeme getirdi. Bir cinayetle gündeme gelen hastalık uzmanlara göre diğer bipolar hastalarının hayatını zorlaştırıyor.
#Psikiyatrik HastalıklarTarihte bağımlılık, bir bağımlılığın portresi, bağımlılığın alt kültürü, insanlar neden bağımlı olur, bağımlılık nasıl gelişir, bağımlılıkta genetik yatkınlık, bağımlı kişilik ve bozukluğu, bağımlılığı ortaya çıkaran davranışlar ve durumlar, bağımlılıkta aile tutumları, madde ve sanal alışkanlıklar beyinde nasıl çalışır, bağımlılık mı ödül eksikli sendromu mu ve doğru bildiğimiz yanlışlar hepsi ve bağımlılığa dair daha fazlası raflarda yerini alan "BAĞIMLILIK" kitabında cevap buluyor.
Biz onlara genel olarak "kişiliği bozuk" diyoruz. Ancak hangi durumda, neden, ne yaptıklarında diyoruz bu çok açık değil. Kimi şüpheci, kimi agresif, kimi çekingen oluyor ama hemen hepsinin normalin dışında davrandıkları bir gerçek. Bir davranışın kişilik özeliliği mi, yoksa bozukluğu mu olduğunu anlamak için Prof. Dr Arif Verimli ile konuştuk...
Herhangi bir fiziksel hastalık olmadığı ya da saptanamadığı halde fiziksel yakınmalarla hastaneye başvuran hastaların sayısı hiç de az değil. Bu hastalar sıklıkla göğüs ağrısı, baş ağrısı, bitkinlik, yorgunluk, nefes darlığı, adet düzensizliği, ağlama nöbetleri, sinirlilik, cinsel organlarda yanma, yürüme güçlüğü, kabızlık, bulantı, kusma ve baş dönmesinden yakınıyorlar. Tıp dilinde, bazen büyük maliyetler çıkaran soruna somatisasyon bozukluğu deniyor. Kadınlarda, erkeklere göre daha sık görülüyor.