Antisosyal kişilik bozukluğu (psikopat) nedir?

Güncelleme Tarihi:

Antisosyal kişilik bozukluğu (psikopat) nedir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2019 11:27

Uzmanlar Ceren Özdemir’in katil zanlısının ‘psikopat’ denilen antisosyal kişilik bozukluğuna sahip olabileceğini belirtiyor. Antisosyal kişilik bozukluğu olan kişiler dışarıdan kibar ve nazik görünse de empati duygusu gelişmeyen, bencil olan, suçluluk ve pişmanlık hissetmeyen kişiler olduğu ifade ediliyor. Peki, halk dilinde psikopat olarak bilinen antisosyal kişilik bozukluğu nedir?

Haberin Devamı

Kişilik bozukluklarının pek çok çeşidi var, antisosyal kişilik bozukluğu da bunlardan biri. Antisosyal Kişilik Bozukluğu, halk arasında "psikopat" diye tarif edilen kişilerin gösterdikleri davranış bozukluklarıyla tanımlanabilen bir kişilik bozukluğudur.

Bir bireyin 15 yaşından itibaren sürdürdüğü, başkalarının haklarını yok sayma ve başkalarının haklarına saldırma şeklinde gelişen kişilik bozukluğudur. Suça ve tutuklanmaya yönelik davranışları devam ettirme, yasalara ve toplum kurallarına başkaldırı, zevk için veya kendi çıkarı için huzur bozma, saldırganlık, sorumsuzluk, vicdan duygusunun yokluğu, yetersizliği, başkalarına zarar vererek zevk aldığında dahi kendini haklı çıkaracak bir model oluşturma şeklinde gelişen bir bozukluktur. Bu kişiler gergin, huzursuz, öfkeli, umursamaz, acımasız, bencil ve sadistiktik. Başkalarına zarar verdikleri gibi kendi bedenlerine de kesici ve delici aletlerle izler bırakırlar. Alkol ve madde kullanımı bu grupta yüksektir.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu ve Borderline Kişilik Bozukluğu arasındaki fark nedir?

Haberin Devamı

Antisosyal kişilik bozukluğu zaman zaman borderline kişilik bozukluğuyla karıştırılmaktadır. Borderline en basit anlatımla kadının antisosyalidir. Çünkü kadınlarda erkeklerden 3 kat daha fazla görülür. Bu iki kişilik bozukluğu birbirlerine çok benzer ayırt etmek zordur. Antisosyal Kişilik Bozukluğu ise erkeklerde 3 kat daha fazla görülür.

Benlik algısı ve duygulanımda tutarsızlık, belirgin dürtüsellik, otomatik ve ölçüsüz çabalar gösterme, bir şeyi ve ya kişiyi gözünde aşırı büyütme ve göklere çıkarma ve yerin dibine batırma tarzında gidip gelen tutarsız kişilerarası ilişkiler, para harcama, cinsellik, madde kullanımı ve çılgınca araba kullanma gibi sonu zarar veren dürtülerin en az ikisini şiddetle yapma, yineleyen intihar davranışları, çevresindekilere kendini öldürmekle ilgili gözdağı verme, boşlukta olma, öfke, hırçınlık, kavgacılık, hiddet ve kimi zaman paranoid düşünceler taşıyan kişiler için borderline diyebiliriz.

BAKMADAN GEÇME!