Son aylarda art arda ‘blogger anne’ kitapları yayımlanıyor. Blog yazarları annelik deneyimlerini sosyal medya ve internet âleminin dışına taşıyarak, kitap sayfalarında da kendilerine yer açtılar. İşte onlardan biri daha: ‘Manyak Anne!’ Bu adı çılgınlıktan seçmiş ama asıl mahareti gazetecilik. Ben değil hormonlarım yaptı” diyen Şebnem Seçkiner ile buluştuk, ilk kitabı ‘Manyak Anne’yi konuştuk.
#Ömür Kurt32 yaşında, gayet formda olan ve sorunsuz bir hamilelik dönemi geçiren eski bir TV yazarı olan Emily McLaughlin, kızını dünyaya getirdikten üç gün sonra felç geçirdi. Bebeğini emzirirken şiddetli bir baş ağrısı yaşadı. Ağrı devam edince eşi acile götürdü ve gözünü nöroloji yoğun bakım bölümünde açtığında sol tarafı felçliydi. Bebeğinin ona ihtiyacı vardı ama artık o da tıpkı bebeği gibi bakıma muhtaçtı. Emily McLaughlin, Washington Post için kaleme aldığı yazıda doğum sonrası yaşadığı felç ve sonrasındaki iyileşme sürecini anlattı
#Lohusalık Dönemi20’li yaşlarından beri ekranda. İşlerinin yanı sıra evliliğiyle ve çocuklarıyla da hep gündemde. Şimdilerde “Keşke bu kafaya daha önce sahip olsaydım” dediği bir dönemini yaşıyor. Pelin Akil’le yeni oyunu ‘Rota Yeniden Oluşturuldu’ için buluşuyoruz; hayatının yeni rotalarını, oyunculuğu, anneliği, oyuncu Anıl Altan’la olan evliliğini ve haklarında çıkan boşanma haberlerini konuşuyoruz: “Anıl’la ‘Yine birileri mutlu olamadı’ dedik.”
#Pelin AkilEğitim gönüllüsü Aylin Keller, Almanya’da yaklaşık 20 yıldır bir yandan çocuklar için çok dilli kitap yayıncılığı yaparken, diğer yandan da toplumu eğitimde çok dilliliğin önemi konusunda aydınlatmaya çalışıyor. Son olarak Mainz’da bir anaokulunda velilere, daha sonra da çocukların okuma ve okuduğunu anlama becerilerinin gelişmesi için çaba gösteren gönüllülere yönelik toplantılara katılarak çok dilli kitapların çocukların gelişimine katkılarını anlattı.
#AlmanyaYozgatlı ‘misafir işçi’ torunu Dr. Mehmet Atila. İlkokul müdürü “Sen başaramazsın” diyerek onu meslek eğitimi yapanların gittiği ‘Hauptschule’ye göndermek istedi. Ailesi buna itiraz etti. Mehmet de müdürü dinlemedi. Karşılaştığı ayrımcılığa, dışlamalara, ön yargılara aldırış etmeden tüm zorlukları aştı ve sonunda plastik cerrahi uzmanı oldu. Doktor olduktan sonra da mücadeleyi bırakmadı. 2011’den bu yana her yıl belli süreliğine Afrika ülkelerine giderek yaşam sevinçlerini kaybeden çocukları ücretsiz ameliyat etti. Afrikalı çocukları yaşama bağlayan ‘Türk kurtarıcı’ oldu.
#AlmanyaOkuma, çocuğun bilişsel gelişimini besleyen temel bir beceridir. Çocuğun sözcük dağarcığını, anlama becerilerini geliştirir ve yaratıcı düşünmesini sağlar. Okuma ayrıca çocukların eşduyum becerilerini geliştirir, diğer bireyleri ve farklı kültürleri anlamalarını sağlar.
#Konuk YazarBüyük şehirlerde yaşayanların bir kısmının hayalidir bir gün ata topraklarına dönmek, orada doğayla iç içe yaşayıp üretim yapmak. Çoğu zaman hayallerde kalır ekmek-biçmek… Fakat bunu gerçekleştirenler de var. Köylerine dönen, kendilerine köy bulan ve orada üreterek hayat kuranlar nasıl başardıklarını anlattı.
#Büyük ŞehirTürkiye, 112 personeli Havva Aydanur Ertuğrul’u Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Hatay’da enkaz altından kurtarılan ve ilk olarak YKS kitaplarını soran Gürkan Öztürk’e ‘Buraya kitap yığarım’ demesiyle tanımıştı. O günden bu yana Hatay’da yaraları sarmak için çalışan 112 Havva; 21 çadır okul, 21 kütüphane kurdu ve 3 prefabrik ev teslim etti. 4’üncü ve ilk betonanerme evin inşası ise meme kanseri olan Yüksel Aras’ın yetim oğulları Danyel, Ramazan ve Ahmet için başladı. Hürriyet, depremzede ailenin bitmek üzere olan yeni yuvasına konuk oldu.
#YKSBazı insanların kaderi daha doğmadan önce çizilmiştir... Kendileri hayatlarıyla ilgili ne hayaller kurarlarsa kursunlar bunu en fazla "hobi" olarak yapabilirler. Çünkü ileride onları alınlarına yazılı olan bambaşka bir hayat bekler!
#Prens GeorgeÇocukluğunu 1980’lerden 2000’lere kadar geçiren bir kuşak, onun kendi hatıralarından esinlenerek yazdığı çocuk kitaplarını ve dergileri okuyarak, Zıpır Bilmeceleri’yle eğlenerek büyüdü. Bu yıl ‘Çocukluk Şenliktir!’ temalı 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın da onur yazarı olan Yalvaç Ural, namıdiğer ‘Yalvaç Abi’ ile hem eski albümleri karıştırdık hem de ‘mekaniktik’ dediği kendi çocukluğunu ve günümüzün ‘dijital nesli’ni konuştuk.
#Yalvaç AbiMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) anasınıfı, ilkokul 1, ortaokul 5, ortaöğretim hazırlık ve 9. sınıflarda ilk kez uygulanacak yeni müfredatı kapsamında “beceri örgüsü” temelli ders kitapları, yeni eğitim-öğretim döneminde okutulmaya başlanacak. Kitaplarda, karekodlar içerisinde etkinlikler, animasyonlar, simülasyonlar, dijital tarih, artırılmış gerçeklik ve yapay zekayla desteklenmiş uygulamalara yer verilerek, öğrencilerin yardımcı kaynağa ihtiyaç duymadan öğrenmeleri hedeflendi.
#MEBMilli Eğitim Bakanlığınca (MEB), yeni eğitim-öğretim döneminde her kademenin ilk sınıfında uygulanacak "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" kapsamındaki yeni müfredat doğrultusunda hazırlanan "beceri örgüsü temelli" yeni ders kitaplarının yazım süreci tamamlandı. Yeni kitaplar, 9 Eylül'den itibaren sınıflarda olacak.
#Milli Eğitim BakanlığıGösteri dünyasının ünlü yıldızlarının lüks içinde yaşadıkları pırıltılı hayatına bakınca çoğunun kariyerlerinin başında büyük zorlukların üstesinden gelmek zorunda kaldığını düşünmek zor… Oysa birçok Hollywood yıldızının bugün geldikleri noktaya varmak için ödediği birçok bedel var…
#Heather GrahamZaman olarak çok kısa süren bazı anlar ve olaylar, yaşamlarımızda derin kırılmalar ve acılar oluşturur. Mesela deprem de böyledir. İnsanlık tarihinde en kısa sürede en büyük yıkıma sebep olan doğal afet olayıdır, deprem. Küçük ölçekli depremler genellikle 10 ila 30 saniye, büyük ölçekli ve şiddetli depremlerse 60 ila 90 saniye sürer. Sadece yerkabuğunun katmanlarında değil, ruhumuzda, kalbimizde ve zihnimizde de kırılmalar oluşturan, etkileri yüzyıllar boyu süren bir felakettir, deprem. Ülkemizde, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan deprem nedeniyle on binlerce insanımız ne yazık ki hayatını kaybetti. Bu büyük felaketin acı izlerini silmek on yıllar boyu devam edecek bir mücadele gerektirecek.
#Konuk YazarBir süre önce basın mensuplarının “Sizi sahnelerde göremiyoruz” sözlerine şöyle yanıt vermişti: “Kişiye özel, herhangi bir lüks mekândan 3-5 milyon da teklif gelse kabul etmem. Ortadirek bir ailenin çocuğuydum. Konserlerime cebine 20 lira koyan biri gelip beni dinleyip eğlenmeli ve evine dönebilmeli.” Türk halk müziğinin usta ismi Fatih Kısaparmak ile buluştuk; bu sözleri üzerinden hem hayat hikâyesini dinledik hem güncel konulara eğildik.
#Fatih KısaparmakYaz tatilinin başlamasıyla pek çok ailele çocuklarının gelişimine katkı sağlamak için çaba içine girdi. Akademisyen ve yazar Dr. Anooshirvan Miandji ise, nasıl budala çocuk yetiştirileceğini 15 maddede sıralayarak ailelere farklı bir bakış açısıyla yol gösteriyor.
#TOBBYıllardır televizyonun ve şov dünyasının yıldızı. Ülkenin en dikkat çeken figürlerinden biri. Sivri dilli, komik ve derin... Ve çok iyi bir tiyatro oyuncusu. ‘Richard’ oyunu 18 Haziran’da Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda sahnelenmeden önce Okan Bayülgen’le buluştuk. Babalar Günü vesilesiyle kızıyla ilişkisini, oyuncular dünyasını ve hayatı konuştuk: “Ben ‘Vay, ne hayat yaşadım’ diyemiyorum. Çünkü insanın aklı başına hep geç geliyor.”
#Okan BayülgenGizem ve Gülay bu hafta çocuklara seyahati sevdirmenin yollarından biri olan kitaplardan bahsettiler. Saffet Emre Tonguç ve Serda Büyükkoyuncu’nun yeni çocuk kitabı serisini yazarlarına sorup maceraya ailece atılmak isteyenler için kitabın turlarının da yapılacağını öğrendiler.
#ÇocukMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Gebze'de bir lisenin kız öğrencilerinin kıyafetleri uygun olmadığı için mezuniyet törenine alınmadığı iddiasına ilişkin, "Olayın başlangıç noktasında okul müdürü, öğrencilere mezuniyet töreninin yapılacağı alanın büyüklüğü kadar kontenjan veriyor. Burada formu da var, her öğrenciye 4 kontenjan veriyor ve 'Kiminle beraber geleceksin?' diye soruyor. Arkadaşlarımız, listede yazdığının iki katı kadar misafirle gelmek isteyince okul müdürü doğal olarak 'Biz bu listedeki isme göre bir organizasyon yaptık. Önce listedeki isimleri alalım. Yer kalırsa sizi de alırız' dedi, diye tartışma başlıyor ve arzu etmediğimiz bir boyuta ulaşıyor" dedi.
#Milli Eğitim BakanıEkranda izlerken bizleri alıp başka dünyalara taşıyan, kimi zaman kızdıran, kimi zaman da duygulandıran, güldüren hikâyelere imza atıyor. Üç sezon boyunca Kanal D’de yayımlanan ve ekrana damga vuran ‘Yargı’ da onun eseri. Finale bir gün kaldı. Biz de “Her şeyin bir sonu var, bunun da maalesef sonu geldi” diyen Sema Ergenekon’la buluştuk. ‘Yargı’yı, finalini, senaryo yazma tekniklerini, aşkı ve dizi dünyasını konuştuk: “Bir işin senaryosu iyiyse tutmama ihtimali çok düşük.”
#Sema Ergenekon