Kaygı, bedenin stresli durumlarda verdiği normal fiziksel tepkidir. Ancak bazen şiddetli ve hayatı olumsuz etkileyecek şekilde ortaya çıkabiliyor. Evde ilaçsız anksiyete iyi gelen bazı yiyecek, bitkiler ve yöntemlerle başa çıkmak mümkün. Peki anksiyete nasıl geçer? Anksiyeteye ne iyi gelir? Anksiyete ile nasıl başa çıkılır? İşte anksiyete nedenleri ve başa çıkmanın yolları...
#Anksiyete Nasıl GeçerAnksiyete yaygın ola bilinen ismiyle kaygı bozukluğu, özellikle son yıllarda birçok kişinin yaşadığı sorunlardan biri haline geldi. Anksiyete bozukluğu altında birçok başka problemi taşır. Yaygın anksiyete bozukluğu bu hastalıkta alt gruplardan biridir, kadınlarda erkeklerde 2 kat fazladır. Peki, anksiyete tam olarak nedir? Hayat kalitesini ciddi anlamda etkileyen anksiyete bozukluğuyla ilgili uzman görüşlerini derledik.
#AnksiyeteAnksiyete nedir sorusu birçok kişi tarafından merak edilen ve sorgulanan konular arasında yer almaya başladı. Kişinin ruhsal, zihinsel ve bedensel işlevselliğini olumsuz yönde etkileyen anksiyete hakkında detaylar merak ediliyor. Peki, anksiyete nedir? Anksiyete neden olur?
#AnksiyeteBilim dünyası tarafından endişe, kaygı, korku, gerilim, sıkıntı hali olarak açıklanan anksiyetenin nedeni belli olmayan tedirginlik hali ve yaşanan iç çatışmaların sonucu olduğu tahmin ediliyor. Terleme, titreme, çarpıntı gibi bedensel belirtilerle kendini gösteren bu hastalık, çoğu kez nedeni belirsiz, tanımlanamayan bir gerginlik durumudur. Peki, anksiyete nedir? Anksiyete belirtileri neler?
#Anksiyete Nedir?Türk dizi tarihine damgasını vuran işlerde rol aldı. Canlandırdığı karakterler çok sevildi. Son dönemde görüntüsüyle daha da parlıyor. “Son halim 34 yaşında vardığım noktanın bir sonucu” diyor. Güçlü duruşuyla hepimize ilham verirken aslında bazen zorlandığını da “Defalarca itibar suikastına uğradım, defalarca ayağım kaydı, düşmedim mi düştüm ama benim bugüne gelebilmemin tek sebebi zekâm, yeteneğim, çalışkanlığım ve bu işi seviyor olmamdı” diye itiraf ediyor. Hazal Kaya şimdi hem yeni dizisi hem de eşiyle birlikte kurduğu yapım şirketiyle karşımızda. Onunla hayatı, geçmişi, bugünü, işlerini, çocuklarını ve Ali Atay’la evliliğini konuşuyoruz.
#Hazal KayaTikTok yıldızı Taylor Rousseau Grigg’in ailesinden bir temsilcisi geçtiğimiz hafta Today.com'a yaptığı açıklamada, 25 yaşındaki yıldızın astım ve Addison hastalığından kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Çoğumuz bu hastalığın adını ilk defa duyuyoruz. Addison hastalığı, adrenal bezlerin nadir görülen ve ölümcül olabilen kronik bir hastalık. Bu hastalık çok yavaş ilerliyor ve belirtileri başka hastalıklarla karıştığı için teşhisi oldukça zor. İşte addison hastalığı hakkında merak edilen tüm detaylar...
#Taylor Rousseau GriggGeçen ay sahnelenen ‘Oscar’lık Sahneler’deki en etkileyici performanslardan biri Marilyn Monroe’nun ‘Diamonds Are a Girl’s Best Friend’ şarkısını söyleyen Tuana Yılmaz’a aitti. Genç yetenekle buluştuk; hem müzikal macerasını hem de yeni yayımladığı ‘Bi Kere Öpse Bükülür Uzay’ şarkısını konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkAraştırmalar bugünkü çalışanların 15 yıl öncekilerden yüzde 40 daha stresli olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre insanlık, pandemi öncesi mental durumunu yakalayabilmiş değil. Bu durum şirketlerin de sağlığını bozdu. PwC’nin araştırması ise ‘kendini iyi hissetmeme’ durumunun en çok Z kuşağı ve kadın çalışanları etkilediğini gösteriyor. Peki şirketler ne yapıyor? Üç yıl öncesine göre mental sağlığa yatırım yüzde 300 artmış durumda. Fortune 500’ün yüzde 80’i ruh sağlığına yatırım yapıyor. Çünkü kendini daha iyi hisseden çalışanın verimi en az yüzde 15 artıyor. Ruh sağlığı sorunları dünyada 12 milyar saatlik iş kaybına neden oluyor. İş dünyasında ruh sağlığını masaya yatırdık...
#ÇalışanOnu “Az’cık göbek atalım ya” diye başlayan şarkısıyla tanıdık. ‘Bellydancing’ kısa sürede dillere düştü. İnji adıyla da dikkat çekti: “Amerika'da doğru okunsun diye böyle dedik, benim adım İnci. Ama burada da kimle tanışsam ‘Merhaba İnji’ diyor”. ABD’de yaşayan sanatçıyla ilki 10 Ekim’de Ankara’da gerçekleşecek Türkiye konserleri öncesinde buluştuk. “Ergenken anksiyeteli bir kızdım. Sonra neşeli olmayı seçtim” diyen İnji'yle hikâyesini ve yeni şarkılarını konuştuk.
#İnjiKısa süreli uyku yoksunluğu bile nasıl göründüğümüzü, hissettiğimizi ve işlevlerimizi etkileyebilirken, uykusuz geçen uzun süreler hem kısa hem de uzun vadeli sağlığımız için daha dramatik sonuçlar doğurabiliyor. İşte 24, 36, 48 ve 72 saat boyunca uyanık kalırsanız olacaklar…
#Uykusuzluğun EtkileriSağlığımızı etkileyen en önemli faktörlerden birinin beslenme biçimimiz olduğunu çoğu zaman unutuyoruz. Oysa ki sağlıklı ve yararlı besinlerden oluşan bir yeme düzeniyle diyabet, kanser, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere daha birçok rahatsızlığa yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.
#Buğra BuyrukçuSosyal mecralarda psikologlar ve hatta hiçbir uzmanlığı olmayanlar tarafından narsisizmle ilgili binlerce yorum bulmak mümkün. Çünkü narsist olmanın havalı göründüğü, partnerlerin birbirini hemen ‘narsist’ olarak tanımladığı bir dönemden geçiyoruz. Bu mevzuyu tam anlayabilmek için ‘Hepimiz Narsistiz’ kitabının yazarı klinik psikolog Şule Öncü’ye kulak verdik. Ona göre bu bir pandemi ve ilişkiler bozuldukça hepimiz enfekte oluyoruz.
#NarsisizmYaşlanmanın kaçınılmaz olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat dürüst olalım eğer yapabilseydik birçoğumuz bu süreci yavaşlatmak isterdik. Şimdi yeni bir araştırma bizi bu olasılığa bir adım daha yaklaştırmış gibi görünüyor…
#Uzun Ömrün SırlarıOyuncu Zeynep Koçak, bir süredir mücadele ettiği derealizasyon hastalığı ile ilgili ilk kez konuştu. Hayranları tarafından derealizasyon nedir araştırmaları hız kazandı. Psikolojik bir hastalık olan derealizasyon belirtileri çocukluktan başlayabiliyor. Peki, derealizasyon nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, derealizasyon belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler
#DerealizasyonKulağa bir korku filminin başlangıcı gibi geliyor; yatağınızın ucunda gölgeli bir figür, göğsünüzün üzerinde oturan meçhul bir varlık… Derin bir uykudan uyandığınızda bu korkunç senaryolardan hangisinin gerçekleştiği önemli değildir ancak hepsinin de ortak bir yanı vardır; hareket edemez, kaçamaz veya yardım için bağıramazsınız. Tamamen bilinçli olmanıza rağmen olduğunuz yerde donup kalırsınız ve ‘uyku felci şeytanından’ kaçamazsınız. Peki tüm bunlar ne anlama geliyor?
#Uyku FelciHızlı yaşam temposuna ayak uydurmak için genellikle besinleri çabuk ve aceleyle tüketiyoruz. Fakat hızlı yemek yeme alışkanlığı, başta kilo artışı olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Konuyla ilgili yapılan pek çok araştırma ise tehlikenin giderek arttığını gösteriyor. Peki hızlı yemek tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Standart yemek hızı ne kadar olmalı? En önemlisi yemek yeme hızını bilinçli olarak yavaşlatmak için hangi adımlar atılmalı? Bunun gibi pek çok soruya Prof. Dr. Alper Yurci ile cevap aradık.
#SağlıkÜnlü manken ve sunucu Çağla Şıkel, 3 günlük “gözü kapalı” inzivaya katılmıştı birkaç ay önce. Sosyal medyada çok mavrası yapıldı, “Derdin mi yok?”, “Bu neyin kafası?” gibi eleştiriler çoğunluktaydı. Bense, daha çok anlamaya çalışan bir pencereden, şunu sormuştum: “Ne arıyor, neyi bulmayı ümit ediyor acaba?” Yazım yayımlandıktan sonra yogi, Çağla Şıkel’in de öğretmeni Çetin Çetintaş aradı ve dedi ki: “E, gel kendin gör.” Geçtiğimiz hafta sonu röportaj için Kırklareli’nde KİOO İnziva Merkezi’ndeydim. Ve şansa bakın ki gündemde yine Çağla Şıkel vardı. İçinde ayağa kalkmanın ya da uzanmanın mümkün olmadığı, yaklaşık 1.5 metrekarelik bir kulübede, aç, susuz geçirdiği 11 saat konuşuluyordu bu kez. Haber ayağıma gelmişti... Ben de o kulübeye girdim. Ama yoga pratiğim olmadığı için Çetintaş sadece fotoğraf çekilmeme izin verdi. İyi de bir insan neden kendini karanlık odaya kapatır hem de parasıyla? İşte tüm merak edilenler...
#Çağla ŞıkelKulağa bir korku filminin başlangıcı gibi geliyor; yatağınızın ucunda gölgeli bir figür, göğsünüzün üzerinde oturan meçhul bir varlık… Derin bir uykudan uyandığınızda bu korkunç senaryolardan hangisinin gerçekleştiği önemli değildir ancak hepsinin de ortak bir yanı vardır; hareket edemez, kaçamaz veya yardım için bağıramazsınız. Tamamen bilinçli olmanıza rağmen olduğunuz yerde donup kalırsınız ve ‘uyku felci şeytanından’ kaçamazsınız. Peki tüm bunlar ne anlama geliyor?
#Uyku FelciÇocuğunu iyi yetiştirmek için aşırı kontrolcü davranan anne babalar, ölçüyü kaçırdığında ‘işgalci ebeveyn’e dönüşüyor. Psikoterapist Sökmez’e göre baskıcı ve manipülatif davranan ‘işgalci ebeveyn’lerin kurallarına sorgusuz sualsiz uyan çocuklar ise gelecekte terapi odalarının en sık görünen misafirleri oluyor...
#İşgalciÇocuğunu iyi yetiştirmek için aşırı kontrolcü davranan anne babalar, ölçüyü kaçırdığında ‘işgalci ebeveyn’e dönüşüyor. Psikoterapist Sökmez’e göre baskıcı ve manipülatif davranan ‘işgalci ebeveyn’lerin kurallarına sorgusuz sualsiz uyan çocuklar ise gelecekte terapi odalarının en sık görünen misafirleri oluyor...
#İlgili Ebeveyn“Terapi odasında uzun bir koltuğa uzanılır, herkesin terapiye ihtiyacı vardır, terapi bağımlılık yapar, sorunlarımızın temeli annemizle ilişkimiz…” Bu ve benzeri cümleler psikolojik destek almak isteyenlerin en sık maruz kaldığı cümlelerden… Peki terapi almak isteyen insanların kafasında soru işaretleri oluşturan bu bilgiler ne kadar doğru? İşte terapiyle ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar…
#Terapi