İzmir’de Buca Metrosu'nun çalışmaları sürerken, yer altında tünel kazmakta kullanılan 'köstebek' olarak bilinen tünel açma makinesi (TBM), Atilla Mahallesi'ndeki bazı binaların duvarlarının çatlamasına, ıslak zeminlerdeki fayansların patlamasına neden olduğu belirtildi. Evlerinde çatlaklar oluşan vatandaşlar tedirgin olduklarını belirtirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, "TBM'lerin geçişi sırasında Konak Atilla Mahallesi'nde yüzeyin 30 metre altında zemindeki volkanik andezit kayalar arasında ilerlerken, ayrışmış andezitlerin bulunduğu lokal bir bölgede toleranslar dahilinde zemin oturmaları yaşanmıştır. Bu zemin hareketleri sebebiyle bölgedeki bazı binalarda oturma çatlakları ile bitişik binaların farklı hareketi kaynaklı sıva ayrışmaları oluşmuştur. Binalarda yapılan incelemelerde yapısal taşıyıcı sistemlerde (kolon-kiriş) bir sorun tespit edilmemiş, ayrışan sıvalar sıyrılarak temizlenmiş ve sıva dökülmesinden doğabilecek sorunları önlemek amacıyla emniyet şeritleri çekilmiştir" denildi.
#İzmirİzmir’de Buca Metrosu'nun çalışmaları sürerken, yer altında tünel kazmakta kullanılan 'köstebek' olarak bilinen tünel açma makinesi (TBM), Atilla Mahallesi'ndeki bazı binaların duvarlarının çatlamasına, ıslak zeminlerdeki fayansların patlamasına neden olduğu belirtildi. Evlerinde çatlaklar oluşan vatandaşlar tedirgin olduklarını belirtirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, "TBM'lerin geçişi sırasında Konak Atilla Mahallesi'nde yüzeyin 30 metre altında zemindeki volkanik andezit kayalar arasında ilerlerken, ayrışmış andezitlerin bulunduğu lokal bir bölgede toleranslar dahilinde zemin oturmaları yaşanmıştır. Bu zemin hareketleri sebebiyle bölgedeki bazı binalarda oturma çatlakları ile bitişik binaların farklı hareketi kaynaklı sıva ayrışmaları oluşmuştur. Binalarda yapılan incelemelerde yapısal taşıyıcı sistemlerde (kolon-kiriş) bir sorun tespit edilmemiş, ayrışan sıvalar sıyrılarak temizlenmiş ve sıva dökülmesinden doğabilecek sorunları önlemek amacıyla emniyet şeritleri çekilmiştir" denildi.
#İzmir23 Nisan 1920 Cuma günü Ulus’taki tek katlı taş binada Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılırken, 1924 yılında geçilen İkinci TBMM binası ile de bu temeller sağlamlaştırıldı. 1961 tarihinde hizmete açılan bugünkü TBMM binası da 63 yıldır milli iradenin güçlü bir şekilde temsiline ev sahipliği yapıyor.
#AnkaraYaz mevsiminin sonuna geldiğimize göre artık kültür, sanat ve tarihin izinde yola çıkmanın vakti gelmiş demektir. Bu yıl müze ve ören yerlerine ilgi oldukça büyük… Hatta Kültür ve Turizm Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Müze Kart'ta yıl sonuna kadar rekor beklendiğini duyurdu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Müze Kart ile keşfedilecek büyüleyici müze ve antik kentler hangileri?’ diye sorduk. 6 şehirden birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#Rotaİzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Bayraklı ilçesindeki Şehir Hastanesi'nin diri faylar arasında inşa edildiği iddiasının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Aksine hastanenin, İzmir'in en sağlam kayaları üzerine inşa edildiğini belirten Sözbilir, "Hastanenin etrafında yapılan deprem konutları da benzer şekilde andezit kayası üzerindedir" dedi.
#İzmir Şehir HastanesiÜlkemizde birçok antik kent bulunmaktadır. Bu kentlerden arasında en fazla ziyaret edilenlerden biri tarihi özellikleri ile beğenilen Assos Antik Kentidir. Assos Antik Kenti nerede? Assos Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) detayları ile yazımızda.
#SeyahatArtık yaz mevsiminin sonuna geldiğimiz şu günlerde deniz, kum ve güneş tatilini bir kenara bırakıp kültür, sanat ve tarihin izinde yola koyulmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken müze ve eserler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden güzel 15 müzeyi önerdiler.
#RotaAndezit, volkanik kaya olarak da karşımıza çıkar. Sağlam ve işlevli olan andezit taşı birçok kullanım alanına da sahiptir. Genelde volkanik bölgelerde bulunan Andezit özellikle Orta Amerika ve Pasifik Havzasında görülür. Andezit nedir ve nerelerde bulunur nasıl bir kayaçtır sizler için derledik.
#AraştırmaDoğada bulunan birçok kayaç türü olduğu bilinmektedir. Bunlardan biriside bazalt olarak dikkat çeker. Bazalt, belirli özelliklere sahip olması ve kullanıldığı yere göre ilgi çeken bir kayaç türüdür. Özellikle sıkça araştırılması bazaltı önemli bir konuma getirmektedir. Bazalt nedir? Nerede bulunur ve kullanılır? Bazalt hangi kayaç türüdür detayları ile derledik.
Üç tarafı denizlerle çevreli olan ülkemizin dört bir yanı dağlarla çevrilidir. Dünyanın en güzel ülkelerinden birinde yaşıyoruz. Dünya bir bütün olarak güzel olsa da coğrafi ve mevsimsel çeşitlilik bakımdan zengin bir ülke olduğumuz da kesindir. Türkiye sınırları içinde bulunan, yükseklikleri ise, 5137 metre ila 2500 metre arasında değişen dağlar bulunuyor. Türkiye'deki ve dünyadaki bilinen dağların isimleri ve bulunduğu yerler nelerdir sizler için derledik.
Kayaç döngüsü, yer kabuğunu oluşturmakta olan üç temel kayaç türünde meydana gelmektedir. Bu kayaç türlerinde gerçekleşen döngü önemli olmaktadır. Yeryüzünde kayaç döngüsü sonucu oluşmuş olan pek çok kayaç bulunmaktadır. Bu kayaçlar başta insanlar olmak için bazı canlılar için önem arz etmektedir. İnsanlık bu kayaçları çeşitli şekillerde ve alanlarda kullanmaktadır. Bunun yanında maddi olarak da getirisi vardır. İşte, kayaç döngüsü hakkında tüm detayları derledik.
#EğitimKayalar, beşeri ve ekonomik açıdan oldukça önemli olduğundan dolayı günümüzde fazlasıyla ön plana çıkmıştır. İnsanlık tarihinin her aşamasında karşımıza çıkan kayaçlar coğrafi dersler olarak da oldukça önemli bir yere sahiptir. Peki, Kayaç türleri ve çeşitleri nelerdir? Kayaç türleri kaça ayrılır? Kayaçın özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
Dünyada coğrafi işaretli ürünlerin pazar büyüklüğünün 200 milyar dolar olduğunu belirten ATO Başkanı Gürsel Baran, “Coğrafi işaret alma potansiyeli olan ürünler, ticaretimizin adeta gizli kalmış hazineleri. Bu hazineleri ticari değere dönüştürmemiz gerekiyor” dedi.
#GazetehaberleriBolu'nun Seben ilçesinde lav gölünün yer altındaki çatlaklara inerek asırlar boyu soğuması sonucu oluşan yüzlerce "bazalt sütuna" rastlandı. Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mustafa Arslan, "Buradaki oluşumlarda yaklaşık 50-60 santimetre çapında, 15-20 metre yüksekliğinde bazalt sütunları görebilmekteyiz. Bu tabii şu anda yeryüzüne çıkmış olan kısmı. Bunun daha toprak altında devam eden kısımları var" dedi.
#BoluBolu'nun Seben ilçesinde lav gölünün yer altındaki çatlaklara inerek asırlar boyu soğuması sonucu oluşan yüzlerce "bazalt sütuna" rastlandı. Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mustafa Arslan, "Buradaki oluşumlarda yaklaşık 50-60 santimetre çapında, 15-20 metre yüksekliğinde bazalt sütunları görebilmekteyiz. Bu tabii şu anda yeryüzüne çıkmış olan kısmı. Bunun daha toprak altında devam eden kısımları var" dedi.
#BoluAnkara’nın başkent oluşunun kutlandığı 13 Ekim’de Seymenlerin gösterisi için açılan Ankara Kalesi’ndeki Akkale Burcu, pek çok Ankaralının merak ettiği bir yapı. Ziyarete kapalı olan Akkale Burcu, Selçuklu mimarisinin ülkemizdeki en önemli örneklerinden. Hürriyet Ankara olarak içinde çok sayıda antik eseri barındıran burcu keşfettik ve fotoğrafladık.
#Haşim KILIÇBana soracak olursanız Assos’a yaz mevsiminde değil de sonbaharda giderim hatta kış.. Şöminelerin yandığı mevsimde mesela.. ama Bursa’ya yakın olması temiz denizi ve kekik kokan havası ile Assos yaz aylarında da yerli turistlerin tercihi oluyor ve bu sene yaşanan virüs sürecinde insanların kendini güvende hissettiği, yoğun taleple karşılaşan bölgelerden biri oldu.
#Bursa