Ankara markası tescil yolunda

Güncelleme Tarihi:

Ankara markası tescil yolunda
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2021 23:40

Ankara Ticaret Odası (ATO), ‘Ankara taşı’ olarak da bilinen ‘Andezit taşı’ için Türk Patent ve Marka Kurumu’na coğrafi işaret başvurusu yaptı. ATO Başkanı Gürsel Baran, “Coğrafi işaret tescili aldıktan sonra ilk hedefimiz Avrupa Birliği’nden de tescil almak” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Ticaret Odası (ATO), Başkent’in ürünlerini kıymetlendirme çalışmaları çerçevesinde ‘Ankara taşı’ olarak da bilinen ‘Andezit taşı’ için Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TÜRK PATENT) coğrafi işaret başvurusu yaptı. ATO Başkanı Gürsel Baran, “Yerli ürünlerimize katma değer kazandırmak, dünyaya tanıtmak ve ihracat yaparak ekonomimize katkı sağlamak için çalışıyoruz. Andezit taşı için yerelde coğrafi işaret tescili aldıktan sonra ilk hedefimiz Avrupa Birliği’nden de (AB) tescil almak. Tamamen yerli ve milli olan andezit taşının ihracat yaptığımız Çin, ABD, İspanya, Belçika, Bulgaristan gibi ülkelerle sınırlı kalmayıp, tüm dünya pazarına ulaşması açısından AB’den tescil almamız faydalı olacak” diye konuştu.

Ankara markası tescil yolunda


İHRACAT İMKÂNLARI ARTACAK

Haberin Devamı

Ankara simidi, Ankara döneri, Ankara tavası ve Ankara erkeç pastırmasına coğrafi işaret tescili alan ATO, Ankara tiftiği, Ankara balı ve Çamlıdere höşmerim tatlısının ardından andezit taşı için de tescil başvurusu yaptı. Tescil almasıyla birlikte ürünün daha da kıymet kazanacağını belirten Baran, “Ankara için büyük önem taşıyan andezit taşının coğrafi işaret tescili almasıyla ihracat imkânları ve buna bağlı olarak ekonomimize sağlayacağı katkı da artacak” diye konuştu.
Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde büyük ustalıkla işlenerek cami, medrese, çeşme, han ve hamam gibi binalarda andezit taşının kullanıldığını kaydeden Baran, Anıtkabir’den Ankara Kalesi’ne, Ankara Garı’ndan Hacı Bayram Veli Camisi ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’ne (1. TBMM Binası) kadar Ankara’nın önemli tarihi yapılarında taşın yer aldığını söyledi.

KENT SINIRLARINI AŞACAK

Baran, Gölbaşı’nda alt yükleniciler, yan iş kolları ve tedarikçilerle birlikte binlerce kişi için geçim kaynağı olan andezit taşının bir Ankara markası olarak tescil almasının yatırım ve iş birlikleri oluşturma açısından önem taşıdığını kaydetti. Baran, “Andezit taşımız tescil aldığında Ankara sınırlarını aşıp Türkiye ekonomisi için önemli katkı sağlayacak” diye konuştu. Andezit taşının sektördeki kullanımı için bu alanda yetişmiş eleman ihtiyacına değinen Baran, konuyla ilgili yaptıkları çalışmaları da, “Kendine has özellikler taşıyan andezit taşının işlenmesi de özel çalışma gerektiriyor. Bu alanda eğitimli gençlerimizin yetişmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile diyaloğa geçerek mesleki ve teknik liseler ile mesleki eğitim merkezlerine doğal taş işletmeciliği derslerinin eklenmesine ilişkin taleplerimizi ilettik. Bu sayede ürünümüzün katma değerini arttırıp bu alanda istihdam sağlamayı hedefliyoruz” sözleriyle ifade etti.

Ankara markası tescil yolunda


PEK ÇOK ALANDA TERCİH EDİLİYOR

Haberin Devamı

Baran, Türkiye’de ilk kez Gölbaşı’nda keşfedilen andezit taşının aşınmaya karşı dayanıklılığı, don ve ısı farklılıklarından etkilenmemesi, yüzeyinin herhangi bir boyaya ihtiyaç duymaması ve bakım gerektirmeyen yapısı nedeniyle binaların temel ve duvarlarında, zemin döşemelerinde, dış mekân ıslak alanlarda, kent mobilyaları, parke ve bordur taşları olarak yol ve kaldırımlarda kullanıldığını bildirdi. Andezit taşı, işlenmesinin kolay olması ve ekonomik olması nedeniyle yaygın olarak kullanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!