Dağ İsimleri - Türkiye'deki Ve Dünyadaki Bilinen Dağların İsimleri Ve Bulunduğu Yerler

Güncelleme Tarihi:

Dağ İsimleri - Türkiyedeki Ve Dünyadaki Bilinen Dağların İsimleri Ve Bulunduğu Yerler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2022 15:08

Üç tarafı denizlerle çevreli olan ülkemizin dört bir yanı dağlarla çevrilidir. Dünyanın en güzel ülkelerinden birinde yaşıyoruz. Dünya bir bütün olarak güzel olsa da coğrafi ve mevsimsel çeşitlilik bakımdan zengin bir ülke olduğumuz da kesindir. Türkiye sınırları içinde bulunan, yükseklikleri ise, 5137 metre ila 2500 metre arasında değişen dağlar bulunuyor. Türkiye'deki ve dünyadaki bilinen dağların isimleri ve bulunduğu yerler nelerdir sizler için derledik.

Haberin Devamı

Doğu Anadolu bölgesi ülkemizde bulunan en yüksek dağ olarak da bilinen Ağrı Dağına ev sahipliği yapar. Aynı zamanda 4434 metre yüksekliğinde olan Süphan ve 4134 metre yüksekliğinde bulunan Gelyansın (Cilo-Sat) dağlarını da içinde barındıran bir bölgedir. 

 Türkiye'deki ve Dünyadaki Bilinen Dağların İsimleri ve Bulunduğu Yerler 

Ağrı Dağı, Ağrı (5137 metre): Ağrı Dağı, Türkiye’nin en yüksek dağı şeklinde ön plana çıkıyor. Çok heybetli olmasının yanı sıra Nuh’un gemisinin de bu dağ üzerinde bulunduğuna dair efsanelerle ünlü olan bu ülke sınırlarını da aşıyor. Ağrı Dağı’nın yüksekliği ise yaklaşık olarak 5137 metredir. Türkiye’nin en büyük dağı olarak bilinen Ağrı Dağı, konum bakımından Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içinde, Ağrı şehrimizde yer alıyor. Ağrı iline bağlı olarak bilinen Doğu Beyazıtadlı ilçenin 15 kilometre kadar kuzey doğusuna doğru gidildiği zaman Ağrı Dağı’na kolaylıkla ulaşılıyor. 

Haberin Devamı

Cilo Dağı, Hakkari (4134 metre): Ağrı Dağı’ndan sonra Türkiye’de ikinci yüksek dağ olma özelliği taşıyan Cilo Dağı’nda yer alıyor. Konum bakımından Türkiye’nin güney doğu sınırı yakınında yer alan Hakkari ili içinde yer alıyor. Yılın 12 ayı boyunca yerde erimeyen karlarla kaplı olması ile Cilo Dağı Güneydoğu Toros Dağları’nın en doğuda kalan parçası şeklinde biliniyor. 

Süphan Dağı, Bitlis (4058 metre): Cilo Dağı ve Ağrı Dağı’ndan sonra gelen Süphan Dağı Türkiye’nin üçüncü yüksek dağı olma özelliğini taşıyor. Rakım bakımından 4.058 metrelik bir ölçüye sahip olduğu bilinen Süphan Dağı birbirinden zengin doğal kaynak sularını taşıyor. Dağın çevresinde yer alan Malazgirt, Ahlat, Patnos ve Adilcevaz adı verilen ilçeler yer alıyor. Bu yerleşim yerlerinin tamamının su ihtiyacı ise bu dağlardan karşılanabiliyor. 

Kaçkar Dağı, Rize (3932 metre): Karadeniz Bölgesinin sınırları içinde yer alan Kaçkar Dağı Hopa ve Rize arasında yer alıyor. Yeşilin bin bir tonuna ev sahipliği yapan bu dağ, tamamen bir doğa harikası şeklinde biliniyor. Doğu Karadeniz kıyısına paralel olarak uzanan Kaçkar Dağı’na da her yıl binlerce dağcının tırmanış yaptığı da biliniyor. Zirvesinde bulunan buzullara da ek olarak mavi renkli göllere, derelere ve zengin bitki örtüsüne ev sahipliği yapan bu dağ aynı zamanda Ayder Yaylası’nda yer alan kaplıcalara da ulaşma imkanı veriyor. 

Haberin Devamı

Erciyes Dağı, Kayseri (3916 metre): Konum bakımından Kayseri ilinin 30 kilometre kadar güneybatısında bulunan Erciyes Dağı Nevşehir ve Kapadokya ziyaretlerinde meraklılarını karşılıyor. 

Küçükağrı Dağı, Ağrı (3896 metre): Türkiye’nin çatısı olarak da bilinen Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Ağrı Dağı, Küçük Ağrı ve Büyük Ağrı adında iki adet doruğa sahiptir. Zirvesinin buzullarla kaplı olduğu Ağrı Dağı’nın en doğu yönüne doğru bakan bölümünde 3.896 metrelik bir rakıma sahip olan Küçük Ağrı Dağı da yer alıyor. Serbulak Yaylası’nı da içinde bulunduran yapan Küçük Ağrı andezit türünde bulunan lavlardan oluştuğu için volkanik olma özelliğini de elinde bulunduruyor. 

Haberin Devamı

Kızılkaya Dağı, Niğde (3794 metre): Konum bakımından Kayseri, Niğde ile Adana il sınırları içinde kalan Kızılkaya Dağı yer alıyor. 3.767 metrelik yüksekliği sayesinde Toros Dağları’nın da en yükseği olarak biliniyor.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!