İlk aşık olduğumuzda neden gözümüz karşımızdakinin kusurlarını görmez? Karnımızda uçuşan kelebeklerin, terleyen avuçlarımızın sebebi nedir? Neden hep sevdiğimizle birlikte zaman geçirmek ister, onu yeri gelince kendimizden bile kıskanırız? Peki sevilen kişi hayatımızdan çıktığında bu kaybın vücudumuza nasıl bir etkisi olur? Bilim insanları bütün bunları teker teker anlattı...
#AŞKDünya günlerdir Titanic gemisinin enkazına giderken Atlas Okyanusu’nda kaybolan Titan denizaltısını ve içindeki milyarderleri konuşuyor. "İkinci Titanic faciası" olarak nitelendirilen bu olay, zengin insanlar arasında trend olan ekstrem turizm kavramının da tartışılmasına neden oldu. Milyarderler neden ‘aşırı’ aktiviteleri tercih ediyor? Aldıkları riskin altında yatan psikolojik sebep ne? Yoksa buna mecbur mu kalıyorlar? Kayıp denizaltıda hayatını kaybeden milyarderler ve diğerlerinin heyecan arayışına uzmanlar ne diyor?
#TitanikHiç düşündünüz mü neden bazı insanlar hayaletleri, yaratıkları ve tüyler ürperten cinayetleri konu olan korku filmlerini anlam veremediğimiz bir şekilde tutkuyla izler ve bundan zevk alır? Biz merak ettik ve hem konunun uzmanları ile hem de bu korkusuzlarla konuştuk.
#Korku FilmiBu hafta Türkiye’nin gündeminde; Bağcılar’da yaşayan, madde bağımlısı, 26 yaşındaki gencin annesinin başını keserek pencereden attığı cinayet vardı. Yaşanan bu dehşet verici olayın ardından uzmanlarla konuştuk. Özellikle son zamanlarda kullanımı artan sentetik uyuşturuculardan gençleri nasıl koruyabileceğimizi sorduk.
#Madde BağımlılığıHipokampus, yeni anıların meydana gelmesi, onların organizasyonu ve depolanmasında oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Belirli hislerin ve duyguların bu anılara bağlanmasını sağlar. Belirli bir koku kimi zaman bir anıyı temsil edebilmektedir. İşte bu gibi durumlarda hipokampus devreye girer. Peki, Hipokampus nedir? Ne işe yarar ve nerde bulunur? Hipokampus beyinde ne görevi görür? İşte detaylar.
#HipokampusKim istemez kolunu bile kıpırdatmadan fazla kilolarından kurtulmayı… "Ama kilo vermek hiç de o kadar kolay değil" diyorsanız bu araştırmanın sonucu sizin de yüzünüzü güldürecek ve bir an önce uyumak isteyeceksiniz. Aslında zaten yaptığı bir şeyin dozunu biraz daha artırarak kilo vermek isteyenleri buraya alalım…
#SağlıkSosyal fobi, diğer insanlarla etkileşimi içeren toplumsal durumlar sonucunda ortaya çıkan bir tür kaygı bozukluğudur. Bu rahatsızlık genellikle diğer insanlar tarafından küçük düşürülme ve olumsuz değerlendirilme korkusundan kaynaklanır. Sosyal anksiyete bozukluğu olarak da bilinen bu bozukluk, toplumda yaygın olarak görülen bir sorundur. Sosyal Fobi nedir, türleri nelerdir sizler için derledik.
#Sosyal FobiBağımlılık fiziksel veya duygusal sorunlar yaratmasına rağmen bir maddenin alınması veya bir eylemin yapılması sürecidir. Bağımlılık eylemi kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bağımlılığın kronik bir beyin rahatsızlığıdır. Bağımlılık kişilerin sosyal yaşamını ve iş yaşamını olumsuz etkilediği için tedavi edilmesi gerekir. Bağımlılıkta kişilerin, bağımlı oldukları konu kişilerin üzerinde yönetim kurmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Bugün 20 Mart, Dünya Mutluluk Günü... 2012’de Birleşmiş Milletler’in ilan ettiği bu özel günün amacı mutluluk hissini hatırlatıp farkına varmamızı sağlamak. Mutluluğa her zamankinden fazla ihtiyacımız olduğu bu dönemde alanında uzman isimlere mutlu olmanın ipuçlarını sorduk.
#GazetehaberleriTakıntılar genellikle insanı esir alan ve kişinin özgürlüğünü kısıtlayan düşüncelerdir. Takıntıları yüzünden evinden çıkamayan, bir buçuk gün boyunca banyodan çıkamayan hayatı kısıtlanan kişiler var. Takıntısı olan kişiye ne kadar saçma gelirse gelsin, bu parazit duygu ile kişi bu davranışı defalarca tekrarlıyor.
#TakıntıCanlıların soyunun devamı için gerekli olan cinsellik, ilk çağlardan beri insanoğlununun ilgisini cezbeden bir iç güdüdür. Doğadaki tüm canlılardan daha büyük ve gelişmiş bir beyine sahip olan insanlarda cinsel tepkilerde beyin çok önemli fonksiyonlara sahiptir. Ancak bu beyin fonksiyonlarının konumu ve yoğunluğu, bireylerin cinsel kimliklerine ve yönelimlerine göre farklılık gösterebilir.
#PornoSalgın dönemi tüm alanlarda olduğu gibi eğitim sisteminde de bazı değişimleri ve alışıla gelmeyen uygulamaları gündeme getirdi. Aynı zaman diliminde aynı mekanı paylaşamama durumu için şimdilik bildiğimiz en iyi yöntemlerden birisi olan bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanmak bir çözüm olarak görünüyor. Ayrıca, bir dönem bu araçların özellikle gelişim döneminde olan çocuklarımız için gerek bilişsel gerekse psikomotor ve duyuşsal gelişimleri için olumsuz etkilerinden bahsederken bir anda bu teknolojileri çocuklarımızın önüne getirip kullanmaları konusunda da ısrarcı oluyoruz. Değişik bir paradoks olarak, bunun geçici bir durum olduğunu ve kısa bir süre sonra normale döneceğimizi çocuklara açıklayarak geleceğe odaklanmalıyız.
#BilgisayarKüresel salgına dönüşen koronavirüs ülkemizde de kendini yoğun şekilde gösteriyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, atlatabilmemiz için birlik ve beraberlik içinde kurallara uyarak hareket etmemiz ve uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Bu zor günlerde Hürriyet Bursa olarak iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle koronavirüslü yaşam hakkında kısa sohbetler gerçekleştirdik ve bir yazı dizisi hazırladık. Birlikte başarmak dileğiyle.
#BursaBebekler oldukça gelişmiş koku ve tat alma duyguları ile dünyaya gelirler. Birinci trimester sonunda artık annenin yediklerinin kokusunu ayrıt edebilen bebek, doğduktan sonra zamanla değişik kokuları öğrenmeye başlar. Doğumdan sonra kokular arasındaki farkları ayrıt etmeye başlar. Ve diğer duyu organları ile birlikte artık bebeğiniz yeni hayata alışmaya başlıyor demektir.
#Bebek MasajıModern hayatın kaçınılmaz bir gerçeği olan stres, hayatımızın tam merkezinde yer alıyor ve karar verme mekanizmasının hakimiyetini üstleniyor. Bu noktada stres, daha da hastalıklı bir hal alıyor ve kronikleşiyor. Kronik stresin çok tehlikeli olabileceğine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, konu hakkında çarpıcı bilgiler veriyor.
#StresAmigdala, duygusal olaylarla ilgili hafızanın oluşumunda ve depolanmasında önemli rol oynar. Amigdalanın salt uyarıcı bir olaya tepki gösterirken sürekli bu tepkiyi gösterir duruma geçmesi anı oluşumunun yanı sıra, sinir hücreleri arasında yeni bağlantıların da kurulmasını gerektiriyor. Peki, amigdala nedir?
#Amigdala Nedir