Hipokampus nedir? Ne işe yarar ve nerde bulunur? Hipokampus beyinde ne görevi görür?

Güncelleme Tarihi:

Hipokampus nedir Ne işe yarar ve nerde bulunur Hipokampus beyinde ne görevi görür
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2022 19:03

Hipokampus, yeni anıların meydana gelmesi, onların organizasyonu ve depolanmasında oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Belirli hislerin ve duyguların bu anılara bağlanmasını sağlar. Belirli bir koku kimi zaman bir anıyı temsil edebilmektedir. İşte bu gibi durumlarda hipokampus devreye girer. Peki, Hipokampus nedir? Ne işe yarar ve nerde bulunur? Hipokampus beyinde ne görevi görür? İşte detaylar.

Haberin Devamı

Hipokampus, çok eski zamanlardan beri beynin en fazla merak edilen ve bu alanda çok fazla araştırma yapılan bir bölümüdür. Günümüzde de oldukça araştırılan bir beyin yapısıdır. Bu yapının anatomik özellikleri son derece iyi bilinmektedir. Fakat fonksiyonları ve fizyolojisi hala net olarak ortaya konulmamıştır.

Hipokampus Nedir?

Hipokampus, beynin temporal lobunun medial tarafında bulunur. Üzerinde en fazla laboratuvar ve klinik çalışmaları yapılan beyin bölümüdür. Temel olarak duygulanım, yön bulma, hafıza konumlama gibi durumlarda oldukça önemli bir rolü bulunmaktadır.

Hipokampus, beynimizin hafıza merkezi olarak adlandırılır. Kısa süreli hafızaya alınmış olan bilgilerin uzun süreli hafızaya geçmesinde görev alır. Aynı zamanda yaşanılmış olan anıların olaylar ile birleştirilmesinde, kişilerin yön bulma duygularının kontrol edilmesinde oldukça önemli bir rol oynar.

Haberin Devamı

Hipokampus Ne İşe Yarar ve Nerede Bulunur?

Hipokampus, limbik sistem korteksinin kenar tarafında yer alan amigdala hipotalamusu içeren bir beyin bölümüdür. Endokrin sistem ve genel olarak savaş veya uçuş reaksiyonu şeklinde bilinenler gibi çok farklı vücut fonksiyonlarının kontrol edilmesine yardımcı olur. Yapılan güncel araştırmalarda hipokampusun yol bulmayı, hafızayı değil aynı zamanda dokunma işitme gibi işlevleri de etkilediği keşfedilmiştir. Bu etkilerinden dolayı beynin kalbi olarak nitelendirilmektedir.

Bu yapı yaklaşık olarak 5 ile 8 santimetre arasında bir uzunluğa sahiptir. Hipokampus beyin kesitlerinde C harfi olarak görülür. Bu yapısıyla denizatına benzer. Bundan dolayı beynin bu bölümü hipokampus olarak isimlendirilmiştir.

Hipokampus Beyinde Ne Görevi Görür?

Hipokampus beyinde yön bulma, kısa süreli olan hafızanın uzun süreli belleğe aktarılmasını, duygulanım ve konumlama gibi durumların kontrolünde, dokunma, görme ve işitme gibi temel işlevler de görev alır.

Hipokampusu Etkileyen Hastalıklar Nelerdir?

Hipokampus, beynin oldukça hassas olan bir parçasıdır. Yüksek seviyelerde strese maruz kalma dahil olmak üzere pek çok durum hipokampüsü olumsuz etkilemektedir. Aynı zamanda birçok hastalığın ve bu hastalık faktörlerinin hipokampüsün görevini yerine getirme yeteneğini bozduğu bilinmektedir. Bu hastalıklar ise şunlardır:

Haberin Devamı

Epilepsi: Yapılan araştırmalar neticesinde epilepsi hastası olan kişilerin %50 ile 75'i arasındaki durumlarda hipokampusa zarar verdiği söylenmektedir. Fakat epilepsi hastalığının bu hasar sonucunda mı oluştuğu ya da bu hasara sebep mi olduğu bu tam olarak bilinmemektedir.

Alzheimer Hastalığı: Hipokampus bu hastalığın etkilemiş olduğu ilk alanlardan birisidir. Çünkü bu hastalığın ilk belirtisi hastanın kısa süre içerisinde kısa süreli hafızasını yitirmesidir. Hastalığın ilerlemesi ile hipokampusun hacmi azalır.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!