Dünyada ilk kez nedeni bilinmeyen ölümcül bir hastalığın tanısını koyup kesin tedavisini geliştirdi, Avrupa İmmünoloji Dernekleri Federasyonu’nun en prestijli ödüllerinden ‘Doğu’nun Yıldızı’ ödülüne layık görüldü. Bu hastalık nedeniyle 7 çocuğunu kaybeden bir anne ve 6,5 yaşındaki kızına, bu keşfi sayesinde can olan Türk doktor Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan Özen, nadir görülen ve bir tür bağışıklık sistemi hastalığı olan 'CHAPLE sendromu'nun teşhis ve tedavisini bulmasıyla tıp literatürüne adını yazdırdı. Bir hastalığın tedavisinde yeni bir ilacın geliştirilmesi on yıllar sürerken, Prof. Dr. Özen ve ekibinin hem hastalığın kendisini keşfedip hem de uluslararası işbirliği ile 6 yılda çalışmalarını tamamladığı ilaç, ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA onayını da alarak hastalarda kullanılmaya başlandı.
#Ahmet Oğuzhan ÖzenDünyada ilk kez nedeni bilinmeyen ölümcül bir hastalığın tanısını koyup kesin tedavisini geliştirdi, Avrupa İmmünoloji Dernekleri Federasyonu’nun en prestijli ödüllerinden ‘Doğu’nun Yıldızı’ ödülüne layık görüldü. Bu hastalık nedeniyle 7 çocuğunu kaybeden bir anne ve 6,5 yaşındaki kızına, bu keşfi sayesinde can olan Türk doktor Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan Özen, nadir görülen ve bir tür bağışıklık sistemi hastalığı olan 'CHAPLE sendromu'nun teşhis ve tedavisini bulmasıyla tıp literatürüne adını yazdırdı. Bir hastalığın tedavisinde yeni bir ilacın geliştirilmesi on yıllar sürerken, Prof. Dr. Özen ve ekibinin hem hastalığın kendisini keşfedip hem de uluslararası işbirliği ile 6 yılda çalışmalarını tamamladığı ilaç, ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA onayını da alarak hastalarda kullanılmaya başlandı.
#Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan ÖzenEğer siz de yemeğin tadına bile bakmadan tuz ekleyenlerdenseniz bu haberi okurken tadınız tuzunuz kaçabilir. Yeni bir çalışma kapsamında 470 bin kişinin verisi incelendi ve yemeğe fazladan tuz eklemenin mide kanserine yakalanma ihtimalini yüzde 41 arttığı ortaya koyuldu. İşte bir sonraki öğününüzde tuzluğa uzanırken bir kez daha düşünmenize neden olacak o araştırmanın detayları...
#Tuz Tüketimi5 Kasım’da yapılması beklenen ABD başkanlık seçimlerinde ilginç bir tartışma yaşanıyor. ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin mentollü sigaralar için önerdiği yasak, Demokrat Parti’nin önemli bir destekçisi olan bazı Afrika kökenli Amerikalıların tepkisini çekiyor.
#BidenKullanım alanı gün geçtikçe artan akıllı saatlerin en dikkat çeken özelliği sağlık verilerini planlı bir şekilde gösteriyor olması. Ancak bu verilerin doğruluk oranı ve veri ihlali riskleri hâlâ tartışma konusu. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ise en son yaptığı açıklamada akıllı saatlere itimat edilmemesi gerektiğini duyurdu. Peki akıllı saatler sağlık verilerini ne kadar doğru ölçüyor?
#SağlıkSosyal medyada son günlerde yeni bir ‘makyaj hilesi’ popüler oldu: Göz kenarlarına vazelin sürmek. Dondurucu soğukları yaşadığımız şu günlerde ortaya çıkan bu yöntemin, gözlerin sulanmasını önlediği ve makyajın bozulmamasını sağladığı düşünülüyor. Uzmanlar ise bu yöntemin göründüğü kadar masum olmadığı konusunda uyarıyor.
#Göze Vazelin SürmekLazer epilasyon hem erkeklerin hem de kadınların istenmeyen tüylerinden tamamen kurtulmak için başvurduğu kalıcı bir yöntem. Artık ergenlik çağına girmiş genç kızlar bir an önce epilasyona başlamak, tüylerinden kurtulmak istiyor ama ebeveynlerin kafası bu konuda çok karışık. ‘Epilasyona ne zaman başlanmalı, ergenlik döneminde yapılması sakıncalı mı, üreme sağlığını olumsuz etkiler mi?’ gibi pek çok soru onları tedirgin ediyor. Bu noktadan yola çıktık; hem çocukları olan ailelere hem de yetişkinlere rehber niteliğinde bir epilasyon dosyası hazırladık.
#Epilasyon2023’te bilim ve teknoloji alanında birçok gelişmeye tanık olduk. Yapay zekâyı her zamankinden çok konuştuk. Kimi gelişmeler distopik bilimkurgu filmlerini aratmadı. Belki bu yıl da uzaya turistik gezi yapacağız ama doğaya verdiğimiz hasarın önüne bir türlü geçemiyoruz. Bilim insanlarından geçen yılı değerlendirmelerini ve 2024’e dair öngörülerini bizimle paylaşmalarını istedik.
#Hazan Aköz Işıkİnflamasyonun kalp krizi riskini artırabileceğine ilişkin araştırmalar gün geçtikçe daha net veriler ortaya koyuyor. İyi haber: Artık doktorların elinde bu riski ortadan kaldırabilen bir ilaç var! 2006 yılında başlayan ve günümüze dek uzanan araştırmalar olumlu sonuçlar verdi. 2.000 yılı aşkın bir süredir çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan kolşisinin kalp krizi başta olmak üzere kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı ortaya çıktı. İşte tıp dünyasında devrim niteliğindeki bu gelişmenin tüm detayları...
#Kolşisinİnflamasyonun kalp krizi riskini artırabileceğine ilişkin araştırmalar gün geçtikçe daha net veriler ortaya koyuyor. İyi haber: Artık doktorların elinde bu riski ortadan kaldırabilen bir ilaç var! 2006 yılında başlayan ve günümüze dek uzanan araştırmalar olumlu sonuçlar verdi. 2.000 yılı aşkın bir süredir çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan kolşisinin kalp krizi başta olmak üzere kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı ortaya çıktı. İşte tıp dünyasında devrim niteliğindeki bu gelişmenin tüm detayları...
#KolşisinTürkiye geçen hafta psikiyatr Prof. Dr. Süleyman Salih Zoroğlu hakkındaki iddialarla sarsıldı. Haberlere göre Zoroğlu çocuklara hafıza kaybına da neden olan bir ilaç veriyor ve cinsel tacize uğradıkları yönünde telkinde bulunuyordu. Zoroğlu’na danışan üç aileye ulaştık, medyada çıkanlarla ilgili yorumlarını ve bu süreçte yaşadıklarını iddia ettikleri ‘inanılmaz’ olayları dinledik.
#Süleyman Salih Zoroğluİstanbul ve İzmir’de mide botoksu ile zayıflamak isteyen 250’ye yakın hasta zehirlendi. Aynı gün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sosyal medya hesabından, mide botoksunun endikasyon (kullanım dışı) olduğunu duyurdu. Yani estetik amaçlı ya da migren ve boyun ağrısı ile genel cerrahide makat çatlağı gibi tedavilerde kullanılması yasal ama mide için izin yok! Ancak, Bakanlığın önermediği ve hatta ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA’nın kalp krizi, nöbet, solunum durmasına karşı uyardığı mide botoksu bugün hala birçok devlet hastanesi ve özel hastanelerin de neredeyse tamamında yapılıyor. Uzmanların, ‘Kanıtlanmış kilo kaybettirici etkisi yok’ dediği mide botoksu bunca zararına rağmen neden hâlâ yapılmakta, nedir bu mide botoksu, tehlikeleri neler, kim, neden yaptırıyor ve yasaklanmalı mı? Sordum.
#Mide BotoksuYeni geliştirilen Alzheimer ilacının, hastalığın erken evrelerinde başarılı olduğu açıklandı. İlacın, hastalığın neden olduğu bilişsel beceri gerilemesini yüzde 27 oranında yavaşlattığı tespit edildi. Bilim çevreleri çalışmayı ‘çığır açıcı bir gelişme’ olarak değerlendirdi.
#AlzheimerMigren ağrıları yüzünden hayatı kâbusa dönenler çareyi Türkiye'de de kullanılmaya başlanan aşılarda arıyor. Aşılar migren için kesin çözüm mü? Aşı fiyatı ne kadar? Neler yaparsak ataklardan korunuruz? Aşılar ve migren ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlara sorduk ve A'dan Z'ye bir migren dosyası hazırladık.
#SağlıkBilim insanları, hayvanlardaki katı tümörleri küçülten yeni bir 'kanser öldüren virüsü' insana enjekte etti. İlk sonucun olumlu olduğu çalışma, kanser tedavisinde büyük bir dönemeç olarak görülüyor. Peki bu uygulama hangi kanser türünde etkili olacak? Her şey yolunda giderse tedavi nasıl uygulanacak? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KanserSaatlerce güneşlenmek yerine, burnunuza sprey sıkıp birkaç günde bronzlaşmak ister misiniz? Son günlerde sosyal medyada gittikçe popülerleşen bu burun spreyleri çok büyük tehlikeler taşıyor. Güzellik uğruna sağlığımızı tehdit eden bu trend hakkında uzmanlar ne diyor?
#Bronzlaştırıcı KremKozmetik sektöründe bronz tenin yerini yeni bir furya aldı: Cilt beyazlatma. Ancak uzmanlar, “Cilt beyazlatma ya da ton eşitleme adıyla satılan bazı merdivenaltı ürünlerde yüksek oranda cıva var. Bu da kansere veya ağır metal zehirlenmesine neden olabiliyor” diye uyardı...
#Cilt BeyazlatmaBiliyorsunuz uzun ve meşakkatli bir kanser tedavisinden yenice çıktım. Yani yakından biliyorum ki bu süreçte aldığınız ilaç, tedavi yöntemi ve moral büyük önem taşımakta. Oysa bugünlerde yüzlerce kanser hastası büyük bir umutsuzluk ile bekleyiş içinde. Daha önce yazmıştım, dozu 50 ile 80 bin TL arasındaki bazı akıllı-kanser ilaçları SGK kapsamında değil. Kanser hastaları ya kredi çekiyor ya da elde avuçta ne varsa satıp ilaçlarını alıyorlardı. Ama şimdi parasını ödeyen de ilaç alamıyor. Türk Eczacılar Birliği uzun süredir, parasını ödeyenlere de ilaç temin edemiyor. Tedavisi yarım kalan kanser hastaları çaresizlik içinde...
#İlaçAfrika, İsrail ve Hong Kong’dan sonra Belçika, Almanya ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerinde de yeni koronavirüs varyantına rastlandı. Güney Afrika’dan Hollanda’ya gelen 600 yolcudan 61’nde koronavirüs çıktı. Mutasyonun hızla yayıldığı endişesi pandeminin başındaki gibi etkinlik ve uçuş iptallerini beraberinde getirdi.
#KoronavirüsMeme implantları günümüzde en çok tercih edilen kozmetik cerrahi işlemlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Peki implantların kısaca BIA-ALCL adı verilen ‘meme implantı ile ilişkili anaplastik büyük hücreli lenfoma’ya neden olduğunu duymuş muydunuz? "İmplant ile kanserin nasıl bir bağlantısı olabilir?" dediğinizi duyar gibiyiz. Biz de tam olarak bunu merak ettik, konunun uzmanlarına danıştık...
#Lenfoma