Almanya'da yapılan son anket sonuçları, halkın erken seçim istediğini ortaya çıkardı. Ankette, ana muhalefetteki CDU/CSU'nun, bir önceki aya göre oy oranını 3 puan artırarak yüzde 34 ile birinci sırada yer aldığı görüldü. Ülke basınında, hükümetin 28 Eylül’e kadar görevini sürdüremeyeceği ve muhtemelen Mart ayında seçime gideceği yorumları yapıldı.
#AlmanyaAlmanya’da gelecek yıl 28 Eylül’de yapılması öngörülen genel seçimlere daha yaklaşık 11 ay olduğu halde, son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamalarına göre 2005-2009 ve 2013-2021 yıllarında olduğu gibi yine CDU/CSU ile SPD’nin ‘büyük koalisyon hükümeti’ kuracağı yönünde sinyaller artmaya başladı.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da ana muhalefetin küçük kanadı Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) Augsburg kentinde yapılan ve iki gün süren kurultayında, “Erken seçim” söylemi sık sık gündeme geldi. CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder de partinin Genel Sekreteri Martin Huber de Federal Meclis Grup Başkanı Alexander Dobrindt de “Erken seçim”, “Erken seçim” diye tutturdu.
#AlmanyaAfD Eş Başkanı Alice Weidel, eyalet seçimlerinde elde ettikleri başarılarının ardından “Almanya mavileşiyor” dedi. Her ne kadar diğer partiler “İş birliği yapmayacağız” dese de sağ popülistler her seçimden sonra “Geliyoruz” diyor. Macaristan, Hollanda, Fransa, Polonya, İsveç... Son olarak da Avusturya seçimleri aslında Avrupa’nın tümüyle ‘mavileştiğini’ göstermeye başladı. Hem de hızla.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyon hükümetine yönelik eleştiriler her geçen gün artarken, ortaklar arasındaki iç sürtüşmeler de son günlerde zirve yaptı. Eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerden Saksonya ve Thüringen’den sonra Brandenburg’da da Yeşiller ile FDP’nin büyük ölçüde oy kaybına uğraması, kendi içlerinde yaşanan sıkıntıları artırdı.
#AVRUPADAN HABERAlmanya, Schengen bölgesindeki sınır kontrollerini genişletme kararı alarak Fransa, Lüksemburg, Belçika, Hollanda ve Danimarka'yı da kapsayacak şekilde artıracağını duyurdu. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, bu adımın göçü engelleme ve güvenlik tehditlerine karşı koruma sağlama amacı taşıdığını belirtti. Ancak, Brüksel'deki yetkililer ve Avrupa hukuku uzmanları, bu genişletmenin Schengen bölgesinin serbest dolaşım ilkesine ciddi bir darbe vurduğunu ve AB’nin birliğini test ettiğini ifade etti.
#ALMANYAAlmanya’da aşırı sağcı popülist Almanya için Alternatif (AfD) Thüringen ve Saksonya eyaletlerinde oyları artırdı. Bu eğilimin diğer eyaletlerde sürmesi ihtimali, ülkede yaşayan Müslümanları endişelendiriyor. tgd Başkanı Gökay Sofuoğlu, “Almanya’da aşırı sağcı, faşist partileri seçebilecek potansiyel var. Almanya’da artık aşırı sağ siyaset, siyasetin merkezine doğru yaklaştı. Diğer yerleşik partiler, AfD’yi değiştireceklerine kendileri AfD’nin siyasetine yönelmeye başladılar” dedi.
#ALMANYAAlmanya’nın doğu eyaletleri Thüringen’de yerel seçimlerde aşırı sağcı AfD partisi birinci, Saksonya’da ise ikinci parti olurken federal koalisyon ortakları hezimete uğradı. Seçimlere Thüringen’de AfD’nin başbakan adayı olan Nazi sempatizanı Björn Höcke damga vurdu.
#AlmanyaAlmanya'da aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi, ülkenin doğusundaki iki eyalette yapılan seçimlere damgasını vurdu. Almanya'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez aşırı sağcı bir partinin seçimi kazanması ülkede adeta şok dalgaları yarattı.
#Almanya İçin AlternatifSaksonya ve Thüringen’de seçmenler dün eyalet başbakanlarını seçmek için sandık başındaydı. Sandık çıkış anketlerine göre Thüringen’de aşırı sağcı AfD, Saksonya’da ise CDU birinci parti çıktı. Thüringen’de hükümeti kurma görevinin AfD’li siyasetçi Bjön Höcker’e verilmesi bekleniyor.
#AlmanyaHerkes Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'nın bu ayın başında başlattığı sürpriz Kursk operasyonu nedeni ile sıkıntıya girdiğini düşünebilir ancak Politico'ya göre Rus lider bu hafta sonu Almanya'daki zaferini kutluyor olacak.
#AlmanyaAP seçimleri öncesi Mannheim’da gerçekleşen ‘vahşi’ saldırı, maalesef AfD’nin işine yaradı. Aşırı sağcı parti sandıktan ikinci büyük parti çıktı. Yine aynı durumla karşı karşıyayız. Hükümetin ‘sığınmacılar ve uyum politikasını yerden yere vuran’ AfD’nin Solingen’deki saldırı ‘yüzünden’ oy oranını artırmasına kesin gözüyle bakılıyor. Zaten şimdiden bu saldırıyı da seçim malzemesi yapmaya başladılar bile.
#AlmanyaAlmanya’da 26 Eylül 2021 tarihinde yapılan genel seçimlere daha uzun süre vardı. 2005 yılından beri Almanya Başbakanı olarak görev yapan Angela Merkel’in 2018 yılında bir daha aday olmayacağını ilan etmesi üzerine, CDU/CSU ile SPD’nin oluşturduğu koalisyon hükümetinde yeni ‘başbakan adayı’ arayışı başladı.
#ALMANYASon dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamalarına bakıyorum. Federal düzeyde Sosyal Demokrat parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyon hükümetine güven diplerde. Tabii bu güvensizlik partilere desteğe, daha doğrusu verilmeyen desteğe de yansıyor. Özellikle de hükümetin küçük ortağı FDP’ye.
#AlmanyaO zamanlar adı Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) olan Avrupa Birliği’nde (AB), Almanya Federal Cumhuriyeti, Belçika, Fransa, Hollanda ve Lüksemburg, ortak sınırlarındaki kontrollerin kademeli olarak kaldırılması için 1985 yılında bir anlaşma imzaladılar. Hollanda’nın küçük bir beldesi olan Schengen’de imzalandığı içi de adını ‘Schengen Sözleşmesi’ koydular.
#AVRUPADAN HABERBerlin Humboldt Üniversitesinde görev yapan anayasa hukukçusu ve aşırı sağ uzmanı Prof. Dr. Ulrich Battis, Avrupa’da halkın özellikle mülteci sorunundan kaynaklanan endişelerinin dikkate alınmamasının, aşırı sağcı ve popülist partilerin oylarının yükselmesine neden olduğunu söyledi.
#ALMANYABelçika'da aşırı sağcı Vlaams Belang (VB) ile Hollanda'da ırkçı ve İslam düşmanı Geert Wilders'ın liderlik yaptığı aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV), Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın başını çektiği Avrupa Birliği (AB) karşıtı "Avrupa'nın Vatanseverleri" ittifakına katıldı. İttifak, AP'de siyasi grup kurmak için en az 7 ülkeden üye şartını sağladı.
#Avrupa'nın VatanseverleriAlmanların yarıdan fazlası göçü ‘şans’ değil ‘tehdit’ olarak görüyor. YouGov tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasına göre, Almanların yüzde 59’u göçü ‘tehdit’, yüzde 32’si ise ‘şans’ olarak görüyor. Katılımcıların yüzde 27’si ise göçü ‘büyük bir tehdit ve tehlike’ olarak gördüğünü söyledi.
#AVRUPADAN HABER