Tembellik etme, verilen işi tam zamanında, noksansız bitir. Yapacağın iyi iş de kötü iş de şahsına yüklenmez, Türklüğe ait olur. Bayrağının şerefini hatırından çıkarma. Evine muntazam mektup yaz, merak ettirme. Tutumlu ol. Bunların hepsi, bugün adı Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) olan İş ve İşçi Bulma Kurumu’nun (İİBK), Türkiye ile Almanya arasında 30 Ekim 1961’de imzalanan İşgücü Anlaşması’yla Almanya’ya ve daha sonraki yıllarda Avrupa ülkelerine ‘misafir işçi’ olarak gelen Türk işçilerine tavsiyeleri. Tavsiyeler, “Yolun ve bahtın açık olsun” dileğiyle bitiyor.
#Almanya-Türkiye İşgücü AnlaşmasıTürkiye Avrupa İlişkileri Enstitüsü (TEB), Türkiye-Almanya ilişkileriyle ilgili arşiv çalışmaları sırasında Celal Bayar’ın Duisburg ziyaretini video görüntüleriyle birlikte inceleyerek gündemine aldı ve Almanya Türk toplumunun da hafızasında yer alması için çalışmalara başladı.
#ALMANYAHamas’ın 7 Ekim’de giriştiği saldırıların ardından İsrail’in Gazze’yi bombalaması ve bombalamayı sürdürmesine tepki olarak Almanya’nın çeşitli kesimlerinde ‘Filistin’le Dayanışma’ gösterileri düzenlenmesi üzerine, gözler ülkede yaşayan Müslümanlara çevrildi. ‘İsrail’le Dayanışma’ gösterilerine izin verilirken, ‘Filistin’le Dayanışma’ gösterilerinin çoğu yasaklandı.
#AlmanyaAlmanya’daki Türk-Alman toplumuna cep telefonu hizmetleri sunan AY YILDIZ, kuruluşunun 18. yıl dönümü vesilesiyle geniş kapsamlı bir kampanya başlattı. ‘Biz olmasak birlik olmaz’ sloganıyla başlatılan kampanyada, Türk-Alman dostluğu vurgulanırken, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli insanların ülkenin kalkınmasına ve bugünkü refah düzeyine ulaşmasında çok önemli katkıları olduğunun da altı çizildi.
#AVRUPADAN HABERAlmanya deyince akla; gelişmiş bir sanayi ülkesi gelir. Daha doğrusu gelirdi. Almanya deyince akla; varlıklı, zengin, halkı refah içinde yaşayan bir ülke gelirdi. Almanya deyince akla; demokratik, özgür bir ülke gelirdi. Almanya deyince akla; Avrupa’nın lokomotifi gelirdi. Almanya deyince akla; yurt dışından yatırımcıların tercih ettiği bir ülke gelirdi. Almanya deyince akla; çalışmak ve iyi para kazanmak için başka ülkelerden insanların akın ettiği bir ülke gelirdi.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da yılbaşı akşamı ve gecesi Berlin, Hamburg, Köln, Stuttgart gibi büyük kentler başta olmak üzere ülkenin çeşitli kesimlerinde polislere, itfaiyecilere ve ilk yardım ekiplerine havai fişekli saldırılar oldu. Bazı polis araçları ve cadde kenarında park edilmiş otomobiller ateşe verildi. Sadece Berlin’de 144 kişi gözaltına alındı. Ama hepsi de aynı akşam veya ertesi gün serbest bırakıldı.
#AlmanyaGüneş enerjisi sektörü önümüzdeki dönemde kömür santrallarının güneş enerjisine dönüşümü ile istihdamın da dönüşeceğini belirtiyor. Hazırlanan rapora göre kömürden çıkış, işgücü anlamında bir dönüşüm yaşatacak ve daha iyi koşullarda işgücüne geçme imkânı da sağlayacak.
#Güneş EnerjisiAşağı Saksonya Türk Veli Dernekleri Federasyonu’nun üyesi olan Lehrte Türk Veliler Birliği, Almanya’ya göçü de konu alan, solistliğini Ayda Kırcı’nın yaptığı ‘Anatolien goes jazz’ grubunun sahne aldığı bir konser etkinliğini gerçekleştirdi.
#Almanya-Lehrte Türk Veliler BirliğiAlmanya’da yaşayan 27 başarılı Türk göçmenin hikâyelerini anlatan ‘Almanya Nasıl Vatan Oldu?’ kitabı Türkçeye çevrildi. Kitabın yazarı, eski Yeşiller Partisi milletvekili Özcan Mutlu “İnsanları mülteci ve göçmen olarak ülkeye almak yeterli değil; eğitmek ve uyum sağlamaları için sosyal programlar ve istihdam kaçınılmaz” diyor.
#Almanya Nasıl Vatan Oldu?Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Türkiye Fransa İşgücü Anlaşması’nın 57’nci yılına özel olarak bir kitapçık hazırladı. Anlaşma metninin incelendiği kitapçıkta ilk yıllara ait verilere ve göç hikâyelerine dikkat çekiliyor.
#AVRUPADAN HABERLERTürkiye-Almanya İşgücü Anlaşması’nın üzerinden 60 yıl geçti. Bir gün Türkiye’ye dönecekleri düşüncesiyle bavulları hazır bekleyen misafir işçilerin çocukları sürekli dışlanıp ötekileştirilse de Almanya’yı yeni vatan haline getirmeyi başardılar. Özcan Mutlu ‘Almanya Nasıl Vatan Oldu?’da bu ‘bavul çocukları’nın başarı öykülerini anlatıyor.
#ALMANYAOrta Anadolu’nun bilinen en eski köyü Aşıklı Höyük, 13 yerli ve yabancı sanatçının işleri üzerinden sanat ve arkeoloji arasında bir diyaloğa dönüştü. 25 Şubat tarihine kadar Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı’nda ziyaret edilebilecek ‘Kazı İzleri’ başlıklı sergi, İstanbul’dan sonra İspanya’nın Barcelona ve İskoçya’nın Dundee şehirlerinde izleyici ile buluşacak.
#Kazı İzleriTam 60 yıl önce, 27 Kasım 1961’de ilk işçi kafilesinin Sirkeci Garı’ndan çıkıp Düsseldorf’a varmasıyla başlıyor Türkiye’den Almanya’ya işgücü göçünün hikâyesi... Birkaç yıl para biriktirdikten sonra memlekete dönme fikriyle gurbete gidenler önce misafir işçi, sonra göçmen ve en sonunda yerli oldular. Göçün yıldönümünde bu hikâyeyi aileleri Almanya’ya işçi olarak giden ikinci nesil tanıklarından dinledik...
#AlmanyaHürriyet’in, Türkiye’den Almanya’ya göçün 60’ıncı yılı vesilesiyle hazırladığı ‘Hürriyet Tanıklığı’nda Göçün 60 Yılı’ sergisi, Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosluğu’nda açıldı. Başkonsolosluğun giriş ve bekleme salonlarında yerleştirilen panolarda ve dia sunumunda, 1961 yılından bu yana Hürriyet gazetesinin Almanya’ya göç ve göçmenlerle ilgili haberlerinin bulunduğu birinci sayfalarının afişleri yer alıyor.
#AlmanyaAlmanya’ya çalışmaya geldiklerinde bir traktör ya da bir ev parası biriktirip Türkiye’ye dönmeyi düşünen ‘Gastarbeiter’ (misafir işçi) çocukları ve torunları, artık ‘buralı’ oldu. Şu an Almanya’da yaşayan yaklaşık 3 milyon Türk ve Türkiye kökenlinin neredeyse yarıdan fazlası, Alman vatandaşlığını da aldı.
#Almanya