Almanya artık eski Almanya değil

Güncelleme Tarihi:

Almanya artık eski Almanya değil
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2023 09:56

Almanya deyince akla; gelişmiş bir sanayi ülkesi gelir. Daha doğrusu gelirdi. Almanya deyince akla; varlıklı, zengin, halkı refah içinde yaşayan bir ülke gelirdi. Almanya deyince akla; demokratik, özgür bir ülke gelirdi. Almanya deyince akla; Avrupa’nın lokomotifi gelirdi. Almanya deyince akla; yurt dışından yatırımcıların tercih ettiği bir ülke gelirdi. Almanya deyince akla; çalışmak ve iyi para kazanmak için başka ülkelerden insanların akın ettiği bir ülke gelirdi.

Haberin Devamı

Almanya artık eski Almanya değil
AMA son dönemlerde yapılan anketlere, bilimsel araştırmalara ve ekonomik alandaki gelişmelere bakınca, Almanya’nın artık eski Almanya olmadığı görülüyor.
Dünyanın önde gelen sayılı sanayi ülkeleri arasında yer alan Almanya’da ekonomik alanda tam bir durgunluk yaşanmakta.
Hatta gerileme.

KÜÇÜLME DEVAM EDECEK
Uluslararası Para Fonu’nun (IWF) verilerine göre, Almanya’da son iki çeyrektir yaşanan 0.3 küçülme önümüzdeki dönemde de devam edecek.
Almanya’nın Mercedes, Volkswagen, BMW gibi otomotiv devleri yatırımlarını yurt dışına kaydırıyor.
Ülkenin önde gelen kimya şirketleri de öyle.
Yıllardır dijitalleşmeye yatırımdan bahsedildiği halde, Almanya dijitalleşmede 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesi arasında ancak 19’uncu sırada yer almakta.
Almanya’da 2.6 milyon işsiz olduğu halde, Alman şirketleri çalıştırmak için yana yakına kalifiye eleman aramakta.
Şu andaki verilere göre, Almanya’da 500 binden fazla nitelikli elemana ihtiyaç var.
Bu rakamın 2035 yılına kadar 5 milyon sınırına dayanması bile beklenmekte.

Haberin Devamı

GÖÇ YASASI HAYATA GEÇİRİLDİ
8 Aralık 2021 tarihinde göreve gelen ve SPD, Yeşiller ile FDP’den oluşan koalisyon hükümeti, bu boşluğu yurt dışından gelecek nitelikli elemanlarla doldurmak için Kalifiye Göç Yasası’nı hayata geçirdi.
Almanya’nın 1955 yılında İtalya, 30 Ekim 1961 tarihinde Türkiye ve aynı dönemde başka ülkelerle yaptığı İşgücü Anlaşması çerçevesinde şimdiye kadar milyonlarca kişi koşarak Almanya’ya gelip çalıştıkları ve hem para kazanıp hem de bu ülkenin her alanda gelişmesine önemli katkılarda bulundukları halde, nitelikli elemanlar için Almanya artık cazibesini kaybetmiştir.
O nedenle de hükümetin Kalifiye Göç Yasası’na daha şimdiden ‘ölü doğmuş bebek’ gözüyle bakılmakta.
Nitekim ‘Expad Insider 2023’ raporuna göre, yurt dışından gelecekler için ‘cazip ülkeler’ sıralamasında Almanya en sonlarda yer almakta.
Hem de 53 ülke arasında 49’uncu sırada.
Çünkü yapılan anketlere göre, yurt içinde de yurt dışında da yaşayan insanların çok büyük bir bölümü, Almanların yabancıları sevmediğini düşünüyor.
O nedenle de Almanya’ya kalifiye elemanların akın etmesi beklenmemekte.
*
Zaten bunu Almanya 2000’li yıllarda da yaşadı.
SPD ile Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümeti döneminde Başbakan Gerhard Schröder, yurt dışından bilgisayar uzmanı getirilmesi için kolları sıvadı.
Greencard’ (Yeşil Kart) uygulamasıyla 2000-2004 yıllarında Hindistan ve diğer ülkelerden 75 bin bilgisayar uzmanı getirilmesi hedeflendi.
CDU’lu Kuzey Ren Vestfalya (KRV) muhalefet lideri Jürgen Rüttgers “Kinder staat Inder” (Hintliler yerine çocuklar) sloganıyla karşı bir kampanya başlattı.
4 yılda gele gele ‘Greencard’ yoluyla Almanya’ya sadece 13 bin 41 bilgisayar uzmanı geldi.

Haberin Devamı

AfD’YE YARADI
Evet...
Almanya, artık eski Almanya değil.
Almanya gibi özgürlükçü hukuk devletinde Almanların yüzde 42’si düşüncesini istediği şekilde özgürce ifade edemediği görüşünde.
Almanya’da politikacılara da partilere de güven azaldı.
Son dönemlerde yapılan anketlere göre Federal Meclis’e güven yüzde 41’e, federal hükümete yüzde 34’e, partilere yüzde 27’ye politikacılara yüzde 15’e düştü.
Enerji krizi yaşanan bir dönemde nükleer santralların kapatılması, sığınmacı tartışmaları ve iklim korumasına paralel olarak yenilenebilir enerji tüketimli ısı sistemine geçilmesini öngören Kalorifer Yasası kavgası yüzünden halkın Şansölye Olaf Scholz’a da, bakanlara da güveni dibe vurdu.
Ve Almanya’nın AB’yi terk etmesi, Euro’dan vazgeçilip tekrar Mark’a (DM) dönülmesi hedefiyle 2013 yılında kurulan ve yabancı, Yahudi ve İslam düşmanı, ırkçı politikayla oy avcılığı yapan Almanya için Alternatif (AfD), son dönemlerde ‘en güçlü ikinci parti’ konumuna yükseldi.
Bu da Almanya’nın da Almanların da değiştiğini gözler önüne serdi.
Evet...
Almanya artık eski Almanya değil...
Yazık...
Hem de çok yazık...

BAKMADAN GEÇME!