Almanya’da CDU Genel Başkanı Friedrich Merz de CSU lideri Markus Söder de SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetine veryansın ediyor. Başbakan Scholz’un ‘Almanya Paktı’ önerisini hatırlatan Merz, “İki ay geçti ancak hâlâ somut bir öneri gelmedi” dedi.
#AlmanyaYeni göç krizi endişesi Almanya'nın bir numaralı gündemi haline geldi. Yerel yönetimler sığınmacıları kabul etme kapasitelerinin aşıldığından şikayetçi ve artık yükü kaldıramayacak noktaya geldiklerini söylüyorlar. Yaşanan kriz Alman Hükümeti’nin özellikle Polonya ve İtalya ile ilişkilerinde gerilimin tırmanmasına yol açıyor.
#AlmanyaAlmanya’da sığınmacı sayısındaki artış koalisyon hükümetini oluşturan SPD, Yeşiller ve FDP ile ana muhalefet CDU/CSU’yu birbirine düşürdü. CDU/CSU’nun göçün sınırlandırılması için Federal Meclis’e sunduğu ‘Almanya Paktı’ önerisinin tartışmaları sırasında partiler arasında karşılıklı suçlamalar yaşandı.
#AVRUPADAN HABERCDU Genel Başkanı Friedrich Merz, sığınmacılar konusunda hükümete yüklendi. Sığınmacı sayısında ‘üst sınır’ belirlenmesi gerektiğini belirten Merz, özellikle Çek Cumhuriyeti, Polonya ve İsviçre sınırlarında ise kontrollerin artırılmasını istedi.
#ALMANYAFederal Meclis’teki bütçe görüşmelerinde hükümet olarak yaptıkları yatırımları anlatan Başbakan Olaf Scholz, CDU/CSU’ya eyalet ve yerel yönetimlerde işbirliği çağrısı yaptı. Scholz, “Size bir pakt (anlaşma) önermek istiyorum, ‘Almanya Paktı Anlaşması’. Bu pakt, Almanya’da halkın en acil ihtiyacı olan gelişmeleri içerecek. Güzel günler geride kalmadı. Güzel günler önümüzde” dedi. CDU Genel Başkanı Friedrich Merz ise Scholz hükümetini Almanya’yı çıkmaza sürüklemekle suçladı.
#Almanya1970’li yılların sonlarına doğruydu. Arnavutluk, Bulgaristan, Çekoslovakya, Doğu Almanya, Macaristan, Polonya, Romanya ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) 14 Mayıs 1955’te oluşturduğu ‘Doğu Blok’ (Varşova Paktı ülkeleri) ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Belçika, Birleşik Krallık (İngiltere), Danimarka, Fransa, Hollanda, İtalya, İzlanda, Lüksemburg, Norveç, Portekiz’in 4 Nisan 1949 tarihinde imzaladığı Kuzey Atlantik Anlaşması’yla kurdukları ve 1952’de Türkiye ile Yunanistan’ın 1955’te de Almanya Federal Cumhuriyeti olarak bilinen Batı Almanya’nın katıldığı NATO ülkeleri arasında ciddi bir silahlanma tedirginliği yaşanmaya başlamıştı.
#AlmanyaTam da Avrupa Parlamentosu seçimlerinin akabinde AB Türkiye Delegasyonu’nun davetiyle başkent Brüksel’deyiz… Karşımızda Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut var. “Ben de mülteci çocuğuyum” diyen Büyükelçi ile hem seçimlerde yabancı karşıtı aşırı sağın yükselişini hem kendi kişisel hikâyesini hem de AB-Türkiye ilişkilerini konuştuk.
#Avrupa ParlamentosuPolonya’nın Ukrayna üzerindeki hâkimiyeti, aynı şekilde Rusya’nın Küçük Rusya (Malaya Rossiya) diye nitelendirilen Ukrayna üzerindeki hâkimiyeti, Ukrayna ulusunun ortaya çıkışının sureleri, tarihte Ukrayna-Rusya varlığının birbirinden bağımsız olarak gelişmesi gibi konular oldukça çetin cevizdir. Doğu Avrupa devletleri tarihî haritalar ve iddialar ileri sürmeye bayılırlar.
#RusyaAlman Anayasası’nın 23 Mayıs 1949’da kabulüyle resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti’nde, SPD ile FDP ilk kez 1969 yılında ortaklık ederek iktidara geldi. Sonradan Alman sosyal demokratların ‘anıt adamı’ olarak tarihe geçen Willy Brandt başbakanlığında kurulan SPD-FDP koalisyonu 1982 yılına kadar devam etti. Özel danışmanı Günter Guillaume’un eski Doğu Almanya adına casusluk yaptığının ortaya çıkması üzerine Willy Brandt 1974 yılında istifa etmek zorunda kalırken, yerine parti arkadaşı Helmut Schmidt geçti.
#ALMANYAAlmanya Başbakanı Olaf Scholz, SPD kurultayında partisinin oy oranından Orta Doğu’daki gelişmelere, aşırı sağın güçlenmesinden vatandaşlık hakkına kadar birçok konuda görüşlerini anlattı. Almanya’nın nitelikli iş gücüne ihtiyacı olduğunu belirten Scholz, buna karşı çıkan bazı çevereleri eleştirdi. Scholz, “‘Ben Almanya’ya ait olmak istiyorum. Ben Almanca öğrenmek istiyorum. Ben Alman vatandaşı olmak istiyorum’ diyenlere bu imkânı vermeliyiz” dedi.
#Almanya BaşbakanıHatti (Hitit) kültürünün ne Mezopotamya ne de Akdeniz’deki diğer arkaik ve parlak uygarlıklara benzemeyen özellikleri vardı. Şu anda İstanbul Beyoğlu’ndaki Yapı Kredi Müzesi’nde ‘Atatürk ve Alacahöyük’ başlıklı sergi bu bölgeyi en esaslı ve en ilginç yönleriyle tanıtma peşinde. Bütün seramikler ve elektron dediğimiz altın, gümüş alaşımı süs eşyaları, Hatti idolleri bronz işçiliğinin zirvesi olarak seyredilebilir.
#Alacahöyük SergisiKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin devlet yapısı Avrupa devletlerinin demokrasilerine uygundur. Laiklik gerçekten önemli bir kurumdur. Birinci maddede belirtilir, ikinci maddede dilin Türkçe olduğu belirtilir. Yargının bağımsızlığı tam olarak uygulanmıştır. Şu anda 40. yılını kutladığımız bu cumhuriyet yavaş yavaş dünyada tanınmaktadır. Türkiye ile ilişkilerinin belirgin bir ölçüde dikkatli taranması, yerleşmelere devam edilmesi politikanın esaslarından olmalıdır.
#Kuzey Kıbrıs Türk CumhuriyetiSavunma sanayisini yazmakla başladığımız süreç, bizi başka yerlere değinmeye zorladı. Sebebi aslında çok net: Savunma birbirinin içine girmiş entegre bir konu. Bu nedenle ‘Söz Savunma’ diye yazmaya başladığımızda bazen ekonomi bazen enerji bazen de dış politika konuşmak zorunda kalıyoruz. Ama asıl konuşmamız gereken konuyu bazı nedenlerle gündeme koyamıyoruz. O konu; istihbaratın en vurucu gücü olan kontrespiyonaj...
#KöstebekDışişleri Bakanı olarak yemin ettiği andan itibaren Washington diplomasisini etkilediği Alman aksanlı müthiş İngilizcesi, derin bilgisi ve gayet kurnaz yöntemleriyle maiyyetini koşturma, kısa zamanda da Dışişleri personelinin niteliğini yükseltmesi Henry Kissinger’ın eseridir. Türk diplomatlar ile çatışmadan, hem kendisinin hem de onların sinirlerini bozmadan en zor zamanlardaki ilişkileri yürütmesini bildi. 100 yaşındaki biriyle ABD ve Avrupa kulvarında koşacak adam hâlâ yok.
#Dışişleri BakanlığıDünyanın çeşitli kesimlerinde de olduğu gibi, Rusya’nın, Ukrayna’da başlattığı ve sürdürdüğü kanlı savaşın birinci yıl dönümü 24 Şubat 2023’te Almanya’da da bir dizi etkinlikler düzenlendi. Savaş başlamazdan 11 gün önce ikinci 5 yıllık dönem için Almanya’nın Cumhurbaşkanı seçilen Frank-Walter Steinmeier, seçildikten sonra yaptığı kısa konuşmasında, Ukrayna-Rusya krizine dikkati çekerek, “Askeri bir sürtüşme tehlikesi yaşanan bir dönemdeyiz. Bunun sorumlusu Rusya’dır. Ukrayna’daki insanların korkusuz yaşama hakkı vardır” dedi.
#AVRUPADAN HABERUkrayna ordusu Rusya işgalinin ardından ilk kez topyekûn karşı atağa geçerek işgal edilen toprakları geri almaya başladı. Büyük kayıplar veren Ukrayna nasıl geri döndü? Ukrayna ordusunun zaferinin ardında kim var? Köşeye sıkışan Putin ne yapacak? Zelensky'nin nihai plânı ne? İşte sahadaki son durum...
#Ukrayna-Rusya SavaşıRusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekâtı bugün 6’ncı ayını doldururken, bu gelişme küresel ölçekte birçok yeni dinamiği açığa çıkarttı. Soğuk Savaş sonrası dönemde ABD-Rusya kutuplaşması ilk kez bu kadar keskinleşti. Ancak bu kez küreselleşmenin bir sonucu olarak ekonomi, enerji ve gıda krizi tüm dünyada hissedilir boyutlara ulaştı. İşte Rusya-Ukrayna savaşının ilk 6 ayda dünyadaki izdüşümleri...
#Ukrayna SavaşıNATO, Türkiye'nin de dahil olduğu ve kuruluşu 1949 yılında kurulan, Kuzey Atlantik İttfakı (North Atlantic Treaty Organization) olarak adlandırılan örgüttür. Örgütün kuruluş amacı, İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki karmaşa ortamında, özellikle Sovyet yayılmasının yarattığı gerilimi, “çevreleme (containment)” politikası ile engellemek gerekçesiyle temellendirilmişti. Türkiye'nin 1952 yılında dahil olduğu NATO, belirli maddeleri işleyişe koyarak üyelerinin bazı haklarını garanti altına almıştır. NATO 5. maddesi, herhangi bir saldırıya uğrayan üye için önlemleri göz önünde bulundurmaktadır. Peki, NATO nedir, ne işe yarar ve açılımı nedir? İşte, o konu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Nato