FDP de sığınmacılara nakit para ödenmesine karşı çıktı

Güncelleme Tarihi:

FDP de sığınmacılara nakit para ödenmesine karşı çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2023 10:35

CDU/CSU’dan sonra hükümet ortağı FDP de sığınmacılara nakit para yerine temel tüketim giderleri için kullanabilecekleri ‘Prepaid Card’ verilmesini önerdi.

Haberin Devamı

ALMANYA’ya gelen sığınmacı sayısının artması üzerine düzensiz göçe karşı önlem tartışmaları yoğunlaşırken, sığınma başvurusunda bulunanlara nakit para verilmemesi istendi. Ana muhalefet CDU ve CSU’dan koalisyon hükümetinin küçük kanadı FDP de sığınmacılara nakit para yerine yiyecek, içecek, giysi, temizlik malzemeleri gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri ‘Prepaid card’ (yüklenilen miktarda harcama yapılabilen ön ödemeli kart) verilmesini gündeme getirdi. FDP Federal Meclis Grup Başkanı Christian Dürr, “Düzensiz göçün aşağı çekilmesi şart. Bunun için sığınmacılara nakit para ödenmesi uygulanmasına son verilmeli. Eyalet hükümetlerinden 6 Kasım’da yapılacak Eyalet Başbakanları Konferansı’na kadar ‘Prepaid Card’ verilmesi yolunu açmalarını bekliyoruz” dedi. Uygulamayla ülkeye gelecek sığınmacı sayısında düşüş olacağını söyleyen FDP’li politikacı, eyalet başbakanlarının bu yönde bir karar alamamaları halinde federal hükümetin sığınmacılara dönük parasal yardımını kesebileceğine işaret ederken, dolaylı da olsa tehdit etti.

Haberin Devamı

FDP de sığınmacılara nakit para ödenmesine karşı çıktı

YASAL DEĞİL
CDU/CSU’nun gündeme getirdiği FDP’nin de destek verdiği ‘nakit para yerine prepaid card’ önerisinin hayata geçirilmesinin kolay olmayacağına da dikkat çekildi. Bavyera Eyalet Sosyal Mahkemesi’nin ‘sığınmacıların sadece temel ihtiyaçlarını karşılanabileceği bir uygulamanın yasal olmadığı’ yönünde karar verdiği hatırlatılırken, aynı kararda ‘cep harçlığı ödenmesinin’ yer aldığı da belirtildi. Almanya’da tek başına yaşayan sığınmacıya 5 bin 032 Euro, çiftlerde eş veya partnere 451 Euro, 14-17 yaşlarındaki çocuklar için çocuk başına 420 Euro, 6-13 yaşındakilere 348 Euro ve 0-5 yaş grubundakilere de 318 Euro ödeniyor.

TARİHİ REFORM
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Daimi Temsilcilerinin yaptığı toplantıda uzlaşmaya varılarak, Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Komisyonu’nun ortak bir iltica reformu planlarının hayata geçirilmesi yolunun açılması Almanya’yı rahatlattı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ‘Sığınma ve Göç Paktı’ adı altındaki bu uzlaşmada, AB’nin dış sınırlarında gözaltında tutma süresinin uzatılmasının, mülteci akının yoğun olduğu ülkelerde işlemlerin hızlandırılmasının mümkün kılınmasının ve sığınmacıların üye ülkelerde adil bir şekilde paylaşımasının yer almasını “Tarihi bir dönüm noktası” olarak niteledi. Scholz, “Bu reform Avrupa’ya düzensiz göçü etkili bir biçimde sınırlayacaktır. Almanya gibi ülkelerin de yükünü önemli ölçüde azaltacaktır” dedi. Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da varılan uzlaşmanın kendileri açısından memnuniyet verici olduğunu açıkladı. Sol Parti Eş Başkanı Janine Wissler ise tepki göstererek “Sığınmacıların uzun süre sınır kapılarındaki merkezlerde tutuklu gibi bekletilmeleri insancıl olamaz” dedi.

Haberin Devamı

SIĞINMACI PAKTI
Almanya’da ana muhalefet CDU/CSU, düzensiz göçün engellenmesi için SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümeti ile işbirliğine hazır olduğunu yineledi. CDU/CSU, zaman kaybetmeden güvenli ülke sayısının artırılmasını, başta Afganistan olmak üzere Almanya’nın gönüllü olarak bazı ülkelerde sığınmacı almaya son vermesini, başvuruları reddedilen sığınmacıların derhal sınır dışı edilmelerini içeren ‘Sığınmacı Paktı’ görüşmelerine hemen başlanmasını önerdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!