İki ay geçti Scholz’dan hâlâ ses yok

Güncelleme Tarihi:

İki ay geçti Scholz’dan hâlâ ses yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2023 11:16

Almanya’da CDU Genel Başkanı Friedrich Merz de CSU lideri Markus Söder de SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetine veryansın ediyor. Başbakan Scholz’un ‘Almanya Paktı’ önerisini hatırlatan Merz, “İki ay geçti ancak hâlâ somut bir öneri gelmedi” dedi.

Haberin Devamı

CDU/CSU’nun gençlik teşkilatı ‘Genç Birlik’in Aşağı Saksonya eyaletine bağlı Braunschweig kentinde düzenlenen kurultayına katılan iki lider, Başbakan Olaf Scholz ve hükümetini Almanya’nın sorunlarını çözme yetisine sahip olmamakla suçladı. İsrail’in Berlin Büyükelçisi Ron Prosor’un da katıldığı kurultayda İsrail’le tam bir dayanışma sergilendi. Tüm konuşmacılar İsrail’in yanındayız olduklarını söylediler. CSU lideri ve Bavyera Başbakanı Markus Söder, “Trafik lambası koalisyonu, Almanya’nın gelmiş geçmiş en kötü hükümetidir” derken, Şansölye Scholz’a böyle seslendi: “Hükümetin Almanya’yı krizden çıkaracak doğru dürüst fikri yok. Sürekli olarak ideolojik sorunlarla uğraşıyor ve ufak tefek şeylerle oyalanıyor.” Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Bakanı Robert Habeck (Yeşiller) ile Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’u (Yeşiller) sert bir dille eleştiren Söder, “Bizim bir ‘İklim Bakanımız’ yok, bir ‘Felsefe Bakanımız’ var, ama ‘Ekonomi Bakanımız’ da yok” dedi ve Habeck’i ekonomiden anlamamakla suçladı. Dışişleri Bakanı Baerbock’un da Almanya’nın çıkarlarını savunmadığını belirten Söder, “Başbakan Scholz, Yeşiller Partisi’nden bakanları derhal görevden almalı” dedi.

İki ay geçti Scholz’dan hâlâ ses yok
Bavyera Başbakanı Markus Söder

Haberin Devamı

‘SOMUT ADIM ATMIYORLAR’
Almanya’da Yahudi düşmanlığına da İsrail düşmanlığına da yer olmadığını belirten Merz ise suç işleyenlerin sınır dışı edilmelerinde ısrarlı olduklarını yineledi. Berlin’de ziyaret ettiği bir okulda Yahudi öğrencilerin kendisine “Sokağa çıkmaktan, metroya, taksiye binmekten, alış-verişe gitmekten korkuyoruz” dediklerini anlatan Merz, Genç Birlik üyelerine “Gidin bu insanlarla konuşun. Onların yanında olduğunuzu söyleyin. Bu insanlara korkusuz bir biçimde bu ülkede yaşayabileceklerini söyleyin” çağrısında bulundu. Friedrich Merz, Genç Birlik üyelerine Müslüman gençlerle dostluklar kurmaları önerisinde de bulundu. “Gidin genç Müslümanlarla konuşun. Onlarla birlikte burada huzur içinde yaşamak istediğinizi söyleyin. Onlara, burada yaşamalarını arzu ettiğinizi, uyum sağlamalarını istediğinizi söyleyin” tavsiyesinde bulundu.
Söder gibi Friedrich Merz de özellikle düzensiz göç konusunda hükümeti somut adım atmamakla suçladı. Başvuruları geri çevrilen sığınmacıların sınır dışı edilmelerinin hızlandırılması, nakit para yerine temel tüketim giderlerini karşılayabilmeleri için sığınmacılara ‘Prepaid Card’ verilmesi konularında hükümetle işbirliği yapmaya hazır olduklarını yineleyen Merz, Başbakan Scholz’un kendilerine “Almanya Paktı” konusunda işbirliği yapma önerisinde bulunduğunu hatırlatarak, “Aradan iki aya yakın zaman geçti. Hâlâ somut öneriler getirmedi. Sadece beraber iyi bir akşam yemeği yedik. Hepsi o” diyerek serzenişte bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!