Merz: Scholz güven oyu istesin

Güncelleme Tarihi:

Merz: Scholz güven oyu istesin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2023 11:51

CDU lideri Friedrich Merz, Almanya Paktı için ana muhalefetin desteğini isteyen Başbakan Olaf Scholz’a önce güven oylamasına gidilmesini önerdi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın geleceğinin şekillendirilmesi için ‘Almanya Paktı’ ilan eden ve eyaletlerin yanı sıra yerel yönetimler ile ana muhalefet CDU/CSU’ya da iş birliği çağrısında bulunan Başbakan Olaf Scholz’un bu önerisine sıcak baktıklarını söyleyen CDU tutum değiştirdi. CDU Genel Başkanı ve CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı Friedrich Merz, SPD’li Şansölye Scholz’a önce güvenoyu istemesi önerisinde bulundu. Merz, “Olaf Scholz Almanya Paktı ile kimi kast ediyor? Kendi hükümetini mi? (SPD, Yeşiller ve FDP koalisyonu), Bizi mi? Muhalefeti mi? Çoğunluğu yok mu? O halde Federal Meclis’in güvenini almalı. Güven oylaması istemeli” dedi. CDU’nun ekonomi politikası uzmanlarından Gitta Connemann da, Başbakan Scholz’un muhtemelen Almanya Paktı’na koalisyon ortaklarının tam destek vermediklerini düşündüğüne dikkat çekerek, “Scholz önce kendi içinde çoğunluğu sağlasın” açıklamasında bulundu. Şu aşamada Almanya Paktı üzerine konuşulmasının anlamsız ve yersiz olduğu görüşünü savunan CDU’lu politikacı parti lideri Merz gibi “Şansölye Scholz, güven oylaması istesin” dedi. CDU’lu politikacılar bu yaklaşımlarıyla, 2005 yılında dönemin SPD’li Başbakanı Gerhard Schröder’in kendisinin talep ettiği güven oylamasını kaybederek erken seçim yolunu açtığı gibi yeniden erken seçime gidilmesini umduklarını da gizlemediler.

Merz: Scholz güven oyu istesin
İKLİM AKTİVİSTLERİNE DESTEK
CDU lideri Friedrich Merz, Scholz hükümetinin iklim politikasına dönük eleştirilerini de sürdürdü. Almanya’da faaliyette olan son üç nükleer santralın kapatılmasını ‘çok yanlış bir karar’ olarak nitelerken, Bakanlar Kurulu’ndan sonra Federal Meclis’ten de geçen ve Kalorifer Yasası olarak bilinen Bina Enerji Yasası’nın işe yaramayacağını da ileri sürdü. Merz, Almanya’nın çeşitli kesimlerinde protesto eylemlerinde bulunan ‘Son Nesil’ iklim aktivistlerinin davranışlarını anlayışla karşıladığını belirtirken, bazı CDU’lular iktidara gelir gelmez Kalorifer Yasası’nın iptal edilmesi talebini de yinelediler.

 

 

BAKMADAN GEÇME!