Almanya’daki göçmen kökenli kabare sanatının öncüsü komedyen ve yazar Şinasi Dikmen, yıllar önce sahneleri bırakıp emekliye ayrılmıştı. Dikmen, “Emeklilik her yiğidin işi değil. Sonu kötü biten bir meslek. En iyisi çalışmak” diyerek sahnelere döneceğini açıkladı. Ancak bu kez oyuncu olarak değil, yazdığı mizah yazılarını okumak üzere...
#AlmanyaAvrupa’nın çeşitli ülkelerinde Cumhuriyet Bayramı çeşitli etkinliklerle büyük coşkuyla kutlandı. Almanya Türk Expatlar Topluluğu, 20 farklı kentte kahvaltıda bir araya gelerek Cumhuriyet Bayramı’nı kutlarken, Hollanda’da Cumhuriyet Resepsiyonu gerçekleştirildi. Resepsiyonda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı yayınladı. Londra’da ise hem Fenerbahçeliler ofisi açılışı yapılırken hem de Cumhuriyet coşkusu bir arada yaşandı.
#AVRUPADAN HABERLER1974 Barış Harekâtı Türkiye’nin kendi sanayisi, askerî ve politik yapısı bakımında bir mucizedir. Bülent Ecevit (Cumhuriyet Halk Partisi) ve Necmettin Erbakan (Millî Selâmet Partisi) koalisyon hükümetiyle adaya çıkarmayı mükemmelen becermişlerdir. Doğu Akdeniz nükleer gücü olan büyük devletlerin hemen hepsinin yerleştikleri yer oldu. Bu durumda Kıbrıs Türkiye için çok büyük stratejik öneme haizdir.
#1974 Barış HarekâtıAlmanya’da yaşayan gurbetçilerin Türk vatandaşlığından çıkmadan Alman vatandaşlığı almasını sağlayacak "Vatandaşlık Yasası'nın Modernizasyonu Yasası" yarın yürürlüğe giriyor. Yeni yasayla Alman vatandaşlığına geçmeye ilişkin süre 8 yıldan 5 yıla indiriliyor. Yahudi düşmanı, ırkçı, yabancı düşmanı veya başka insanlık dışı eylemelerde bulunanlar ile kadın erkek eşitliğini kabul etmeyenler Alman vatandaşlığına alınmayacak, misafir işçi jenerasyonuna kolaylık sağlanacak.
#AlmanyaHer yıl büyük ilgi gören ve seyirci rekoru kıran, kentin kültürel etkinliğine renk katan 2024 yılında 28’incisi yapılacak Nürnberg Türk- Alman Film Festivali Başkanı Adil Kaya ve Festival Yönetmeni Ayten Akyıldız ile festivalin dünden bugününü konuştuk. 8-17 Mart 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek festivalin başlangıcından şimdiye kadarki gelişimini gelin hep beraber öğrenelim... Biz sorduk, Ayten Akyıldız ve Adil Kaya yanıtladı...
#ALMANYAAlmanya’nın Bavyera eyaletine bağlı Schwandorf’ta 17 Aralık 1988’de aşırı sağcı Josef Seller’in kundakladığı evde hayatını kaybeden Fatma Can (44) Osman Can (50), oğulları Mehmet Can (12) ile Alman Jurgen Hubner (47) için olayın gerçekleştiği evin önünde bir anma töreni düzenlendi.
#ALMANYAHessen Türk Toplumu’nun (TG Hessen), yıl sonu kutlamasında, müzikli ve yemekli eğlencenin yanı sıra geride kalan dönemdeki sosyal ve politik faaliyetler anlatıldı, güncel gelişmeler değerlendirildi. Hessen Türk Toplumu üye ve yöneticilerinin yanı sıra Frankfurt ve çevresinden vatandaşların da katıldığı kutlama, Güneş Tiyatrosu’nun salonunda gerçekleştirildi.
#AVRUPADAN HABERAlmanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, İslam Kültür Merkezleri Birliği’nin (İKMB-VIKZ) 50’nci kuruluş yıl dönümü için Köln’de verdiği resepsiyona katıldı. Burada bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Steinmeier, “Bugün, İslam’ın çeşitliliği de 5 milyonun üzerindeki Müslüman da ülkemize aittir. İslam’ın bir vatanı daha olmuştu: Almanya” dedi, Müslümanlara, “Ortak toplumumuzun ortasında yerinizi alın” çağrısında bulundu.
#AlmanyaAlmanya’daki Türk toplumunun sivil toplum çalışmalarında 2010’lu yıllara kadar aktif olarak hizmetlerde bulunan Almanya Türk Toplumu’nun (TGD) kurucularından Dr. Ertekin Özcan, dün Berlin’de yaşamını yitirdi. 1994’te TGD Kurucu Genel Başkanı olarak görev yapan Özcan’ın, geçen yıldan bu yana hastalığı nedeniyle tedavi gördüğü belirtildi.
#AlmanyaTürkiye, 2018’den beri önemli bir turnuvaya ev sahipliği yapıyor. FIRST Robotics Competition (FRC) hem Türkiye hem de Avrupa ve Asya’daki gençlere kucak açıyor. İşte bu yarışmayı Türkiye’ye getirmek için uzun süre çaba harcayan Fikret Yüksel artık hayatta değil. Ama kurduğu ve 9 milyon dolarlık servetini bağışladığı vakıf, onun Türkiye’de görmeyi çok arzu ettiği yarışmayı her yıl düzenlemeye devam ediyor, çocukların eğitimine destek oluyor.
#DarüşşafakaGaleri Nev İstanbul, doğumunun 100’üncü yılında usta sanatçı Nejad Devrim’in yapıtlarından oluşturulan ‘Nejad Devrim 100 Yaşında’ sergisine ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Haldun Dostoğlu’nun üstlendiği sergide, sanatçının 60’lı yıllara ait soyut resimleri ve 1943 tarihli Bodrum peyzajından oluşturulan bir seçki yer alıyor.
#Nejad Devrimİstanbul-Berlin arasında yaşayıp üreten Menekşe Toprak yeni romanı ‘Dejavu’da, ana karakteri olan kadın akademisyenle birlikte Suat Derviş’in izini sürüyor. Bu vesileyle günümüz kadınlarının da pek farklı bir yaşamı olmadığını, yaşam ve varlık mücadelelerinin benzer olduğunu anımsatıyor.
#DejavuAlmanya’nın Baden-Württemberg eyaletine bağlı Messkirch beldesinde inşa edilen Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Messkirch Camisi, ibadete açıldı. 1990 yılında kurulan Messkirch Camisi’nin yeni hizmet binası iki yıl gibi kısa sürede tamamlandı.
#AlmanyaGeçen yıl ekim ayında Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Uyum Müsteşarı olarak göreve başlayan Gonca Türkeli Dehnert, yeni görevi, çalışmaları ve Kuzey Ren Vestfalya ile ilgili izlenimlerini Hürriyet’e anlattı. Almanya’nın herkese yükselmek için fırsatlar sunduğunu belirten Türkeli Dehnert, “Bazen dolambaçlı bir şekilde ancak temelde tüm kapılar göçmen kökenli gençlere açık. Fırsatları yakalayın, bu ülkenin size ihtiyacı var” dedi.
#AlmanyaBu yıl 72’ncisi düzenlenen Uluslararası Film Festivali Berlinale’nin Panaroma bölümünde gösterilen yönetmen Cem Kaya’nın üçüncü belgesel filmi ‘Aşk, Mark, Ölüm’ Almanya’ya 1961 yılında başlayan işçi göçünün tarihini bir anlamda müzikal açıdan anlatıyor. Belgeselde, ‘Köln Bülbülü’ olarak bilinen Yüksel Özkasap, geçtiğimiz yıllarda vefat eden Berlinli sanatçı Hatay Engin, 1981’de Almanya’ya siyasi sürgün olarak gelen ve kurduğu ‘Die Kanaken’ adlı grubuyla Almanca albüm yaparak konserler veren Cem Karaca, Aşık Metin Türköz, bağlama virtüözü İsmet Topçu gibi birçok sanatçı yer alıyor. Kaya ile belgesel filmin hikâyesi ve gurbetçilerin müzikleri üzerine konuştuk...
#Uluslararası Film Festivali BerlinaleAlman turizm seyahat acenteleri başkanı bir toplantıda “Alman turistler buraya tarih ve tabiat satın almaya geliyor. Tahrip edilmiş bir tabiat ve saygısızca silueti silinen bir tarihi eser Türkiye’deki turizm kapasitemizi düşürür” demişti. Bu doğru bir sözdü. Türkiye tabiatını iki önemli unsur yok ediyor; birincisi, etrafı kirleten ve tahrip eden sanayi tesisleri getirdikleri gelirden çok hayat tarzında büyük facialar yaratıyorlar. İkincisi sınırsız ve şuursuz şehirleşmedir.
#TurizmAvusturya’nın başkenti Viyana’da Osmanlı Sefarad Yahudileri tarafından 1887’de inşa edilen ve ‘Türk mabedi’ olarak bilinen sinagogun, 9-10 Kasım 1938’de Naziler tarafından yakılarak yıkılması nedeniyle anma programı düzenledi.
#Osmanlı Sefarad YahudileriFrankfurt Türk Film Festivali’de ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü alan sanatçı Suna Yıldızoğlu, böyle teşekkür etti: “En çok Türkiye’ye teşekkür etmek istiyorum. 46 yıldan beri oyuncuyum. 48 senedir Türkiye’de oturuyorum. Beni kabul ettiğiniz için, böyle bir kariyere izin verdiğiniz için çok çok teşekkür ediyorum.”
#21’İnci Frankfurt Türk Film FestivaliTürküleriyle Kırşehir'den Türkiye'nin her köşesinde yüreklere dokunan Neşet Ertaş 9. ölüm yıl dönümünde geride miras bıraktığı sazları ve sözleriyle anılıyor. Abdal müziğinin son temsilcisi olarak anılan Neşet Ertaş, yaşamı boyunca çıkardığı 400 plak, kaset ve kayıtlarla bozlak türkülerini koruma altına almıştır. Müzisyen bir babanın oğlu olan Neşet Ertaş, UNESCO tarafından yaşayan insan hazinesi olarak kabul edilmiştir. İşte, Bozkırın Tezenesi, Abdal müziğinin son temsilcisi Neşet Ertaş'ın ölüm yıl dönümünde hakkında merak edilen bazı detaylar....
#Neşet Ertaş