Almanya’da yapılan istatistikler her iki kişiden birininin kansere yakalanma riskinin olduğunu ortaya koydu. Alman Kanser Hastalıkları Araştırma Merkezi Başkanı Michael Baumann, gelecek 20 yılda kanser hastalarının sayısının iki katına çıkacağını tahmin ederek bunun en önemli nedenleri arasında gelir ve eğitim seviyesinde düşüklüğü gösterdi.
#Alman Kanser HastalıklarıHerne’de yaşayan lenf kanseri hastası Süleyman Şentürk için 25 Şubat’ta doku tipleme kampanyası başlatıldı. Bu tür hastalıkların herkesin başına gelebileceğini belirten Şentürk, “Hep birlikte bu işin üstesinden geleceğimize inanıyorum” diyerek herkesi kampanyaya katılmaya davet etti.
#Süleyman ŞentürkTürk Alman Sağlık Vakfı tarafından Giessen, Bursa ve Malatya’daki üniversiteler arasındaki sempozyumlar iki yıllık pandemi arasından sonra yeniden başladı. Giessen’de gerçekleştirilen sempozyumda Türkiye’den gelen dünya çapındaki uzmanlar deneyimlerini ve gelecek perspektiflerini anlattılar.
#Almanya-Türkiye3-4 gündür arayan arayana: ‘Zeytin Ağacı’nı izledin mi?’ Bir online platformda yayına giren, üniversiteden arkadaş 3 kadının; Sevgi, Leyla ile Ada’nın ani bir kararla çıktıkları Ayvalık macerasını konu alıyor dizi. Buraya kadar ‘tipik bir yaz dizisi’ diyebilirsiniz ama karakterlerden Sevgi kanser. Kemoterapiler sonrası, kanseri tam ‘Kurtuldum’ derken nüksediyor ama “kök aile açılımı” ile şifa buluyor. Kanser sürecime şahit olanlar bu nedenle ‘izle’, ‘uygula’ diye arıyorlardı. Ama bilmedikleri bir şey var! Kendini tanımak ve geçmişteki yaralarıyla yüzleşmek isteyenler için en etkin terapilerden olan ‘aile dizimi’ni tedavim sürecinde zaten uygulamıştım. Dizi ile gündeme gelen yöntemi ve detaylarını Aile Dizimi Eğitmeni Fulya Nanba anlatıyor.
#Aile DizimiTürk televizyonlarında dizi furyası tam başlamadan önce 80’li yıllarda TRT ‘Mardin Münih Hattı’ diye bir dizi yayınladı. Televizyon tarihinde ilk ‘Gurbetçi’ dizisiydi bu ve benzeri bir daha yapılmadı. Adı üzerinde dizi, Türk-Alman aşkının anlatıldığı bir kurguydu. Prof. Dr. Fuat Oduncu’nun ‘Mardin Münih Hattı’ndaki öyküsü ise tamamen gerçeklere dayanıyor. Çok ödüllü, son olarak kanser araştırmalarına yaptığı kazanımlar nedeniyle Almanya Yüksek Liyakat Nişanı’na layık görülen Prof. Dr. Fuat Oduncu ile başhekim olarak görev yaptığı Helios isimli Münih LMU Üniversitesi’ne bağlı klinikte görüşüyoruz. 1970 yılında doğduğu Midyat’tan annesi ve 5 kardeşiyle İstanbul Sirkeci Garı’ndan kalkan ‘Gurbet Treni’ ile Almanya’ya olan yolculuktan başlıyor anlatmaya...
#AlmanyaÇok farklı geçmişlerden gelip kendilerini aynı anda aynı noktada bulan iki bilim insanı: Dr. Uğur Şahin ve Stephane Bancel. Dünyayı kasıp kavuran koronavirüsten çıkışın anahtarının ellerinde olduğunu biliyorlardı. Çevrelerini ve yatırımcıları buna ikna etmek için uzun süre var güçleriyle çabaladılar ve nihayet başardılar. Bu haber inanılmaz paralellikteki iki başarının hikayesi...
#Mrna AşılarıMeme kanseri tedavisi sürecimi anlattığım ve röportajlarla desteklemeye çalıştığım yazı dizisinin son gününü ruhsal ve bedensel beslenmeye ayırmak istiyorum. Çünkü bu süreçte bir kez daha gördüm ki, ‘Komşumuza iyi geldi, sen de şunu ye’ lobisi çok güçlü. Elbette haklı oldukları noktalar da var. İnsan, ‘Belki iyi gelir’ umudu ile hepsini de denemek istiyor ama tersi de mümkün, iyi gelmeyebilir. İstedim ki, kulaktan dolma bilgi ile değil de tedavi sürecinde beslenmenin önemini ve kansere yakalanmamak için neler yapılması ve dahası ruhu nasıl beslemek gerektiğini uzmanlar anlatsın.
#Meme KanseriAteş, kuru öksürük, yorgunluk, tat ve koku kaybı, nefes darlığı, göğüs ağrısı... Ağır bir grip mi bu, yoksa henüz adı konulmamış bir solunum yolu hastalığı mı? Peki ya çaresi... Yaklaşık bir yıl önce kendimizi bu belirtiler ve soruların ortasında bulduk. 2020 insanlığın yaşadığı en zor yıllardan biri olarak tarihe geçti. İşte salgının başından bu yana yaşadıklarımızın özeti...
#GazetehaberleriAteş, kuru öksürük, yorgunluk, tat ve koku kaybı, nefes darlığı, göğüs ağrısı... Ağır bir grip mi bu, yoksa henüz adı konulmamış bir solunum yolu hastalığı mı? Peki ya çaresi... Yaklaşık bir yıl önce kendimizi bu belirtiler ve soruların ortasında bulduk. 2020 insanlığın yaşadığı en zor yıllardan biri olarak tarihe geçti! İşte salgının başından bu yana yaşadıklarımızın özeti...
#GazetehaberleriOzon, yaşamamızı sürdürmek için hayatımızın her anında bize gerekli olan oksijen molekülünün üç atomlu halidir. Tıbbi oksijen olarak da bilinir. Tıbbi tedavilerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ozonun tıbbi tedavilerde yaygın olarak kullanıldığını belirten Medikal Estetik Hekimi Dr. Ufuk Alatekin, ozon terapinin faydalarını ve kullanım alanlarını anlattı.
#Ozon TerapiYaşadığımız Covid 19 pandemi süreci dünya çapında etkisini sürdürmeye devam ediyor. Bir yıla yaklaşan süredir önemli kayıpların verilmesi, belirli bir hastalığa karşı canlıların korunmasını sağlamak üzere tasarlanmış biyolojik maddeler olan aşı çalışmalarına da hız vermişti.
#BiyoteknolojiBütün dünya kilitlenmiş halde COVID-19 salgınına karşı bir aşı geliştirilmesini bekliyor. O kadar çok proje var ki belki de korona aşısı, insanlık tarihinin en hızlı bulunan aşısı olacak. Peki, COVID-19’un daha önce üzerinde çalışılan virüslerle aynı aileden olması bilim insanlarının işini kolaylaştırıyor mu? Faz 3 aşaması nedir ve neden bu kadar önemli? Salgının başından beri aşı çalışmaları yürüten uzmanlarla konuştuk.
#GazetehaberleriDistopik zamanlar. Küresel koronavirüs salgını nedeniyle hepimiz evlere kapandık... İnsanların salgın hastalıklarla mücadelesi ilk yazılı metinlerden bu yana edebiyatın da konusu. Gılgameş destanıyla başlayan salgın edebiyatı ‘İlyada’ gibi antik metinlerden günümüze kadar ulaşır. Koronavirüs salgınıyla içine düştüğümüz durumun edebiyattaki en iyi ve en çarpıcı örneği Albert Camus’nün ‘Veba’sıdır. Camus, aniden ortaya çıkan ölüm üzerinden insanın varoluş sıkıntılarını ortaya koyar. Salgın edebiyatında kısa bir gezinti..
#Salgın EdebiyatıMUĞLA’nın Marmaris ilçesinde, ikinci el otomobil fiyatına satılan İran safranının kilosu, ürünün bollaşmasıyla birlikte 70 bin TL’den 42 bin TL’ye kadar düşünce, aktarlar uğrak yeri oldu. İran safranına alternatif olan İspanya safranın fiyatı ise 40 bin TL’den 30 bin TL’ye kadar indi.
#SafranDoktorlar yıllardır kan tahlili yoluyla kanser teşhisi üzerinde çalışıyordu. Heidelberg Üniversite Kliniği doktorları bu hedefe ulaştı, meme kanserini kan tahlili yoluyla teşhis etmeyi sağladı. Yapılan açıklamada, kan tahliliyle teşhisin, mamografi kadar güvenilir olduğu belirtildi.
#Kanserİdrar yolu enfeksiyonlarına karşı oldukça etkili olduğu bilinen turna yemişi, vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Anavatanı ABD olan bu şifalı bitki hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar, söz konusu bitkiyi internette araştırıyor. Yenebilen bir meyve, jöle ve meyve suyu kaynağı olan turna yemişi aynı zamanda çok şifalı bir bitki olarak adlandırılıyor. Peki turna yemişi nedir? Turna yemişinin faydaları neler?
#Turna YemişiZerdeçal, birçok köriye sert ve misk kokulu lezzetini veren parlak altın-turuncu renkli baharatın kaynağıdır. Bu baharat, büyük ve görkemli yapraklara sahip çok yıllık bir bitki olan ve zencefille aynı aileden gelen zerdeçalın yumrulu kök ve köksaplarından elde edilir. Peki Zerdeçal başka nelere iyi gelir ve faydaları nelerdir?
#Zerdeçal