Pandeminin üzerinden tam bir yıl geçti ve bazılarımız bu süreyi evden çalışarak geçirdi. Bu sürede -ben başta- birçok kişi alışveriş bağımlılığının pençesine düştü. “Hocam, ne olacak bizim durumumuz?” dedim, ben sordum Psikolog Serap Duygulu anlattı…
#Alışveriş BağımlılığıKokulu silgiler, rengârenk kalemler ve birbirinden ilginç kırtasiye ürünleri… Okul stresini eğlenceye dönüştüren kırtasiye ürünlerinin sahteleri, çocukların sağlığını bozabilecek tehlikeler içeriyor. Peki kırtasiye ürünü alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Veliler satın aldıkları ürünün güvenli olup olmadığını hangi yollarla tespit edebiliyor? Sahte ürünler çocuklarda hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#EğitimPiyasadaki vitaminlerin çoğu ‘Gıda takviyesi’ ya da ‘Tıbbi cihaz’ kategorisinde, Tarım Bakanlığı onayıyla, reçete gerektirmediğinden, marketler ve internette satılıyor. İlaç kategorisinde olmadığı için reklamı da serbest. Belki de bu sebeple özellikle de COVID-19 dönemi ve kışın kapıda olduğu şu günlerde tam bir ‘takviye’, ‘vitamin’ çılgınlığı yaşanıyor. Ama kötü haber! Bu destekler sandığınız kadar masum değil. Fazlası hasta ediyor. Bazılarının düzenli kullanımı bağımlılık bile yapabiliyor. Prof. Dr. Tayfun Uzbay ile konuştuk.
#VitaminTeknolojinin gelişmesiyle birlikte sosyal medya kullanımı da giderek yaygınlaşırken, sosyal medya bağımlılığı ve insan üzerindeki etkileri de aynı paralelde artıyor. Uzmanlar, sosyal medyanın insan yaşamı üzerindeki olumsuz etkileri konusunda uyarılarda bulundu.
#Sosyal MedyaEtiketli giysiler dolabınızın çoğunluğunu oluşturuyor ve siz alışveriş yapmak için karşı konulmaz bir dürtü hissediyorsanız alışveriş bağımlısı (onyomani) olabilirsiniz. Alışveriş bağımlılığının sigara ve alkol bağımlılığı kadar tehlikeli olduğuna dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz anlattı; Alışveriş bağımlılığı nedir? Alışveriş bağımlılığının belirtileri nelerdir?
#Alışveriş BağımlılığıAldatma herkesin tüylerini ürperten bir sözcüktür. Duyduğumuzda aklımıza gelen ilk şey bir ilişkide eşlerden birinin (genellikle de erkeğin) başka biriyle ilişki kurmasıdır. Bu ilişkinin türü, kişiden kişiye değişen farklı çağrışımlar yapar. Kimileri cinsel ilişki olmadan yalnızca duygusal ilişkiyi aldatma sayarken, kimilerine göre aldatma aldatmadır; cinsel ya da duygusal olması fark etmez...
#Aldatmanın Cinsel NedenleriÖnce bilgisayarlar hayatımızı kapladı sonra tabletler, cep telefonları hatta akıllı gözlükler ve saatler. Her şey elektronik, her şey bilgisayarlı. Çocuklar neredeyse elektronik cihazlar ile bir uzuvları gibi görecek kadar çok meşgul oluyorlar. Bir yandan çocukların gelişimini etkilediği, hatta nörolojik rahatsızlıkları bile tetiklediği söylenirken, diğer taraftan teknolojiden uzak tutmanın da zararlı olabileceği söyleniyor.
#TeknolojiTarihte bağımlılık, bir bağımlılığın portresi, bağımlılığın alt kültürü, insanlar neden bağımlı olur, bağımlılık nasıl gelişir, bağımlılıkta genetik yatkınlık, bağımlı kişilik ve bozukluğu, bağımlılığı ortaya çıkaran davranışlar ve durumlar, bağımlılıkta aile tutumları, madde ve sanal alışkanlıklar beyinde nasıl çalışır, bağımlılık mı ödül eksikli sendromu mu ve doğru bildiğimiz yanlışlar hepsi ve bağımlılığa dair daha fazlası raflarda yerini alan "BAĞIMLILIK" kitabında cevap buluyor.