Şef Ahmet Dede’nin İrlanda’daki restoranı dede 2 Michelin yıldızı aldı. 2021’de 1 yıldız aldıktan sonra daha özüne dönük tabaklar hazırlamaya başlamıştı. Mutfak kültürümüzün özellikle baharat zenginliği üzerine yoğunlaşan şef, ufak bir balıkçı kasabasındaki iyi bir restorandan beklenenin çok daha ötesindeki tat kombinasyonlarıyla Michelin müfettişlerini etkilemeyi başarmış... “Mutfağımda çalışan 9 kişinin artık hepsi Türk” diyen şefle konuştuk.
#Pandemiİrlanda’da, küçük balıkçı kasabası Baltimore’da açtığı Dede isimli restoranda “Türk lezzetlerinden esintiler sunan” başarılı şef Ahmet Dede aldığı Michelin yıldızıyla gururumuz oldu. Türk yemeklerini modernize eden Dede de Türk mutfağının yanlış tanınmasına üzülüyor, “Maalesef Türk mutfağı, Avrupa’da sadece büfeden kebap alıp, içine acılı sosu basıp yenen bir yemek olarak tanınıyor” diyor.
#GazetehaberleriŞef Somer Sivrioğlu, geçen hafta bir programda “Türk mutfağı dünyada ilk 10’da sayılmaz” dedi ve büyük bir tepki aldı. Hem Somer Şef’e hem de mutfağımızı tanıtmak için çalışan şeflere, akademisyenlere sorduk: Türk mutfağı uluslararası arenada nasıl algılanıyor? Bir mutfak nasıl daha bilinir hale getirilir?
#GazetehaberleriKültür ve Turizm Bakanlığı 2020’yi “gastronomi yılı” ilan ettikten sonra Bakan Mehmet Nuri Ersoy, sektör sivil toplum temsilcileri, işletmeciler ve şeflerden oluşan küçük bir grupla bir araya geldi. Gastronomi Çalıştayı Ön Hazırlık Toplantısı’nda “Hedeflere ulaşmak için nasıl bir yol izlenmeli” konusu tartışıldı.
#Müge AkgünAlmanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Bellevue’de düzenlediği ‘Bölünmüş Öyküler / Doğu Batı Başarı Reçeteleri’ adlı toplantılar kapsamında bu yıl, Michelin yıldızlı iki aşçıyı davet etti. Türkiye kökenli Ali Güngörmüş ile Doğu Alman Maria Gross.
#Jörg ThadeuszKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ninÿ(KKTC) turizm kentii Girne’de, market hasılatını otomobille bankaya götüren Mehmet Ali Güngörmüş’ün önünü kesip, 200 bin TL’sini gasp ettiği iddiasıyla tututlanan 2 kişiden Ahmet S., konduğu hücrede şort bağıyla kendini asarak yaşamına son verdi. Ahmet S. mahkemede, "İş adamıyım. Hesaplarımı inceleyin. Milyonlarım var. Neden soygun yapayım? Bu olayla kesinlikle alakam yoktur" diye kendisini savunmuştu.
#GirneKKTC’nin Girne kentinde önceki gün gündüz saatlerinde film sahneleri aratmayacak maskeli market soygunu gerçekleştirildi. Marketin birikmiş hasılatını bankaya götüren otomobilin önünü kesen 3 soyguncu 220 bin lira ile kayıplara karıştı. Kısa sürede yakalanan 3 zanlıdan S. Ü. “Ben Yüksek lisans öğrencisiyim”, Ahmet Sarıkılıç ise, “İşadamıyım, zenginim” diye kendilerini savundu ancak kamera kayıtları ve deliller tam aksini ortaya koyuyor.
#SoygunDünyadaki fırtınası devam ededursun, kendi şehrinin fısıltıları Nusr’et’in yanından ayrılan ekibin açtığı bu küçük restoranı yayıyor kulaktan kulağa. Kıvanç Tatlıtuğ’un oturup Kenan İmirzalıoğlu’nun kalktığı, Sinem Kobal’ın girip Çağatay Ulusoy’un çıktığı Elb’et’te yer bulunmuyor. Daha küçük ve butik olduğu için “Tıpkı Nusr’et’in ilk hali” deniyor. Fiyatlar da yarı yarıya.
#Nusr'etMichelin yıldızı alan ilk Türk mutfak şefi olan Ali Güngörmüş, 14 yaşındayken sektöre adım attığı Münih’te yeni bir sürprize hazırlıyor. 2014 yılında Münih’te, Tunceli’de doğduğu köy olan Pago’nun adını verdiği ‘Pageou’ isimli restoranını açan Güngörmüş, bu kez ’insanların değişen yemek yeme alışkanlıklarına cevap verecek farklı bir konsept uygulayacağı’ yeni bir restoran açacağını söyledi. Güngörmüş, “Ben buna ‘Türk mutfağı 2.0’ diyorum” dedi. İstanbul’da inşaatı devam eden beş yıldızlı bir otelden teklif aldığını da açıklayan Ali Güngörmüş, yeni yılda üzerinde çalıştığı projeleri Hürriyet’e açıkladı.
#Ali GüngörmüşMichelin yıldızı alan ilk Türk mutfak şefi olan Ali Güngörmüş, 14 yaşındayken sektöre adım attığı Münih’te yeni bir sürprize hazırlıyor. 2014 yılında Münih’te, Tunceli’de doğduğu köy olan Pago’nun adını verdiği ‘Pageou’ isimli restoranını açan Güngörmüş, bu kez ’insanların değişen yemek yeme alışkanlıklarına cevap verecek farklı bir konsept uygulayacağı’ yeni bir restoran açacağını söyledi. Güngörmüş, “Ben buna ‘Türk mutfağı 2.0’ diyorum” dedi. İstanbul’da inşaatı devam eden beş yıldızlı bir otelden teklif aldığını da açıklayan Ali Güngörmüş, yeni yılda üzerinde çalıştığı projeleri Hürriyet’e açıkladı.
#Ali GüngörmüşHatay’da düzenlenen Akdeniz Mutfak Günleri’ne katılan Michelin Yıldızlı dünyanın sayılı aşçılarından Fransız asıllı İspanyol aşçı Jean Luc Figueras, kaldığı otelde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Ünlü Şef ölümünden saatler önce gerçekleştirdiği son etkinlikte balık ağırlıklı bir menü hazırlamış ve konuklarına kendi elleriyle ikram etmişti.
#HatayHamburg'da Michelin yıldızlı aşçı Ali Güngörmüş çocuklara örnek olacak çalışmalar yapacak. Güngörmüş, "Çocuklarla çiftliğe gidip orada sebzelerin yetişmesini ve masaya gelinceye kadar hangi zorluklar yaşandığını göstereceğim. Çocuklar ooğa ile yaşamayı görecek" dedi.