Güncelleme Tarihi:
Hatay Valiliği tarafından bu yıl ilk düzenlenen Akdeniz Mutfak Günleri, Akdeniz’e kıyısı olan Arnavutluk, Bosna Hersek, Cezayir, Fas, Fransa, Hırvatistan, İspanya, İtalya, Karadağ, Lübnan, Malta, Monako, Slovenya, Tunus, KKTC, Makedonya ve Portekiz’den 77, Türkiye’den de 25 olmak üzere 102 aşçının katılımıyla 2 Eylül’de başladı.
45 DAKİKA KALP MESAJI YAPILDI
Şovun ardından davetlilerle bir süre sohbet ettikten sonra oteldeki odasına çekilen Jean Luc Figueras, saat 04.40 sıralarında aniden rahatsızlandı. İsmi açıklanmayan eşinin yardım istemesi üzerine otele sağlık ekipleri çağırıldı. Kalp krizi geçirdiği tahmin edilen Figueras, sağlık görevlileri tarafından yapılan yaklaşık 45 dakikalık kalp masajına rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi. Figueras’ın ölüm haberi meslektaşlarında şok etkisi yaratırken, 6 Eylül’de sona erecek olan Akdeniz Mutfak Günleri’ndeki müzikli etkinlikler ve eğlencelerin iptal edildiği belirtildi.
İspanyol şef siyah masa örtüleriyle anıldı
Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri etkinliklerine katılmak üzere İspanya’dan Hatay’a gelen İspanyol Şef Jean Luc Figueras'ın dün gece katıldığı etkinliğin ardından geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesi dolayısıyla bu gece adına bir anma yemeği düzenlendi. İspanyol şef için misafirlerin yemek yiyeceği masa örtülerinde siyah renk matem havasını vermek adına tercih edildi. Bu akşam Akdeniz Mutfak Günleri'nde Türkiye teması gerçekleştirilecekti fakat İspanyol şefin ölümünden sonra gece şefe adandı. Yemekten önce Luc Figueras'ın fotoğrafları slayt gösterisi olarak misafirlere gösterildi.
Can MUMAY/HATAY
HATAY’I ÇOK SEVMİŞ
Figueras’ın yemek şovuna katılan Hürriyet Çukurova eki Gurme yazarlarından Erol Altun, Figueras’ın dünyanın sayılı şeflerinden biri olduğunu belirterek, "Çok başarılı bir organizasyondu. Ölmeden önce herhalde en son ben gördüm. Şovun ardından eşi, ben ve şef ayak üstü bir sohbet ettik. Kendisi Hatay’ı çok sevdiğini, otantik bulduğunu, tipik bir Akdeniz ülkesi olduğunu ve özellikle kendisinin Hatay’da çok iyi ağırlandığını ve çok yardımcı olunduğunu söyledi. Saat 00.30 sıralarında ayrıldık ve kendisi de odasına çekildi zaten. Sabah da hayatını kaybettiğini öğrendik. Sayın Figueras, Michelin Yıldızlı bir şefti ve Michelin Yıldızı, çok prestijli bir statü, erişilmesi zor bir mertebe. Hatta yıldızını kaybeden aşçıların zaman zaman intihar ettiği oluyor" dedi.
MİCHELİN YILDIZI
Ünlü lastik markası Michelin tarafından veriliyor. 1900’lü yıllarda başlayan uygulamada restoran ve aşçılar için özel kriterler koyan firma, bu kriterlere uyan şeflere ve ustalara 1, 2 ve 3 yıldız veriyor. Bu yıldızı kazanan aşçı ve restoranlar büyük bir üne ve statüye sahip oluyor. Firma, dünyada aşçılıkta çok prestijli bir unvan alan bu yıldızı müfettişler tarafından restoranlarda yapılan denetimler sonrası hazırladığı rapora göre veriyor ve müfettişlerin kimlikleri hiçbir zaman açıklanmayıp sır gibi tutuluyor. Michelin’den 3 yıldızı alabilmek çok büyük bir başarı kabul edilirken, yıldız sadece 1 yıllığına veriliyor. Müfettişler tarafından yapılan bir yıl sonra yapılan denetimlerde aşçı ya da restoranın yıldızı alınabiliyor ya da yıldız sayısı artabiliyor. Bu nedenle aşçılar ve restoranlar yıldızı kaybetmemek ve yıldız sayısını artırabilmek için büyük çaba sarf ediyor. Michelin Yıldızı’nı alan ilk Türk ise Berlin’de yaşayan aşçı Ali Güngörmüş.