Nem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda meydana gelen küf sorunu hem evlerimizde kötü görüntüye neden oluyor hem de her soluk alışımızda sağlığımıza zarar veriyor. Özellikle yatak odaları, banyo ve mutfakta karşımıza çıkan ancak bazen çok da önemsenmeyen bu sorun uzun vadede ölüme kadar giden ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
#KüfBir mantar türü olan küf, suya maruz kaldıktan 24 ila 48 saat sonra bir ortamda büyümeye başlayabilir. Küfe maruz kalmanın neden olduğu sağlık belirtileri soğuk algınlığı ya da yorgunluk gibi belirtiler olduğu için küften kaynaklı olduğu anlaşılmayabilir ancak tedavi edilmezse, küf yaşamı tehdit edebilir. Küf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkıyor, ölümlere bile neden olabiliyor. Peki, küf sorunu sağlığımızı nasıl etkiliyor, küften nasıl kurtuluruz, küf zehirlenmesine maruz kaldığımızı nasıl anlarız? Uzmanlar ne diyor?
#KüfAstım solunum yollarının kronik olarak iltihaplanması sonucu oluşan ve hava yolunun daralmasına sebep olan bir hastalık. Dünya genelinde milyonlarca insanın yaşam kalitesini etkileyen bu rahatsızlık, doğru bilgi ve farkındalıkla kontrol altına alınabilir.
#Melis Yılmazİklim değişikliğiyle birlikte mevsimlerdeki ‘kaymalar’ alerjilerin güçlenmesine neden oldu. Polen sayısının son 30 yılda yaklaşık yüzde 20 arttığının altını çizen uzmanlar, daha önce hiç alerjik yakınması olmayanlarda bile semptomlar görüldüğünü söylüyor. Peki ülkemizdeki son durum ne? Mevsimsel alerjinin giderek artıyor olması hangi tehlikeleri ortaya çıkarabilir? Gündelik hayatta nasıl önlemler almak gerekiyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkMevsim geçişleri, viral enfeksiyonlar ve soğuk hava astımı tetikliyor. Ancak bu hastalık kişinin normal bir yaşam sürmesine hatta aktif bir spor hayatının olmasına engel değil. Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Tunçalp Demir: “Dünyada astım hastası olan birçok profesyonel sporcu var.”
#SAĞLIKGeniz eti ya da diğer adı ile adenoid, burun boşluğunun arkasında bulunan üzüm salkımına benzeyen doku kütlesine verilen bir isimdir. Aynı zamanda lenf düğümleri gibi geniz etleri de bağışıklık sisteminin çok önemli bir parçasıdır ve aynı tarz dokudan meydana gelir. Çocuklarda geniz eti büyümesi belirtileri nelerdir ve öksürük yapar mı sizler için derledik.
Alerjik astım özellikle bahar aylarında daha fazla ortaya çıkar. Alerjik astımı olan kişilerde alerjiyi tetikleyecek unsurlar bir hayli fazladır. Bundan dolayı alerjik astımı olan kişilerin yaşam kalitesini ona göre belirlemiş olması gerekir. Son günlerde alerjik astım ile ilgili araştırmalar devamlı olarak artmıştır. Peki alerjik astıma ne iyi gelir? Alerjik astım nasıl geçer? Alerjik astımın nedenleri nelerdir? Alerjik astımın tedavisi nasıl olur? İşte alerjik astım ile ilgili tüm detaylar.
#Alerjik Astıma Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer?Nefes darlığı astımın en önemli belirtilerinden biri. Nefes darlığının şekli ve şiddeti, her hastada aynı olmaz. Bazı hastalar kriz aralarında tamamen normaldir ve her türlü eforu rahatlıkla yapabilirler. Ancak kriz dönemlerinde nefes darlığı hissederler. Bazen krizler arasındaki dönemde de hasta çok rahat değildir. İleri astımlılarda ise hasta her zaman nefes darlığı sorunuyla karşı karşıyadır. Hem istirahatte hem eforda rahat nefes alamaz. Her türlü toz, koku, duman astımlı hastanın nefes darlığını artırır. Burada nefes darlığı yapabilen diğer hastalıkları da göz önünde bulundurmak önemli. Örneğin kalp hastalıkları astımla karışabilir. Ayrıca tiroid bezinin aşırı çalışması ve kansızlık da nefes darlığı yaparak astımla karıştırılabilir.
#AstımAstımın; hava yollarında daralmaya yol açan, ataklar halinde seyreden, kronik bir akciğer hastalığı olduğunu hatırlatan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aydanur Mihmanlı, yılın bu döneminde polen alerjileri ya da kronik astım hastalarının, bazı belirtilerden ötürü Covid-19 kaygısı taşıdığına dikkat çekti. Covid-19 sürecinde, alerjisi olan bireylere ya da astım hastalarına önerilerde bulundu.
#AlerjiAstım akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmeler (ataklar) ile seyreden müzmin (kronik) bir akciğer hastalığıdır. Hava yollarındaki bu daralmanın nedeni mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesidir. Peki Astım belirtileri nelerdir.
#AstımAlerji hayati risk taşır mı? Alerjinin belirtileri nelerdir? Alerji nasıl teşhis edilir? Alerjiye karşı evde nasıl önlemler alınabilir? Alerjisi olan bebeklere nasıl bakılmalı? Çocuklarda alerji nasıl anlaşılır? Bebek alerjiye karşı nasıl korunur? Konuyla ilgili merak edilen tüm soruların cevaplarını uzmanlardan öğrendik.
#Alerjinin Belirtileriİster çocuk ister yetişkin olsun alerjiler herkeste astımı tetikliyor. Tedavinin ilk adımını ise alerjenlerden uzak durmak oluşturuyor. Özellikle çocuğun yattığı odada toz tutan bir şey olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nuran Salman “Ev içinde sigara içilmemeli, nem oranı düşürülmeli ve evde boya ve ilaçlama yapılacağı zaman çocuk uzaklaştırılmalıdır” diyor.
#Astım NedirÖksürük, nefes darlığı, gece öksürükleri, egzersiz yapınca ortaya çıkan öksürük ve göğüste sıkışma gibi belirtilerle kendini gösteren astım, son yıllarda artış göstermekte. Ülkemizde de yayınlaşan astımın nedenleri ve belirtileri araştırılıyor. Peki, astım neden olur? Astım belirtileri neler?
#AstımHavaların ısınması, baharın gelmesi çok güzel ama bir de hasta eden şu polenler olmasa! Alerjik hastalıklarda son yıllarda önemli bir artış yaşanıyor. Bu hastalıklardan en çok da çocuklar etkileniyor. Çocuk Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Karaayvaz, çocuklarda alerjik hastalıklar ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi
#Alerjik RinitBOZYAZI İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ VE TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ, ASTIM HASTALIĞI KONUSUNDA TOPLUMDA FARKINDALIK OLUŞTURMAK VE HASTALIĞA KARŞI BİLİNÇLENDİRMEK AMACIYLA BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI DÜZENLİYOR. SAĞLIK PERSONELİNİN VATANDAŞLA BİR ARAYA GELDİĞİ TOPLANTILARDA, ASTIMIN BELİRTİLERİ, RİSK FAKTÖRLERİ VE TEDAVİSİ KONUSUNDA BİLGİLER VERİLİYOR.