Bozyazı Halkı Astıma Karşı Bilgilendiriliyor

Güncelleme Tarihi:

Bozyazı Halkı Astıma Karşı Bilgilendiriliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2015 13:45

BOZYAZI İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ VE TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ, ASTIM HASTALIĞI KONUSUNDA TOPLUMDA FARKINDALIK OLUŞTURMAK VE HASTALIĞA KARŞI BİLİNÇLENDİRMEK AMACIYLA BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI DÜZENLİYOR. SAĞLIK PERSONELİNİN VATANDAŞLA BİR ARAYA GELDİĞİ TOPLANTILARDA, ASTIMIN BELİRTİLERİ, RİSK FAKTÖRLERİ VE TEDAVİSİ KONUSUNDA BİLGİLER VERİLİYOR.

Mersin’in Bozyazı İlçe Sağlık Müdürlüğü, vatandaşları astım hastalığı konusunda bilgilendiriyor. Astımın önlenebilir bir hastalık olduğunu belirten Bozyazı İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Hakan Acı, bu nedenle halkı bilgilendirme çalışmalarının yıl boyu süreceğini söyledi.
Bozyazı İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı Merkezi, astım hastalığı konusunda toplumda farkındalık oluşturmak ve hastalığa karşı bilinçlendirmek amacıyla bilgilendirme toplantıları düzenliyor. Sağlık personelinin vatandaşla bir araya geldiği toplantılarda, astımın belirtileri, risk faktörleri ve tedavisi konusunda bilgiler veriliyor.
Bozyazı İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Acı, sağlık personelinin vatandaşları, öğrencileri astım hastalığı ile ilgili bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını, özellikle de kadınlara yönelik çalışmalara önem verdiklerini ifade ederek, çalışmalarının yıl boyunca devam edeceğini kaydetti. 5 Mayıs Dünya Astım Günü dolayısıyla hastalıkla ilgili açıklama yapan Dr. Acı, astımın solunum yollarında gerçekleşen iltihaplanmalar ve daralmalar sonucunda oluşan bir hastalık olduğunu dile getirdi. Acı, her yaş grubunda görülebilen astım hastalığının özellikle çocuklarda tedavi edilebildiğini, yetişkinlerde ise ilaçların düzenli kullanılması sonrasında kaliteli bir yaşam sürdürülebileceğini ifade etti.
Astım hastalığının belirtilerinin, hırıltılı solunum, kuru öksürük, nefes darlığı, normal insanlara göre daha çabuk yorulma, hareket etme mesafesinde kısalma ve göğüste sıkışma hissi olarak görüldüğünü aktaran Acı, bu belirtilerin genellikle sabahın erken saatlerinde nöbetler halinde geldiğini söyledi. Acı, “Astım hastalığı ile alerji aynı şeyler olmadığı halde alerjik bir bünyeye sahip olmak hastalığa karşı yatkınlık oluşturmaktadır. Bunun yanında birinci derece akrabalarda astım hastalığının bulunması, anne veya babada varsa, çocuklarda yüzde 20-30, her ikisinde de varsa yüzde 60-70 oranında görülür. Şişmanlık, aktif veya pasif sigara kullanımı, tozlu dumanlı ve aşırı nemli ortamlarda çalışanlar marangozlar, aşçılar, kot taşlayıcıları, mermer atölyeleri, çamaşırhanede ve kara yollarında çalışanlar, kuaförler, boyacılar temizlik şirketlerinde çalışanlar astım hastalığına yatkınlıkları vardır. Özellikle anne karnındaki bebek sigaradan olumsuz etkilendiği için doğacak çocuğun astım hastası ve solunum sistemi hastalıklarına yakalanma oranı yüksektir. Hamile bayanlar sigaradan uzak durmalıdır” dedi.
Astımın önlenebilir bir hastalık olduğunun altını çizen Acı, “Alerjik rahatsızlıkları olan hastalar bulunduğu odayı muhakkak havalandırmalı, sürekli olarak temiz tutmalı, yatak odasında bulunan kılıf, çarşaf gibi ürünler düzenli olarak değiştirilmeli ve sık sık yıkanmalı” diye konuştu.
İlaçların reçetede belirtildiği gibi ve düzenli bir şekilde alınması ve bunun yanı sıra doktorun belirttiği şekilde ve sıklıkta kullanılmasının önemini vurgulayan Acı, “Bu hastaların doktorla iletişim halinde olmalarını, aksi bir durumda mutlaka doktora başvurmalarını tavsiye ederim. Düzenli yapılan egzersiz ve spor faaliyetleri astım hastalığının en büyük düşmanı ve engelleyicisidir. Bu nedenle düzenli olarak yetişkinlerin günlük 30-45 dakika fiziksel aktivite yapmaları önemlidir” ifadelerini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!